Reise til Syden:

Hit reiser vi i sommer

Spania og Hellas mest populært.

POPULÆRT REISEMÅL: Kreta i Hellas er et av stedene som mange nordmenn drar til denne sommeren. Foto: NTB Scanpix
POPULÆRT REISEMÅL: Kreta i Hellas er et av stedene som mange nordmenn drar til denne sommeren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Til tross for at været i Norge har vært varmere enn Syden de siste ukene, stopper ikke det nordmenn fra å dra på chartertur i sommer, viser undersøkelse.

Ifølge turoperatøren Apollo har nesten 700.000 nordmenn allerede bestilt tur til «varmere» strøk.

Setter av mer penger til ferien

Folk reiser som aldri før, og feriebudsjettet øker, viser ferske tall fra befolkningsundersøkelsen til Virke Reise.

Den forteller at 78 prosent planlegger sommerferie i år, som viser stabil reiselyst fra i fjor.

Samtidig bruker vi stadig mer penger på ferien. Mens vi i fjor brukte 40.200 kroner per husstand på feriebudsjettet, har vi år lagt på 450 og kommer opp i 40.650 per husstand.

– I år skal folk ha ferie, og det synes også på et noe økt feriebudsjett, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise utland.

Ifølge befolkningsundersøkelsen skal hele 58 prosent på utenlandsferie, til tross for hetebølgen som har herjet deler av landet den siste måneden.

Sverre McSeveny-Åril mener det handler om at mange allerede har bestilt sommerreisen og at de fleste også vet at været fort kan snu her hjemme.

– Selv om Norge bader i solskinn om dagen, legger ikke dette noen demper på feriebestillingene til utlandet, sier McSeveny-Åril.

Rekordmange reiser til Syden

Sommeren 2018 ligger allerede an til å slå fjorårets rekordsommer, ifølge turoperatøren Apollo. De har en salgsøkning på 10 prosent og allerede er 8 av 10 plasser solgt i skoleferien.

Beregninger gjort av turoperatøren viser at rundt 675.000 nordmenn vil reise på pakketur i sommer, og nesten halvparten av oss skal til Hellas, forteller Erik Haug, administrerende direktør i Apollo.

– Kreta er det absolutt største reisemålet denne sommeren og veksten ser ikke ut til å stoppe med det første.

Haug tror at den lange, kalde vinteren er noe av grunnen til at reisebransjen har en suksess-sommer i vente. Og til tross for den overraskende tropevarmen er det ingen økning i antall avbestillinger hos Apollo.

– Ferien er viktig for oss av flere grunner enn været. Det handler om unike opplevelser og fullstendig avkobling, og for mange er det derfor ikke ordentlig ferie før vi kommer oss litt bort. På et hotell er det ingen terrasse som må beises, vegger som må males eller boder som må ryddes, men hundre prosent kvalitetstid og pusterom, smiler han.

Folk vil til fjells

Spania troner fortsatt på toppen som sommerfavoritten for nordmenn, ifølge Finn. En splitter ny reiseundersøkelse FINN reise har gjennomført i samarbeid med Norstat, viser at 20 prosent av nordmenn oppgir at de skal dit.

Mest populære feriedestinasjoner på Finn.no:

  1. Spania
  2. Sverige
  3. Danmark
  4. Hellas

Hit reiser flest på charterferie med Apollo i sommer:

  1. Hellas
  2. Spania
  3. Kroatia
  4. Bulgaria

Samtidig viser tall fra undersøkelsen at sydenferie har gått ned i popularitet siden i fjor. I stedet ser man en oppgang i fjell- og viddeferie, festivalferie og aktivitetsferier, forteller Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise

– De siste åra har vi sett en utvikling der stadig flere nordmenn blir opptatt av kultur og opplevelser på ferie. Våre tall har også vist at aktivitetsferier, særlig det å gå i fjellet, har blitt mer og mer populært blant nordmenn de siste åra. Det bekrefter også DNT ut fra besøkstall på sine turisthytter, som har økt veldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer