Hit drar vi på påskeferie

Drøyt halve Norges befolkning reiser på påskeferie. Norge, Sverige og Kanariøyene er noen av favorittene.

KLASSISK PÅSKEFERIE? Mange skal til fjells, men det er også mange som velger storby eller badeferie denne påska, ifølge ferske undersøkelser fra reisebransjen. Foto: NTB scanpix
KLASSISK PÅSKEFERIE? Mange skal til fjells, men det er også mange som velger storby eller badeferie denne påska, ifølge ferske undersøkelser fra reisebransjen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

2019 er et knallår for ferier: Det gir deg full pott når det kommer til ekstra fridager uten å måtte ta av feriedagene dine.

55 prosent av befolkningen legger ut på påskeferie i år, og de fleste av oss skal ikke lange veien. 78 prosent av dem som skal feriere, planlegger nemlig å tilbringe påskeferien i Norge.

Det kommer fram i en undersøkelse som Kantar TNS har gjort på oppdrag fra NHO Reiseliv.

En undersøkelse fra Virke Reiseliv sier imidlertid at det er flere som velger bort hyttepåske til fordel for storbypåske, i år.

- Den sene påsken ser ut til å påvirke folks påskeplaner, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

Få reiser langt

– For de aller fleste nordmenn er det fortsatt påske i hjemlandet som er den suverene vinner, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Videre svarer 10 prosent i NHOs undersøkelse at de legger påskeferien i Sverige, 12 prosent tilbringer påsken i et land i Europa, mens bare tre prosent drar utenfor Europas grenser.

Tall fra Virkes befolkningsundersøkelse viser at det trolig blir færre appelsiner i solveggen, og mer av europeisk storby denne påsken:

Til sammen sier 37 prosent av de spurte i Virkes undersøkelse at de skal ta påskeferie i år. 25 prosent av dem som tar ferie, oppgir at de skal til utlandet.

Det nye i år er ifølge Virke at mange flere oppgir Italia og Polen som destinasjon for påsken, sammenliknet med i fjor. Også Tyskland og Danmark er mer populært. Færre oppgir at de vil dra til feriefavoritten Spania, som faller fra 29 prosent i fjor til 24 prosent i 2019.

Også charterselskapene TUI og Apollo melder om økt pågang i årets påske, sammenliknet med tidligere. Ifølge begge selskapene er det Kanariøyene som er det største reisemålet, men de sier at også storbyferier og mer eksotiske reisemål har en god økning denne påska.

Hytteferie

NHO-undersøkelsen viser at seks av ti av dem som skal feriere i Norge, planlegger å benke seg på ei hytte i helligdagene.

– Det er gledelig og vitner om at klassisk fjellpåske er fortsatt er påskedrømmen, sier Devold.

Påskeplanene varierer litt etter hvor man bor i landet. Ifølge NHOs undersøkelse er det flere som planlegger hytteferie i Oslo og Akershus og på det indre Østlandet enn i de andre regionene. Samtidig er Oppland er det fylket hvor flest nordmenn ville feriert om de fikk velge hvor de ville tilbrakt påskeferien.

- Flere velger utlandet

Men Virke Reiselivs undersøkelse tegner et litt annet bilde enn undersøkelsen fra NHO:

- Flere velger utlandet på bekostning av hytta denne påsken, skriver Virke - og fortsetter med å fortelle at 47 prosent svarer at de skal på hytta, noe som er en nedgang fra i fjor og året før. 21 prosent sier de skal besøke venner eller familie i Norge.

- Selv om hytta fremdeles er mest populær som feriedestinasjon i påsken, viser tallene at flere enn i fjor booker seg tur til utlandet. Dette underbygges av tall fra reisearrangørene som har solgt godt med reiser for denne påsken, sier Bergmål i Virke Reiseliv.

De aller fleste, 79 prosent av dem som oppgir at de skal ha påskeferie, svarer at formålet med påsken er å være sammen med familie og venner. Flere enn i fjor oppgir at formålet er å oppleve nye steder og storbyopplevelser.

- I år kommer påsken seint og tallene viser at flere revurderer tradisjonell påskeferie på hytta. Folk vil oppleve noe nytt isteden. Dette til tross, så ligger det på ingen måte an til å bli folketomme fjell denne påsken heller, sier Bergmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer