Hjernehinnebetennelse på partyøy

Festing og høyt alkoholforbruk gjør oss mer mottagelige for smitte, advarer FHI.

Ungdommer som drar til syden for å feste, kan være mer utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse, mener FHI. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Ungdommer som drar til syden for å feste, kan være mer utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse, mener FHI. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken varslet Folkehelseinstituttet (FHI) om et tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse hos en ungdom som hadde kommet hjem fra øya Ios i Hellas.

Nå advarer FHI om at tett samvær med andre, festing og lite søvn kan gjøre ungdom mer mottagelige for smitte. Sykdommen smitter nemlig ved nærkontakt, gjennom utveksling av spytt, kyssing eller deling av sigaretter.

Slik unngår du smitte

Mange har bakterien uten å bli syke av den, men du kan smitte andre uten å vite det. Slik unngår du å bli smittet:

• Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger å få hvile, det styrker motstandskraften. • Unngå å drikke av samme flaske/boks/glass som andre. • Kyss bare kjæresten din. • Unngå å røyke av samme sigarett som andre.• Unngå å rope og skrike så mye at du blir hes og sår i halsen. Dette kan gjøre slimhinnene mer mottaklige for infeksjoner. • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset, vil dømmekraften din reduseres og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.

Symptomer kan variere fra influensaliknende symptomer, nedsatt allmenntilstand, utslett som ikke går bort når du trykker et glass mot det, stiv nakke og rygg og nedsatt bevissthet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer