Holder ikke å låse døra

Låste dører holder ikke nødvendigvis tyvene ute, mens du er på ferie.

TYVERI: Å bare låse døren før man reiser på ferie, stopper ikke nødvendigvis tyvene. Foto: Alexander Geiger / Shutterstock / NTB
TYVERI: Å bare låse døren før man reiser på ferie, stopper ikke nødvendigvis tyvene. Foto: Alexander Geiger / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du på ferie i sommer? Pass på å sikre boligen før du reiser.

En undersøkelse gjennomført av YouGov for Sector Alarm viser nemlig at 7 av 10 nordmenn kun låser døra til boligen når de reiser vekk, skriver de i en pressemelding.

Sikkerthetsekspert Inge Svendsen påpeker at resultatene fra undersøkelsen bærer preg av at vi har vært mye hjemme det siste året.

- Det er likevel viktig å tenke på at dette kan bli en utfordring nå som vi begynner å reise igjen.

En nedgang

Sammenlignet med samme periode i fjor har det vært en nedgang i grovt tyveri fra bolig, skriver politiet i en epost til Dinside.

- Grovt tyveri fra bolig er i første tertial 2021 redusert med 31,6 prosent (-148 saker).

Tyveri på offentlig sted er redusert med 59,8 prosent.

I midten av februar i år gikk politiet ut med tallene på antall anmeldelser i 2020, de var redusert med 3,1 prosent i forhold til 2019.

- Reduksjonen vi ser innen grove tyverier fra bolig og tyveri på offentlig sted, kan i stor grad tilskrives smitteverntiltak, og at folk har oppholdt seg mer hjemme, fortalte politidirektør Benedicte Bjørnland.

Skal du reise bort?

Politiet advarer mot at tyven ofte forbereder seg før de slår til. De går gjerne flere runder i nabolaget for å merke seg forlatte hus.

En annen form for merking kan være ved hjelp av kritt eller tusj på for eksempel postkassen eller døren, eller lapper og steiner.

Kommunikajsonssjef i If, Sigmund Clementz forteller til Dinside at de ikke har hatt noen klare holdepunkter på at det har en sammenheng med innbrudd.

MERKING: Kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz. Foto: If
MERKING: Kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz. Foto: If Vis mer

- Men vi utelukker ikke muligheten for det.

Han har noe råd til deg som skal reise, både i sommer og resten av året:

  • Vær verdens beste nabo. Naboer som hjelper hverandre når den andre er borte er et viktig tiltak.
  • Sørg for at alt er lukket og låst når du reiser, uansett hvor lang utflukten er.
  • Det er mulig å omadressere post og avis.

Politiet supplerer:

  • La lys og radio stå på. Koble de gjerne til en tidsbryter. Da kan du stille dem inn slik at de blir skrudd av og på – som om du var hjemme.
  • Unngå å forlate hjemmet helt mørkt og med alle gardiner igjen.
  • Lukk og lås garasjen.

Det er også høysesong for saker og ting som blir rappet fra hageområdet, så husk å sette inn grillen før du reiser. Du kan lese mer om det her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer