Hjelp mot ferietrøbbel

Skitne hotellrom, stengte bassenger, fulle flypassasjerer og bråkete boforhold. Det er grenser for hva du trenger finne deg i om du reiser på charterferie.

Publisert
Sist oppdatert
Slitt kan være greit, men ikke møkkete. Illustrasjonsfoto
Slitt kan være greit, men ikke møkkete. Illustrasjonsfoto Vis mer

Hjelp mot ferietrøbbel

 1. Klager: Pass tidsfristen


Ble ikke ferien som du hadde tenkt, er det mulig å klage med håp om prisavslag og kanskje erstatning. Forhold som anses som mangler ved avtalen mellom deg og tjenesteyteren (som regel reiseoperatøren slik denne er definert under lov om pakkereiser) kan du klage på.

De aller fleste klagene til Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser handler om flyforsinkelser og mangler ved innkvarteringen:

 1. Det som ikke står i katalogen
  Står det i katalogen at reisemålet er livlig, trafikkert, kan du ikke regne med penger tilbake for støy. Står det at rommene er slitt, må du regne med at maling kan flasse og fliser være sprukne. Men negative forhold som ikke står i katalogen kan du få kompensasjon for, for eksempel basseng som er stengt, byggearbeider som ikke er nevnt eller balkonger som mangler. Det samme vil gjelde manglende renhold og hotellbytter som ikke er avtalt på forhånd.
 2. Flyforsinkelser
  Vanligvis kan du regne med prisavslag for forsinkelser som er på mer enn åtte timer for reiser som er åtte dager eller kortere, og tolv timer for lengre reiser. Dobbelt tidsfrist om forsinkelsen skyldes luftfartstiltak, trengsel i luftrommet eller eksepsjonelle værforhold. Det vil si forhold som arrangør og transportør ikke er herre over.

Reklamasjonsnemnda

Charterselskapene må forholde seg til lov om pakkereiser, og det er opprettet en egen klagenemnd som behandler forhold der kunde og turoperatør ikke blir enige. Klager til nemnda må leveres skriftlig, og behandling i nemnda er endelig, og beslutningene her kan ikke påklages.

Mange saker avklares tidligere

I fjor fikk nemnda inn 243 skriftlige klagesaker, 146 færre enn året før. Dette er kun de forholdene der kunde og selskap ikke har blitt enige på forhånd, eller der selskapet ikke har vært i stand til å løse problemene på reisemålet. Flere saker blir dessuten avklart før behandling i nemnda, ved at det vises til resultat fra tilsvarende tidligere saker, eller ved at nemnda gir råd på telefon som fører til enighet mellom partene.

Medhold i 40 prosent av sakene

Av 327 saker som ble behandlet i nemnda i fjor, fikk klagerne, altså reisekundene, medhold i 129 av dem. Syv saker ble avvist, stort sett på grunn av manglende skriftlige opplysninger.

 • Følg prosedyrene, og øk sjansen for medhold:
  Slik klager du riktig

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer