Prisen på togreiser:

- Horribelt

Sissel raser mot togselskapets prispolitikk.

IKKE FORNØYD: Togpassasjer Sissel Verlo er lite fornøyd med at prisene på togbilletter er blitt så dyre. Foto: Privat og SJ
IKKE FORNØYD: Togpassasjer Sissel Verlo er lite fornøyd med at prisene på togbilletter er blitt så dyre. Foto: Privat og SJ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje blitt vant til det for lengst. Billettpriser som fyker opp og ned uten at det er enkelt å forstå når og hvorfor prisen endres.

I 15 år har hotell, flyselskap, togselskap og andre aktører i reiselivet benyttet såkalte dynamiske priser. Men ikke alle er like begeistret for at prisene stiger jo nærmere avreisen er.

På kort varsel

De som må bestille reisen i siste liten kan måtte betale flere hundre prosent mer enn dem som kan planlegge og bestille i god tid før avreise.

- Horribelt, sier togpassasjer Sissel Verlo, om prissettingen som hun mener er et av resultatene av konkurranseutsetting.

STENGER STREKNINGER: Bane NOR forteller om arbeidet de nå går i gang med på østlandet. Flere strekninger stenges nemlig for fornying og vedlikehold på grunn av slitasjer på jernbanen. Video: Bane NOR. Vis mer

Reisen som forarger

- For ei tid tilbake skulle jeg ta toget fra Hjerkinn til Oslo og videre med buss fra Oslo til Sundvollen. Jeg bestilte togbilletten et par dager i forveien, og reisestrekningen er på 30 mil. Billetten kostet koster 835 kroner. Bussbilletten fra Oslo til Sundvollen kostet 169 kroner.

Dette er en strekning på cirka fire mil.

- Jeg er fortsatt sjokkert over prisen på denne reisen. Jeg er selvsagt klar over at hvis man bestiller togbillett lang tid i forveien så kan det være muligheter for noe rimeligere, forteller hun.

Ikke mulig

Det er ikke alltid at tidlig bestilling er mulig. Noen ganger er det vanskelig eller umulig å planlegge i forveien.

KOSTBART ELLER IKKE? Hvor mye bør togturer koste? Foto: Odd Roar Lange
KOSTBART ELLER IKKE? Hvor mye bør togturer koste? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Jeg synes det er en utrolig dårlig ordning med et slikt system. Tenk om det var tilsvarende med matprisene, sier Verlo og fortsetter:

- Hvis du er nødt å ha melk og brød akkurat i dag vil det koste fire-fem ganger mer enn hvis du kjøper det 14 dager i forveien. Det er helt hinsides og takken for å leve miljøvennlig, mener Verlo.

Togselskapet svarer

Det er togselskapet SJ Norge som trafikkerer den aktuelle strekningen.

Informasjonssjef SJ Norge, Hilde Lyng, svarer på kritikken mot dynamiske priser og Sissel Verlos opplevelse.

- Dette er for at toget konkurrerer med flyet, bussen og bilen på pris. Uten dynamiske priser ville toget ikke kunne konkurrere mot disse transportmidlene. Dynamiske priser er for øvrig vanlig også hos andre togoperatører, flyselskap med flere.

- Ville SJ tjent det samme dersom det var faste priser?

- Nei, men aller viktigst ville det vært betydelig færre reisende på toget. SJ konkurrerer med bil, buss og ikke minst fly. Dersom det hadde vært «faste» priser på toget på Dovrebanen, ville togreisen kostet mer enn flyreisen, og toget hadde hatt færre reisende.

Slik bestemmer de prisen

- Hvordan fastsettes prisene på billetter med jernbanen?

- Prisene fastsettes av Jernbanedirektoratet gjennom trafikkavtalene de har med togoperatørene, og på Dovrebanen er det SJ som er togoperatør. Det er noen maksimale priser vi kan ta ut fra hvor langt man reiser. Prisene er degressivt priset. Det vil si at siste kilometer på en togreise er billigere enn den første, forklarer Lyng.

Prisen Jernbanedirektoratet setter gjelder Sjs «Standard refunderbare» priser, som altså er et standardsete som man kan avbestille helt fram til avgang.

Rabattene

- Denne prisen er også grunnlaget for de sosiale rabattene vi tilbyr. Det er 100 prosent rabatt til barn under 5 år, 50 prosent rabatt til barn i alderen 6–17 år og til honnører, mens det er 25 prosent til studenter og 90 prosent til vernepliktige soldater.

I avtalen har SJ mulighet til å tilby en del av kapasiteten på toget til en høyere pris, men da må de tilby setet med tilleggsprodukt. For SJ er det soveprodukt, premiumprodukt og premium plussprodukt.

- I tillegg har SJ mulighet til å gi en lavere pris. Dette gjøres i stor grad for å få flere til å ta tog ved å tilpasse prisen til betalingsvilligheten til de reisende, avslutter Lyng.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer