Hit bør du ikke reise

Den spente situasjonen som har vært rundt Irak en god stund, og nå krigen i Irak, har ført med seg flere reiseadvarsler. Her er de siste oppdateringene.

Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert 20. mars 2003

Hvor er det trygt å reise, og hvor bør du holde deg unna?
Hvor er det trygt å reise, og hvor bør du holde deg unna? Vis mer


Vi har sjekket reiseadvarslene som gis av det norske Utenriksdepartementet og deres svenske, britiske og amerikanske kolleger. Det er stor forskjell på hvor mange land de forskjellige advarer mot å reise til, men felles for alle er at listen med land i Midtøsten er blitt mye lengre den siste tiden.

Verdt å merke seg hva gjelder nytt om reiseadvarsler, er at både Sverige og USA advarer mot reiser til henholdsvis deler av og hele Tyrkia. Norske UD har ingen advarsler ute hva gjelder reiser til Tyrkia.

Krig

Hvilket av disse landene frykter du mest å reise til på grunn av krigen? (Avsluttet)
Tyrkia(45%) 667
USA(25%) 368
Egypt(16%) 242
Storbritannia(4%) 65
Spania(4%) 55
Hellas(2%) 36
Kypros(2%) 35
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Skroll ned for å lese resten av artikkelen.


Fokus på Europa

- Vi merker at kundene velger andre reisemål enn tidligere. Dubai og USA er ikke like populære som før, og fokus er flyttet til Europa på tross av mye medieomtale omkring fare for terror i europeiske byer, forteller markedssjef i Zolong, Geir Vindedal som mener at reiseangsten er proporsjonal med prisen på reisen. Altså at vi gjerne reiser, bare prisen på turen blir lav nok.

- Lange reiser med spennende innhold er imidlertid like mye i vinden som tidligere. Krigstruslene skal være ganske reelle før kundene dropper afrikasafarien eller asiarundturen, tror Vindedal som mener norske reisende virket langt mer engstelige under Kuwait-krisen i 1991 enn de gjør nå.

- Da var det bråstopp for reiser i en periode. Den samme effekten ser vi ikke i dag.

Flere advarsler

Forrige gang vi skrev om reiseadvarsler, var etter bombeattentatet på Bali i oktober 2002. Denne artikkelen finner du her. Som en følge av denne hendelsen gikk norske UD – og andre lands myndigheter – ut og advarte mot reiser eller oppfordret til forsiktighet ved reiser i Sørøst-Asia.

Siden oktober i fjor er det også andre ting som har endret seg, og det har kommet flere reiseadvarsler; også fra norske UD. Nye områder som har kommet til den norske advarselslisten, er i tillegg til Irak og flere land i Midtøsten, Elfenbenskysten, Øst-Afrika og Venezuela. Mer inngående om disse advarslene kan du lese her.

Du kan selv sjekke reiseadvarsler på myndighetenes nettsider. Se advarslene og lenkene til nettsidene her:

 • Norske UDs reiseråd

 • Svenske UDs reiseråd

 • Britiske reiseråd

 • Amerikanske reiseråd
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer