Høstens vakreste vinreise

Europas nykomling for den fine gane imponerer stort.

Publisert
Sist oppdatert

- Vet dere hvordan vi får vekk legghårene fra vinen ...?, sier Cristiano von Zeller før han tar seg til munnen og plukker ut et fiktivt hårstrå.

Vinsmakerne ler hjertelig, selv om vi nettopp har fått høre at vintråkking i Douro ikke er noe man spøker med.

Den nøysomlige prosessen med å knuse druene og blande saften med skinnet kan virke som en koselig tradisjon man utfører etter å ha drukket litt av lasset, men dog ei.

Tradisjonen har et tilsnitt av militær strategi. Når den kraftige skjeggbumsen av en vinbonde forklarer praksisen, bruker han ordene frontlinje og baktropper.

Se store bilder fra Douro her...

- Det hele begynner med at arbeiderne vasker føttene og hopper i betongkarene som kalles lagares på portugisisk. En lagare består av cirka 550 liter druer. Så hopper 20 arbeidere opp i karet og stiller seg skulder mot skulder og begynner corte, første fase av tråkkingen. De går frem og tilbake i like steg på kommando, akkompanert av trommer og rytmiske sanger.

Bli med til verdens mest spesielle vingård...

- Etter to timer begynner andre steg i prosessen, hvor arbeiderne beveger seg fritt og ofte danser. Etter fem timer begynner temperaturen i lagaren å stige ettersom gjæringsprosessen tar til når det naturlige sukkeret i vindruene blandes med gjæret i drueskallet. Så spiser arbeiderne et velfortjent måltid før de får seg en hvil før neste morgen i vinterrassen, sier eieren av vingården Quinta Do Vale Dona Maria.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer