Hit kan du (kanskje) reise i sommer

10. juli skal vi få vite hvilke land myndighetene åpner grensene mot - men danskene har allerede kartet klart.

HELLASFERIE? Norgesfavoritten Kreta kan stå på den norske lista over steder du kan reise når dette blir klart 10. juli. Danskene kan allerede reise hit, og finnene har også Hellas som et av landene de anser det sannsynlig at de åpner for reiser til fra 13. juli. Hellas har også lavere antall nye smittetilfeller enn Norge siste 14-dagers periode. 19. juli gjenopptar pakkereiseselskapet TUI reiser hit, i tillegg til greske Rhodos. med Foto: Kristin Sørdal
HELLASFERIE? Norgesfavoritten Kreta kan stå på den norske lista over steder du kan reise når dette blir klart 10. juli. Danskene kan allerede reise hit, og finnene har også Hellas som et av landene de anser det sannsynlig at de åpner for reiser til fra 13. juli. Hellas har også lavere antall nye smittetilfeller enn Norge siste 14-dagers periode. 19. juli gjenopptar pakkereiseselskapet TUI reiser hit, i tillegg til greske Rhodos. med Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg oppfordrer fremdeles til Norgesferie for alle som vil ha en forutsigbar ferie i sommer, for selv om grensene åpnes mer og mer så er det kun på 14-dagers-basis og med forbehold om at smitteøkning kan føre til at bommen går ned dersom smitten går opp.

Grensene til Norden (med unntak av Sverige) ble åpnet 15. juni - og forrige uke fikk vi beskjeden om at Norge nå planlegger for å åpne grensene for turisttrafikk også mot øvrige EØS- og Schengen-land, med forbehold om smittesituasjonen tilsier at det er ok.

Lista vil imidlertid ikke være klar før 10. juli. Men danskene har allerede sin grønt-lys-liste, finnene har noen sannsynlige kandidater for åpning - og smittetallene fra europeiske helsemyndigheter sier sitt.

Av de tradisjonelle norske Syden-favorittene utpeker Hellas seg på flere måter:

Danskene kan reise dit allerede nå; finske myndigheter utpeker Hellas som et av ganske få land de anser som de sannsynligvis vil åpne til - og Hellas har lavere antall nye smittede enn Norge siste to uker.

Charterselskapet TUI annonserte også tirsdag 30. juni at de nå gjenopptar reiser til både Kreta og Rhodos, fra og med 19. juli.

Også Italia har fått grønt lys fra danskene og er et land finnene sier de sannsynligvis vil åpne til.

Finland har enda strengere grenser for nye smittetilfeller enn Norge, for at det skal være aktuelt å åpne.

Kriterier for grenseåpning

Det innebærer at smittetallene må være innenfor noen definerte kriterier og måltall som du kan studere nærmere hos Folkehelseinstituttet.

Dette er kriterier som ble lansert i forbindelse med åpningen av Norden, men som også vil benyttes for åpningen mot øvrige EU og Schengen - da med forbehold om at disse må kunne tilpasses dersom det er nødvendig for å kunne gjøre en faglig vurdering av smittenivået.

Dette vil så legges til grunn for listen med hvilke land som Utenriksdepartementet løfter sitt generelle reiseråd mot - og det vil evalueres med en ny liste med «godkjente» land hver 14. dag.

Kriteriene handler om dette:

  • Antall smittede per 100.000 innbyggere må være mindre enn 20 per uke
  • Antall innleggelser på intensivavdeling må være mindre enn 0,5/100.000 siste 14 dager
  • Andel positive prøver må være mindre enn 5 prosent siste 14 dager

Oversikten kommer 10. juli

Når grensene åpnes mot godkjente land, betyr dette både at kravet om innreisekarantene for disse landene fjernes - og at reiseforsikringen din igjen vil gjelde, uansett forsikringsselskap.

Det er Folkehelseinstituttet som skal lage oversikten over hvilke land og områder som har en tilfredsstillende smittesituasjon.

- Denne vil bli oppdatert hver 14. dag og inkludere Norden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ifølge Regjeringen, vil kartet oppdateres med både EØS/Schengen og Norden, 10. juli.

Foreløpig er det kun Norden som er på denne oversikten.

Danskene kan reise (nesten) overalt

Det er ikke kun Norge som opererer med måltall og kriterier for åpne grenser basert på smittesituasjonen. Dette gjør eksempelvis også danskene - og de har allerede fått sine første svar på hvor de kan reise de neste ukene (kartet gjelder for dansker fra 27. juni).

Alle land i EØS/Schengen er ok for danskene - med unntak av Sverige og Portugal. Kartet vil oppdateres hver torsdag kl 16.

Du kan selv sjekke en oppdatert versjon hos Statens Serum Institut.

GULT ER OK: Danskene kan fra 27. juni reise til alle landene som er farget gule. Portugal og Sverige er de eneste landene hvor danskene fremdeles frarådes ikke-nødvendige reiser. Kilde: Statens Serum Institut
GULT ER OK: Danskene kan fra 27. juni reise til alle landene som er farget gule. Portugal og Sverige er de eneste landene hvor danskene fremdeles frarådes ikke-nødvendige reiser. Kilde: Statens Serum Institut Vis mer

Også danskene har det samme makstallet for antallet smittede, som her til lands:

Det må være mindre enn 20 per 100.000 innbyggere. For at et land som først er «åpent», skal kunne lukkes igjen, må smittetallet overstige 30 per 100.000 - slik at man ikke skal måtte åpne og lukke hele tiden.

Finnene vil også få lista innen 10. juli

Solberg og regjeringa har hele tiden fortalt at de jobber sammen med de øvrige nordiske landene om grenseåpninger.

Finland er et av landene med et smittebilde som likner Norge og de lettet gjensidig sine grensekontroller med Norge i juni.

Finnene har enda strengere maksgrense for smitte enn Norge og Danmark: Nå er den finske grensen maks åtte nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

23. juni presenterte den finske regjeringen at de fra 13. juli vil vurdere å lette reiserestriksjonene til land der smittebildet er liknende med de landene der restriksjonene allerede er lettet - som for finnenes del handler om Norge, Danmark, Island og de baltiske landene (Estland, Latvia og Litauen).

På basis av tilgjengelige smittetall 23. juni, mener den finske regjeringen at de kan oppheve reiserestriksjonene mot:

Tyskland, Italia, Østerrike, Hellas, Sveits, Slovakia, Slovenia, Ungarn og Liechtenstein.

De skriver videre at de dessuten tillater reiser til Finland fra Kroatia, Kypros og Irland.

- Regjeringen vil seinest 10. juli gjøre en bedømming av hele bildet i Schengen- og EU-landene og oppdatere listen over land i overensstemmelse med det aktuelle smittebildet, skriver den finske regjeringen i en pressemelding.

Den finske listen med land hvor reiserestriksjonene heves til, vil altså komme seinest 10. juli, som er datoen også norske myndigheter har satt.

- Ut fra en epidemiologisk vurdering fortsetter kontrollene ved de indre grensene samt reiserestriksjonene mellom Finland og Nederland, Belgia, Spania, Luxemburg, Malta, Portugal, Polen, Frankrike, Sverige og Tsjekkia, med unntak for fritidsbåtstrafikken, sier den finske regjeringen.

Oppdaterte 14-dagerstall fra EU

Det Europeiske smittevernbyrået «European centre for disease prevention and control» (ECDC) får smittetall fra EU- og Schengenlandene daglig - som de presenterer i ulike grafer og bilder.

De har også en 14-dagers oversikt som viser smittebildet i alle EU/Schengen-land siste 14 dager, hvor den siste 14-dagersperioden er publisert 25. juni - og er et interaktivt kart hvor du for eksempel kan få frem hvor mange nye smittetilfeller det er i alle land i for eksempel EU/Schengen for en gitt periode.

Dersom vi velger å gå 14 dager tilbake i tid fra 30. juni, er det kun disse landene i EU/EØS/Schengen som ikke er innenfor makstallet på 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere og som således ikke ville bli godkjent for reiser fra Norge ut fra akkurat dette kriteriet:

Sverige, Portugal, Luxembourg, Storbritannia, Romania og Bulgaria.

SISTE 14 dager: Bilde tatt fra ECDCs interaktive karttjeneste. Det viser nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. For nordiske land har Norge er makstall på 20 per 100.000. Kilde: ECDC
SISTE 14 dager: Bilde tatt fra ECDCs interaktive karttjeneste. Det viser nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. For nordiske land har Norge er makstall på 20 per 100.000. Kilde: ECDC Vis mer

Landene med færre nye smittetilfeller enn Norge

Landene med lavest antall nye smittetilfeller er, i stigende rekkefølge (per 14. dagers periode, 16-30. juni):

Ungarn, Latvia, Estland, Kypros, Litauen, Finland, Slovakia, Hellas, Irland, Slovenia, Malta og Norge.

Merk at dette kun er det ene av kriteriene som FHI legger til grunn. Det er ikke hensyntatt innleggelser på intensivavdeling eller andel positive prøver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer