Høstferietips:

Høstferie i siste liten

De beste høstferieopplevelsene der du bor.

Går i hi: Bjørneparken i Flå i Hallingdalen gir deg muligheter til å komme nært på dyra. Og snart går bjørnen i hi, forteller parkdirektør Kees Oscar Ekeli. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Går i hi: Bjørneparken i Flå i Hallingdalen gir deg muligheter til å komme nært på dyra. Og snart går bjørnen i hi, forteller parkdirektør Kees Oscar Ekeli. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert

FLÅ I HALLINGDAL: Skolefri, klar luft og fargesprakende farger. Selv om du ikke har planlagt høstferien uker i forveien, eller om høstferien din går mot slutten, er det fremdeles mange muligheter for fantastiske opplevelser.

Og det beste av alt: Noen av dem ligger like ved der du bor.

Den Norske Turistforening oppfordrer alle til å oppleve den nydelige høsten utendørs.

Dyrelivet på nært hold

Noen legger turen til skogs og fjells for å oppleve dyrelivet. Andre velger parker som Atlanterhavsparken i Ålesund, Reptilparken i Oslo, Akvariet i Bergen, Dyreparken i Kristiansand, Polarzoo i Bardu eller Bjørneparken i Flå.

– Her i Bjørneparken har vi fire flotte brunbjørner. Halvbrødrene Trym og Anton er de yngste bjørnene vi har på 10 og 8 år. I hegnet ved siden av går moren til Anton, Nora på 16 år, og pappa Rugg på 25 år. Rugg var den første bjørnen som kom til parken da den først åpnet i 1997, og har vært et kjent navn i parken siden, sier parkdirektør Kees Oscar Ekeli.

Ferieukene

Denne helga er den siste i høstferien for blant annet Østlandet, mens det er starten på høstferien for Vestlandet.
Du kan se høstferieoversikten her.

Ut på tur: Høsten maler naturen i nye farger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ut på tur: Høsten maler naturen i nye farger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Etterlengtet friminutt

– Høstferien er et etterlengtet friminutt i en ellers hektisk hverdag. Naturopplevelser gir ofte ekstra energi på lager før mørke november kommer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Selv om sommeren er over finnes det mange muligheter for en aktiv ferie utendørs. DNT har hytter for alle, fra betjente hytter med matservering til ubetjente koier langt til fjells. Ikke minst kan de fineste turene være rett utenfor din egen dørstokk.

Spontan hyttetur

Her kommer våre tips for deg til vil ha en hyttetur av det spontane slaget.

Gode øyeblikk: Hyttetur og gode opplevelser. Høsten er perfekt til dette. Foto: Den Norske Turistforening
Gode øyeblikk: Hyttetur og gode opplevelser. Høsten er perfekt til dette. Foto: Den Norske Turistforening Vis mer

Nyt god mat. Haukeliseter Fjellstue er åpen året rundt og ligger rett ved E134. Her kommer du rett til hyttedøra både med bil og buss. Hytta er kjent for nydelig mat og god stemning.
Og en gladnyhet: Nå er endelig er det villmarkspa på Haukeliseter igjen, etter 1,5 år med smittevernstiltak. Stamp og badstue holdes åpent tirsdag, torsdag og lørdag i høstferien. Perfekt aktivitet også på regnværsdager.

KART OG KOMPASS: Planlegg turen godt i høst, og frisk opp orienteringskunnskapen. Foto: Solveig Vikene / NTB Vis mer

Rett i nærheten. På nettstedet ut.no kan familien og vennegjengen søke etter en hytte i nærmiljøet som de sammen kan oppsøke i høstferien.

Av større hytter det er morsomt å prøve ut sammen med flere kan vi anbefale Bjørneggen ved Stordalen i Meråker, Blomstølen i Etne og Saudafjellene og Mustadkroken i Oslomarka. Alexander Grieghytten ved Bergen ligger fint til og har lang sesong utover høsten. Den passer også godt for barn.

Reis kollektivt. Hallingskeid ligger bare 200 meter fra jernbanestasjonen ved Bergensbanen. Hytta ligger i et åpent høyfjellsterreng og byr på mange og varierte muligheter. Flotte dagsturer og gode muligheter for å få fisk i vann rett i nærheten.

Finn et fyr: Strømtangen fyr utenfor Fredrikstad er et av mange fyr du kan leie. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Finn et fyr: Strømtangen fyr utenfor Fredrikstad er et av mange fyr du kan leie. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Oppsøk høststormen. Skongenes fyr ligger værutsatt til rett utenfor Måløy i Sogn og Fjordane. Det gamle fyrhuset er en selvbetjent turistforeningshytte. Her kan du fantasere deg tilbake til fyrvokterlivet og se bølgene fra Stadt slå inn mot land.
Flere fyr som du kan leie finner du på UT.no.

En siste fottur i fjellet. Sota Sæter i Breheimen holder åpent 8.-13. oktober. Den familievennlige hytta kan by på flotte turmuligheter og deilig middag til slitne store og små fjellfolk.

Kortreiste opplevelser

Endelig tillatt: Nå er det igjen tillatt å tenne bål i skog og mark. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Endelig tillatt: Nå er det igjen tillatt å tenne bål i skog og mark. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Brenne bål. Nå er det generelle bålforbudet opphevet, og høsten er den fineste sesongen for å kose seg rundt bålet. Ta gjerne med litt tørr bark eller avispapir, så får du lettere fyr. Rundt flammene kommer gode samtaler og man senker skuldrene.

Sykkeltur. Ta med deg familien, venner eller dra alene. På sykkelsetet går kilometerne fort. De tøffeste kan kanskje prøve seg på terrengsykling?

Spis ute. Mat smaker ekstra godt ute i naturen! Hvorfor ikke en søndags- mandags- eller lørdagsmiddag i det fri? Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig høstpiknik. Grill maten på bål eller ta med noe godt hjemmefra.

Dra på skogstur. Ditt nærmeste skogsområde kan være en skattekiste av opplevelser. Gå en sti du aldri har gått før, på ut.no finner du anbefalte turer i alle deler av landet. Den friske høstlufta og de klare fargene gir energi til mørke høstkvelder.

Jakten på lyset: Nordlyset er tilbake. Ta med kamera ut og fang lyset. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Jakten på lyset: Nordlyset er tilbake. Ta med kamera ut og fang lyset. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Fang høsten med kamera. Ta med deg kamera på tur og bruk høstferien til å bli en bedre fotograf. Bruk venner som modeller og oppsøk områder du vanligvis ikke ferdes i. De flotte fargene og mindre direkte sollys kan gi perfekte fotoforhold.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer