Sommerferie

Hit vil vi reise i sommer

Klassikere som Hellas, Spania og Tyrkia er mest populære for charterturistene i sommer.

KRETA ER SOMMERFAVORITT: Kreta topper foreløpig reisestatistikken fra charterselskapene: Det er hit de har solgt flest sommerreiser hittil. Bildet er fra Arina sand, Heraklion, Kreta. Foto: NTB scanpix
KRETA ER SOMMERFAVORITT: Kreta topper foreløpig reisestatistikken fra charterselskapene: Det er hit de har solgt flest sommerreiser hittil. Bildet er fra Arina sand, Heraklion, Kreta. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksdepartementet har forlenget det offisielle reiserådet til 1. mars - som betyr at de fremdeles fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Det er fortsatt unntak for land i EØS/Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning, som per i dag kun er noen få områder i Finland.

Reiserådet kan imidlertid forlenges ytterligere. Og selv om reiselysten ifølge Virke Reiseliv er stigende, advarer forsikringsselskapene mot å bestille ferie nå: - Det kan være risikabelt å bestille ferien nå, sier de.

Tidligere denne uka varslet spanske myndigheter at de trolig ikke vil ta imot utenlandske turister før slutten av sommeren.

- Charterferien anbefales

Rådet fra forsikringsselskapene er å ha is i magen når det kommer til feriebestillinger - men dersom du ikke greier å vente så er rådet å gå for en pakkereise.

Dette er fordi du med en pakkereise er beskyttet av Pakereiseloven - og forsikringsselskapene sier de har gode erfaringer med at de store pakkereiseselskapene har utbetalt refusjonene slik de skal.

- Hvis man absolutt må bestille noe, er det en chartertur som er å anbefale. Men da skal du være bombesikker på at du fortsatt har lyst til å reise hvis det blir grønt lys, og dermed klarsignal fra norske myndigheter, sier Andreas Handeland i Europeiske reiseforsikring.

1 av 5 vil til utlandet, uansett reiseråd

Ifølge en avstemming på Dinside, sier 21 prosent av leserne at de vil bestille utenlandsferie i 2021, uansett reiseråd fra myndighetene.

42 prosent sier de vil bestille utenlandsferie, men kun dersom UD sier det er greit. 28 prosent sier det uansett blir norgesferie og 9 prosent sier de er usikker.

Hit kan du dra på charterferie i sommer

Vi har spurt de store pakkereiseselskapene TUI, Apollo og Ving hvor de kommer til å sende nordmenn på ferie i sommer og hvilke destinasjoner som selger best.

For alle er det reisemålene rundt Middelhavet som gjelder for de sommerens reisetilbud.

Ving: Flyr charter med eget flyselskap til kjente reisemål rundt Middelhavet i tillegg til Gran Canaria i sommer. Mallorca i Spania og Kreta og Rhodos i Hellas er de største reisemålene i tillegg til Kypros. Tyrkia, Kroatia og Bulgaria er også på charterprogrammet, i tillegg til mange reisemål basert på rutefly store deler av verden.

TUI: Sier de per nå har tilnærmet de samme destinasjonene som normalt, men med noe redusert kapasitet. Destinasjonene er hovedsakelig i Europa, med klassikere som Hellas, Spania og Tyrkia. De vurderer kapasiteten vår løpende, og sier det kan bli endringer i sommerprogrammet, avhengig av etterspørsel, reiseråd osv.

Apollo: Det er fortsatt Hellas som er Apollos største reisemål. Etter Hellas ligger Kroatia på en solid andreplass, etterfulgt av Albania og Kypros. Satser vi med tilnærmet fult program i sommer og flyr til Hellas fra alle flyplasser i Norge.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Hit vil vi

Charterselskapene er i gang med salget, så hvor er det de fleste bestillingene går? Hvor er det folk helst vil?

- Det er de største reisemålene som selger best, sier Marie-Anne Zachrisson, direktør i Ving Norge, og henviser da til Mallorca i Spania og Kreta og Rhodos i Hellas - i tillegg til Kypros.

- Det er her vi har våre populære hotellkonsepter, Sunwing, Ocean Beach Club og Sunprime som lokker mange. Det er de flotteste rommene og leilighetene som går først, de med store terrasser, havutsikt og egen pool. Vi justerer alltid våre fly-volumer opp og ned etter våre kunders etterspørsel, det kommer vi å fortsette med, sier hun.

Hos Apollo og TUI er det Kreta som drar mest:

- Det er definitivt størst interesse for å reise til Hellas. Her er det nok en gang Kreta som blir sommerens store vinner, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo, og legger til at det også er stor interesse for reiser til Rhodos og Epirus-området på det greske fastlandet, som Parga og Sivota.

- Hellas skiller seg ut som den aller mest populære destinasjonen, med Kreta, Rhodos og Samos som godt bestilte reisemål, sier Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i TUI, til Dinside. Hun legger til at Mallorca kommer på andreplass på topplista, Rhodos på tredjeplass og Antalya på fjerdeplass.

Høy interesse for sommerferie

Charterselskapene Dinside har snakket med, sier interessen for sommerreiser er høy, selv om volumet er mye lavere enn normalt.

- Det mye positivt som skjer nå. Vi ser at interessen er høy for sommerferie i utlandet, og at mange følger med myndighetenes anbefalinger for utenlandsreiser, sier Zachrisson.

- Salget øker jevnlig fra uke til uke, og det er helt tydelig at nordmenn nå begynner å bli klare til å ta steget fra å drømme til å planlegge og bestille. Totalt sett selger vi nå dobbelt så mange reiser hver dag som vi gjorde før jul, sier Rivera, og kommenterer at vaksinenyheten nok har nok spilt en stor rolle her, i tillegg til at flere i regjeringen har gitt uttrykk for at det vil bli mulig å reise i sommer.

Også Aspengren sier salget har tatt seg opp, selv om det fremdeles er snakk om små tall:

- Det er gledelig å se at salget sakte, men sikkert tar seg opp. Siden før jul har vi sett en jevn vekst i salget, merk at dette selvfølgelig fortsatt er små tall og på ingen måte en «normalsituasjon». Mai er måneden som setter startskuddet for når nordmenn starter sommeren, og juli er måneden som har solgt mest, sier Aspengren.

Hun forteller at det tidligere var hovedsakelig voksne som bestilte ferieturer, men at de nå ser vi at også barnefamilier sikrer seg ferien.

- Nordmenn bestiller nå reiser i sommer og for neste vinter.

- Er det trygt å reise?

Ifølge charterselskapene, er det mange som lurer på om det er trygt å reise og muligheter for endringer og avbestillinger.

- Flere ringer og spør om det er trygt å reise og hvilke krav ulike land har ved innreise. Kommer reisen å bli gjennomført og hva skjer hvis ikke, hvilke muligheter tilbyr i så fall Ving til å endre eller avbestille. Det er gledelig at så mange også ringer og etterspør sitt favoritthotell, sier Zachrisson.

- Det er mange som lurer på om det er trygt å bestille nå, og svaret er JA – det er trygt å bestille en pakkereise! Mange ringer oss fordi de har lest at forsikringsselskapene advarer mot å reise nå, fordi kundene risikerer å sitte igjen med regningen dersom reisen blir kansellert – men dette gjelder ikke for pakkereisearrangører, sier Rivera, og fortsetter:

- Ingen av våre kunder risikerer å sitte igjen med regningen dersom reiserådet fortsatt skulle gjelde når avreisedatoen nærmer seg. Den er det vi som arrangør som tar, fordi vi som pakkereisearrangør alltid forholder oss til UDs reiseråd. Hvis landet er grønt eller gult ved avreisedato flyr vi som planlagt – og kundens reiseforsikring gjelder som normalt. Hvis landet er rødt og reiserådet fortsatt gjelder, kansellerer vi alle våre reiser – og da får kundene våre alltid pengene sine tilbake av oss innen 14 dager.

Også Aspengren sier de naturligvis får en del spørsmål:

- Situasjonen vi befinner oss i er fortsatt usikker og kundene våre har spørsmål om hvordan det er å reise under en pandemi, avbestilling- og endringsbeskyttelse og hvor man kan reise i sommer, sier Aspengren.

Charterselskapenes avbestillings-/ ombookingsregler:

Ving: - Vi garanterer at du får pengene dine tilbake innen 7 dager ved en eventuell avbestilling eller kansellering. Kundene har også anledning til å avbestille charterreisen helt fram til 60 dager før avreise – uansett årsak. I tillegg byr vi på avbestillings- og endringsbeskyttelse når du bestiller en charterreise med avreise seinest 31. oktober 2021. Da kan man i tillegg endre sin ferie mange ganger uten kostnad.

Apollo: - I tillegg til tryggheten pakkereiseloven gir, har vi en egen trygghetspakke som innebærer blant annet åpent kjøp hvor kunden kan endre eller avbestille reisen kostnadsfritt inntil 60 dager før avreise; Gratis endring av reisen så mange ganger man vil, inntil 30 dager før avreise (Kunden må selv dekke ev. mellomlegg); Gratis ombooking hvis noen i reisefølget blir smittet eller sitter i karantene grunnet covid-19 før avreise- og gratis hotell og måltider om man settes i karantene på reisemålet.

TUI: - Vi har de mest fleksible vilkårene vi noensinne har hatt, og kundene våre har mer valgfrihet enn tidligere. Blant annet har vi lansert en gratis Trygghetspakke og Covid Care som sørger for ekstra beskyttelse på reisen. Denne inkluderer bla. Endrings- og avbestillingsbeskyttelse med rett til å endre reisen - dvs. dato, reisemål eller hotell - et valgfritt antall ganger fram til 14 dager før avreise; Åpent kjøp fra da du bestiller reisen til 60 dager før avreise og Covid Care som inkluderer rett til medisinsk undersøkelse / assistanse på reisemålet, hvis det blir påvist COVID-19 (TUI flyr deg hjem hvis du trenger medisinsk behandling, forutsatt at de gjeldende vilkår er oppfylt) og kompensasjon av eventuelle ekstra kostnader som et lengre hotellopphold og endret hjemreise medfører, dersom du må i karantene.

ANNONSØRINNHOLD: Populære kredittkort til ferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer