Hold deg frisk på utenlandsturen

Med noen bevisste kostholdsvalg kan du unngå å bli syk i ferien.

Det er ikke noe særlig å få ferien ødelagt av mageproblemer. Foto: colourbox.com
Det er ikke noe særlig å få ferien ødelagt av mageproblemer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent to tredjedeler av oss reiser på minst én lang ferietur i løpet av sommeren, og ofte går den til utlandet. Det er imidlertid lite hyggelig å få hele eller deler av ferien ødelagt på grunn av sykdom, slik mange av oss har opplevd én eller flere ganger.

Hvis du derimot følger Folkehelseinstituttets kostholdsråd for utenlandsreiser bør du i hvert fall stille sterkere i kampen mot de lumske utenlandske bakteriene. Det finnes nemlig noen ganske enkle grep du kan gjøre for å minimere sjansen for å bli syk i ferien.

Les også: Sommerens verste bakteriebomber

De fleste mage- og tarminfeksjonene som er meldingspliktige i Norge forårsakes av campylobacteriose og salmonellose. Over halvparten av alle som får campylobacteriose blir smittet i utlandet, mens det tilsvarende tallet for salmonellose er 75-80 prosent. I tillegg til disse to finnes det selvsagt en rekke andre virus- og bakterieinfeksjoner som kan føre til at du sitter på toalettet hele ferien.

Les også: Hva betyr avføringen din?

Folkehelseinstituttets kostholdsråd

Forurenset mat og vann kan gjøre deg syk. Symptomene vil da typisk være diaré og oppkast. Heldigvis dør de fleste bakteriene ved koking og steking, så pass på at maten du spiser er varmebehandlet. Det er også viktig at den ikke blir stående lunken over lengre tid etter at den har blitt kokt eller stekt – da kan den bli bedervet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer