Høstferie:

Høstferie-advarsel

Her kan du gå på en lei smell.

TUR: Mange har tenkt seg på tur i høst, men med de problemene som er nå, bør man trygge seg best mulig, mener Forbrukerrådet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
TUR: Mange har tenkt seg på tur i høst, men med de problemene som er nå, bør man trygge seg best mulig, mener Forbrukerrådet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren var preget av fly- og reisekaos, med både tekniker- og pilotstreik og flere store flyplasser med bemanningsproblemer.

Mange har nok derfor valgt å utsette feriereisen, noe også pågangen til årets høstferie vitner om. I forrige uke kunne to av de største pakkereiseselskapene melde om syden-rush, med mange utsolgte destinasjoner.

Kanselleringer

Selv om sommeren er over, er det fremdeles urolig i luftfarten, og både SAS og British Airways har meldt at de kansellerer en rekke flyginger i løpet av høsten.

I tillegg til dette har spanske Ryanair-ansatte meldt at de skal streike fra mandag til torsdag helt fram til januar neste år.

Det er i den forbindelse Forbrukerrådet nå går ut og advarer mot å benytte tredjepartsselskaper som bookingselskaper og formidlere (som ikke er pakkereiseoperatører).

Trøbbel

- De problemene som er i luftfarten forsterkes på mange måter når man involverer et nytt mellomledd i prosessen, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i en melding.

Forbrukerrådet anbefaler at du bestiller reiser rett fra flyselskapet. En undersøkelse Ipsos har gjennomført for Forbrukerrådet i juni. viser at de som benytter seg av tredjepartsselskaper oftere har opplevd utfordringer med kommunikasjonen med leverandøren.

Det samme opplever Forbrukerrådets egen veiledningstjeneste, opplyses det.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Samtidig viser undersøkelsen at de aller fleste bestiller rett fra flyselskapenes hjemmesider.

En pakketur kan være et alternativ hvis du ikke vil sette sammen reisen selv.

- Pakkereise er typisk en tradisjonell sydentur med fly og hotell, men kan også være andre typer reiser med minst to elementer kjøpt sammen, forklarer Iversen.

Egne tjenester

- Formidlere eller bookingselskaper er ikke regulert i flypassasjerforordningen, noe som gjør at man står friere til å avgrense ansvaret rent avtalerettslig har Iversen tidligere uttalt overfor DinSide.

- Vi ser flere eksempler på at formidlerne bare tar ansvar for egne ekstratjenester, noe som gjør det svært uoversiktlig for forbrukerne som velger å bestille fra formidlere. Jeg er tydelig i min anbefaling om at flyreiser bør bestilles via flyselskapenes egen hjemmeside.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer