Hold deg frisk på reisen

Fem tips til en smittefri reise.

Det kan hende du får mer enn koffein med på kjøpet, om du drikker kaffen på flyet, viser amerikanske undersøkelser. Foto: Arjun Kartha
Det kan hende du får mer enn koffein med på kjøpet, om du drikker kaffen på flyet, viser amerikanske undersøkelser. Foto: Arjun Kartha Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du skal hjem til jul, eller på storbyshopping i adventstiden, er det stor risiko for å bli smittet underveis. Bakterier trives nemlig superbra i lukkede omgivelser - som på et fly.

Ifølge Dr. Mark Gendreau ved Lahey-klinikken i Burlington, Massachusetts er risikoen for å pådra seg smittsomme sykdommer forhøyet når vi reiser i lukkede rom, og spesielt i vintermånedene, når luftveisvirusene blomstrer. Dette uttaler den amerikanske legen til CNN.

Vesken din er en bakteriebombe

I tillegg til forkjølelse og influensa, som kanskje er bedre enn sitt rykte med tanke på smittefare ombord på fly, er det også andre luftbårne sykdommer med gode smittevilkår på fly:

Hjernehinnebetennelse med 21 rapporterte tilfeller av smitte ombord på fly i perioden 1991 og 2001, og meslinger. Tuberkolose og Sars er andre sykdommer med store ringvirkeninger dersom smitte forekommer. I 1994 ble minst seks personer smittet med tuberkulose fra en kvinnelig passasjer på en flyvning fra Chicago til Honolulu. Smitten nådde passasjerer inntil to rader unna kilden. Mange har kanskje SARS-utbruddet i 2003 friskt i minne ennå: 22 av 120 passasjerer på en flyvning fra Hongkong til Beijing pådro seg smitte, på tross av at noen satt inntil fem seterader unna smittekilden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer