Historisk besøk: Her er giganten

Verdens største fly til OSL.

HISTORISK: Verdens største til Oslo Lufthavn Gardermoen for første gang. Foto: DAGBLADET GRAFIKK
HISTORISK: Verdens største til Oslo Lufthavn Gardermoen for første gang. Foto: DAGBLADET GRAFIKK Vis mer

Rundt klokka 10.26 torsdag landet verdens største fly på Oslo Lufthavn og norsk jord, for aller første gang i historien.

Lastegiganten Antonov An-225 Mriya, en arbeidshest fra den kalde krigens dager, ankommer med 150 tonn forsvarsmateriell fra Afghanistan, og skal etter planen være i Norge fram til i morgen tidlig.

Verdens største bygning: Bli med til Boeing-fabrikken

- Dette flyet kommer med ti 20-fots containere og tre store kjøretøy. Kjøretøyene veier mellom 12 og 26 tonn og er rundt 10 meter lange, sier kaptein Jan Petter Archer fra Transportoperativ seksjon ved Forsvarets logistikkorganisasjon i en uttalelse.

ENORM: Grafikken gjør det lettere å gripe hvor diger An-225 faktisk er. I dag kommer verdens største til OSL. Foto: DAGBLADET GRAFIKK
ENORM: Grafikken gjør det lettere å gripe hvor diger An-225 faktisk er. I dag kommer verdens største til OSL. Foto: DAGBLADET GRAFIKK Vis mer


Mriya - som betyr drøm på ukrainsk - ble opprinnelig utviklet for å frakte russernes romferje Buran på ryggen. Romferjeprogrammet kollapset imidlertid i takt med Sovjetunionen på starten av 90-tallet, og tok med unntak av én ubemannet ferd aldri helt av.

Mer kuriøst: Her flyr verdens største papirfly

De rakk derfor bare å bygge ett fly av denne typen, til tross for planer om flere. Maskinen, som har fått NATO-kallenavnet «Kosakk», driftes i dag av det ukrainske selskapet Antonov Airlines, og settes inn på frakteoppdrag som det ellers ville vært umulig å ta via luft i ett jafs.

An-225, med sine seks motorer og 32 hjul, har flydd alt fra lokomotiver, generatorer og romferjer til humanitær nødhjelp.

Slik shopper flyselskapene: Greier du gjette hvor dyrt et sete er?

Av: Geir Barstein / Dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer