Holder Norges nyeste strand mål?

Den nye stranda på Fornebu har fått blått flagg, som en av tre strender i Norge. DinSide dro dit for å sjekke den ut.

Storøyodden badeplass er den eneste stranden i Oslofjorden med blått flagg. Det finnes to andre norske strender med blått flagg: Bysanden og Hamresanden i Kristiansand. Foto: Stine Okkelmo
Storøyodden badeplass er den eneste stranden i Oslofjorden med blått flagg. Det finnes to andre norske strender med blått flagg: Bysanden og Hamresanden i Kristiansand. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var lettere sagt enn gjort, for hvor i all verden ligger denne stranda?

Vi visste at den lå helt ytterst, i enden av det som en gang var rullebanen på Fornebu. Men det var vrient å faktisk komme seg dit. Til slutt fant vi skilter til stranda etter at vi hadde svingt av mot Oksenøen. Stranda har fått navnet Storøyodden strand, men de aller fleste omtaler den bare som Fornebustranda.

På lykke og fromme kjører vi langt og lengre enn langt. Helt til vi ikke kommer lenger. Da står det faktist at dette er parkeringen til Storøyodden strand. En grusete snuplass mellom noen åkre, og med en gjeng kuer som naboer. Men ingen parkeringsavgift! Vi mistenker at det bare er et spørsmål om tid før Europark har smelt opp noen skilt her, men enn så lenge altså gratis.

Uansett, det er bare å begynne traskingen på stien som etterhvert går over i en grusvei. Etter noen hundre meter kommer vi til en vei der det også står mange biler parkert. OK, dette er nærmere stranda enn vi parkerte, men det er fortsatt sikkert en kilometer å gå utover friområdet for å komme seg til stranda.

Tips 1: Ikke pakk med for mye, for du må bære det et godt stykke fra bilen før målet er nådd.

Men endelig skimter vi stranda! Vi ser store gressplener (som akkurat nå er helt gule på grunn av tørken), sandvolleyballbaner (det er tre baner her) og den moderne kiosken.

På en onsdag ved lunsjtider er det ikke så mange her, så vi kan velge og vrake i plasser. Den østlige delen av området består av to nesten sammenhengende sandstrender. Sanda har blitt kjørt hit, for her er ingen naturlig sandstrand. Det er også laget en mindre strand helt vest på odden.

Vi velger en strategisk plassering på gresset foran kiosken, helt ytterst mot sjøen. Her er det bare å stupe uti fra steinene (eller være feig og kravle ut i vannet, slik vi gjør). Det er 30 grader, så kort vei til både vannet og kiosken er ideelt.

Det tar ikke lang tid før behovet for en is melder seg. Utvalget i kiosken er begrenset. Det selges ikke brus og godterier, fordi kiosken skal ha en "sunn" profil. Hvor sunn en Daim-is er, kan imidlertid diskuteres. Ellers får du kjøpt kaffe, iskaffe, milkshake og Litago, juicer og farris, vafler og pølser. Men - kiosken tar ikke kort. Her er det bare kontanter som duger. Jenta i kiosken informerer om at de ikke vil få kortterminal denne sommeren, i hvert fall.

Tips 2: Husk å ta med kontanter.

Etter å ha spist en is som smeltet så fort at hendene ble fulle av kliss, må vi innom toalettene for å vaske hendene. Toalettene er ok, men på handicaptoalettet er setet løst, og passer ikke helt til porselenet. Det er vel ikke så bra, hvis en fuksjonshemmet skal bruke toalettet? Såpe ser vi heller ikke snurten av. Såpedispenseren på toalettet vi brukte var i hvert fall tom.

Tips 3: Ta med våtservietter, eller eventuelt egen såpe og tørkepapir.


Bernt Huseby og Bjørn Olav Jahr synes Storøyodden er et bra alternativ når de vil på stranda. Foto: Stine Okkelmo
Bernt Huseby og Bjørn Olav Jahr synes Storøyodden er et bra alternativ når de vil på stranda. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Bernt Huseby og Bjørn Olav Jahr er to av dem som har funnet veien til Storøyodden denne onsdag ettermiddagen. Huseby har allerede vært her 3-4 ganger, og trives godt.

- Det eneste er at det er litt langt å gå ut hit, og skiltingen er dårlig. I stedet stimer folk sammen på Huk og Kalvøya, så sånn sett er det kanskje greit - da blir det bedre plass her.

Hverken han eller Jahr er spesielt imponert over selve sandstrendene. Det er for grumsete vann.

- Du må bade fra steinene, eller handicapbryggen. Den er forøvrig genial. Da jeg var her sist, kom det en funksjonshemmet dame som ble trillet ut i vannet på en seng. Det er flott at hun også har muligheten til å bade her, sier Huseby.

- Det er deilig at det er både kiosk, dusjer og toaletter. Jeg synes det er fint at kiosken har sunn profil og ikke selger brus og godterier. Hvis de renser stranda litt, blir det veldig bra her, mener Jahr.

Se bildene av Norges vakreste strender

Savner flytebrygge og stupebrett

På en av de to volleyballbanene som ligger ved den vestre stranda trosser en guttegjeng varmen og spiller strandvolleyball med stor iver.

- Vi kommer hit for å spille, for da kan vi bade og kjøle oss ned når vi blir for varme, sier Jørn Lappegard.

- Det er fint at de har satt opp badebåsen, eller tissebåsen, som den også kan kalles, sier Thomas Kringlebu. Han mener handicapbryggen som er proppfull av unger som leker i vannet.

Dette er lesernes strandfavoritter

Disse gutta kommer ikke til Storøyodden for å sole seg. De kommer for å spille volleyball. fra venstre: Kevin Gaze, Andreas Lia, Anders Siewert, Petter davidsen og Thomas krunglebu. Foto: Stine Okkelmo
Disse gutta kommer ikke til Storøyodden for å sole seg. De kommer for å spille volleyball. fra venstre: Kevin Gaze, Andreas Lia, Anders Siewert, Petter davidsen og Thomas krunglebu. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


- De kunne godt ha renset litt opp i vannet her, for det er mye tang og mudder, sier Anders Siewert.

- Ja, nå bruker alle handicapbrygga for å bade, sier Kringlebu.

Ellers ønsker gutta seg kortterminal i kiosken, og de skulle gjerne sett at det kom flere parkeringsplasser, og at de lå litt nærmere stranda.

- Men det mangler vanlig flytebrygge og stupebrett. Hadde de satt opp det, hadde det blitt skikkelig bra her, sier Kringlebu.

Tips 4: Ta med volleyball, og gjerne også rep for å markere grensene på banen, for det finnes ikke her ute.

Christine Hassel ser for seg at hun vil besøke Storøyodden mye i sommer. Foto: Stine Okkelmo
Christine Hassel ser for seg at hun vil besøke Storøyodden mye i sommer. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Christine Hassel er en av veteranene på Storøyodden. Hun var nemlig her og badet i fjor sommer, før badeplassen var ferdigstilt.

- Jeg må si at det har tatt seg vesentlig opp her siden i fjor, sier Hassel.

- Det er deilig å kunne ligge på gress. Jeg er ikke så glad i å ligge i sanden. Dessuten liker jeg stemningen her. Det er en fin miks av alt fra barnefamilier til vennegjenger til eldre, sier hun.

- Det eneste er at det er et stykke å gå fra parkeringsplassen. Det kan langt å gå for barnefamilier og eldre.

- Jeg synes ikke selve strendene er så fine, men det trekker opp at det er god plass her, og det er deilig med kiosk, toaletter og dusjer. Og stemningen er rolig og avslappet. Det er et stort pluss, sier Hassel.

Tips 5: Drar du på stranda for å se og bli sett, og vil ha liv og røre og ghettoblasteren på full guffe bør du velge en annen strand om du bader i Oslo-området. Huk, for eksempel.

Konklusjon

Positivt: God plass, kiosk, toaletter og dusjer (merk dog at de har iskaldt vann!). Hyggelig stemning. Tre sandvolleyballbaner.

Negativt: Grumsete bunn, ingen flytebrygge eller stupetårn, kun kontanter i kiosken. Dårlig skiltet og lang vei fra parkering til badeområdet.

Hva er blått flagg?

Det er et kvalitetsstempel som tildeles strender som oppfyller et visst antall krav Blue Flag Organisation stiller. Bla. er det krav til vannkvalitet og jevnlig måling av dette, gode fasiliteter, også for handicappede, det skal være badevakt på plass i badesesongen, og du skal ha tilgang på drikkevann. Dermed er det bare de "etablerte" strendene som kan få blått flagg. Blått flagg sier altså ingenting om hvor fin stranda er mht. sandkvalitet eller utseende. Derfor bør man ikke henge seg for mye opp i dette.Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Under ser du flyfoto av stranda. Bildet er tatt før hele området var ferdig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer