Høstferien: Slik blir det på veiene, fly og tog

Høstferieutfarten kan starte allerede torsdag.

NORGESFERIE? Det er et hav av muligheter om du vil på tur innenlands i høstferien. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektør Bjørn Guldvog har beroliget alle som har tenkt seg på høstferie: - Reis på hytta eller på fjellet med god samvittighet.

Tradisjonelt har det vært mange som reiser utenlands i høstferien:

Flertallet av alle nordmenn som tar høstferie, pleier å reise utenlands, ifølge Virke Reiseliv.

Men som i sommer, blir det også i høst en annerledes ferie enn det man kanskje er vant til. Regjeringen anbefaler fremdeles å unngå unødvendige reiser til utlandet - og det er etterhvert svært få land som er gule og som altså ikke er forbundet med innreisekarantene.

Avinor melder om lave passasjertall for høstferieukene - men på veiene kan høstferieutfarten starte allerede i dag, torsdag:

Høstferieutfarten på veiene

Avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen, Nils Audun Karbø, sier til Dinside at de må regne med at det kan bli kø - og at det allerede kan komme torsdag ettermiddag.

- Som ved alle store utfartshelger må vi regne med at det blir noe kø og forsinkelser ut av de store byene, sier Karbø.

Han forteller at erfaringer fra i sommer viser at det har vært noe mer trafikk dette året - enn tidligere år.

- Det kan jo også bli tilfellet i forbindelse med høstferien, sier han.

Fredag og søndag er tradisjonelt store reisedager - og med muligheter for mye trafikk også torsdag:

- I den seinere tiden har vi sett at mange benytter økt fleksibilitet i hvor og når man jobber til å endre litt på reisetidene. Dette er positivt i forhold til å unngå køer. I forbindelse med helger ser vi at det er mye trafikk også torsdag ettermiddag, det kan vi nok regne med også nå før høstferien. Ellers må vi jo tradisjonelt forvente kø fredag ettermiddag ut og søndag ettermiddag inn mot de store byene, sier Karbø til Dinside.

- Hva er rådene til de som skal ut på veiene i høstferien?

- Pakk bilen fornuftig, bruk bilbelte, kjør etter forholdene og vis hensyn til andre i trafikken, svarer avdelingsdirektøren.

Fly: Få reisende

Avinor melder om at det er ventet få reisende og lite trafikk fra deres lufthavner i forbindelse med høstferien:

- Selv om vi går inn i en periode som normalt sett gir en betydelig økning i antall passasjerer, ser vi at trafikkøkningen som kom i sommer har stoppet opp. Høstferien ser ikke ut til å bli noe unntak, og vi forventer at de lave trafikktallene vil stabilisere seg på dette nivået utover høsten, sier direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute Skallerud Riise.

På Norges hovedflyplass vil man i forbindelse med høstferieutfarten passere i overkant av 25 000 reisende enkelte dager. Dette er et svært lavt antall sammenliknet med 2019, hvor tallene lå på over 100 000 passasjerer på de travleste dagene.

SJ Norge: - Minimalt med billetter igjen

SJ Norge melder om fulle tog og få billetter igjen:

- Fredag denne uka er den store utfartsdagen, sier Lena Angela Nesteby, kommersiell direktør i SJ Norge, til Dinside.

- Det er veldig fulle tog i forbindelse med høstferien (uke 40) her på Østlandet. Det er få seter på Dovrebanen nordover fram til tirsdag. Det kan være enkeltstrekninger hvor en kan få billetter, men hele veien mellom Oslo og Trondheim er det minimalt billetter igjen for salg, sier Nesteby.

Hun legger til at det på resten av rutenettet deres er noen enkelt-avganger som er utsolgt, men at det vil være mange tog som har seter å selge.

Man må booke sitteplass på regiontogene i forkant av reisen. Også sovekupeene på SJ-togene er mulige å booke.

Nesteby forteller at de kjører alle tog som planlagt, foruten togene som går over til Sverige, som er Meråkerbanen.

- Vi selger bare 50 prosent av setene i forhold til retningslinjer om smittevern.

SJ Norge har planlagt buss for tog på enkelte strekninger på grunn av infrastruktur/bane-arbeide i regi av Bane Nor. Vi har spurt om dette berøres av den pågående buss-streiken:

- Vi forholder oss foreløpig til dette som planlagt, svarer Nesteby.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vy: - Fredag er den store utfartsdagen

Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vygruppen, sier til Dinside at togene på Østlandet kjører som normalt og at Bergensbanen også kjører hele høstferien - likevel med noen arbeider på deler av strekningen som fører til buss for tog.

Hun sier det fortsatt er færre reisende på Østlandet som følge av corona - og at de ikke har sett en stor vekst som følge av streiken.

- Når det gjelder Bergensbanen er det setereservasjon og reisende må sjekke reiseplanleggeren eller ringe kundesenteret vårt for å finne ut om det fortsatt er ledige seter om bord, sier Scholz.

- For Bergensbanen er fredag en stor utfartsdag, men det er fortsatt noen ledige seter. Merk at vi da kjører med 50 prosent av setene avsperret, sier hun, og legger til:

- Det er også mange som skal reise på søndag, men det er fortsatt muligheter. Lørdag er det flere plasser, men vi anbefaler folk å bestille ganske raskt. Ukedagene er bra dager for dem som ikke helt har bestemt seg enda og er fleksible med tanke på både dag og tidspunkt. Mot neste helg, når høstferien nærmer seg slutt på Østlandet, mens de snart skal begynne på Vestlandet, er det mange som skal reise. Det er fortsatt kapasitet for vestlendingene som vil ta Bergensbanen i sin høstferie.

Hun understreker viktigheten av at man må bestille sete før avgang - og det er også mulig å booke sovekupé.

«Ikke reis» gjelder ikke Bergensbanen

På Vys nettsider er det en oppfordring til ikke å reise om det ikke er nødvendig:

«Busstreik på Østlandet gjør at enkelte av Vys ekspress- og flybussavganger er innstilt. Det kan bli flere passasjerer på togene våre. Vis hensyn og ikke reis om det ikke er absolutt nødvendig.»

- Er det slik at dere oppfordrer til ikke å reise også på regiontog?

- Reisende kan fint være med Bergensbanen, vi legger til rette for at det skal være en god reise. Vi selger 50 prosent av setene, slik at alle som bestiller får et ledig sete ved siden av seg. Det er da viktig å bestille billett i forkant. Konduktøren hjelper til om bord slik at de som reiser sammen, også får sitte sammen. Reiserådene gjelder hver dag, også når det ikke er streik. Derfor er det viktig å minne om at en ikke skal reise om en er syk eller har symptomer på sykdom. Ta også hensyn til andre reisende og følg råd om smittevern før, under og etter reisen, sier Scholz til Dinside.

Hun understreker at det i tillegg er viktig å følge med på streiken:

- Det er også viktig at alle som skal reise i høstferien, følger med på om det blir utvidet busstreik og hvordan det påvirker busstrafikken både for korte og lange reiser. Følg med på informasjon fra de forskjellige kollektivselskapene. Dette vil påvirke Vy buss, sier hun.

Go-Ahead: Foreløpig god plass

Dag Brekkan, pressevakt i Go-Ahead Norge, sier at togene går som normalt, og da med kun halvfulle tog, som de andre selskapene. Han sier de forventer at togene blir fylt opp, spesielt i begynnelsen og slutten av høstferien, men det er foreløpig god kapasitet:

- Kapasiteten ser foreløpig god ut og vårt kundesenter melder at de ikke har hatt den største pågangen til nå. Kundene på Sørlandsbanen er vanligvis sene med å bestille, så her er det førstemann til mølla, sier han, og forteller at fredag og søndag normalt set er de travleste utfartsdagene.

Du må ha sitteplass på Sørtoget - og sovekupeene er åpne.

- Så er det gledelig at vi etter flere smitteverntiltak ganske nylig kunne tilby de reisende både kafé og lekerom igjen. Det vet vi har vært etterlengtet for mange, sier han.

Hva gjelder buss-streiken og hvordan dette kan påvirke eventuelle strekninger med planlagt buss for tog, sier Brekkan at de ikke er kjent med noen planlagt streik som berører dette.

- Hvis ekspressbussene står vil det spesielt kunne bli en økning fra Kristiansand og Arendal østover, kommenterer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer