Hoteller og historisk sus

Historie, politikk og hoteller går hånd i hånd i Kjartan Fløgstads bok Hotel Tropical. Hva vet du om temaene? Sjekk selv.

De gamle tropehotellene blir metafor for europeisk kolonialisme, skriver Kjartan Fløgstad i Hotel Tropical.

Foto: Universitetsforlaget
De gamle tropehotellene blir metafor for europeisk kolonialisme, skriver Kjartan Fløgstad i Hotel Tropical.

Foto: Universitetsforlaget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjartan Fløgstad har fulgt klodens magebelte, ekvator, langs veiene som de store kolonialistmaktene brøt opp i Asia, Mellom- og Sør-Amerika og i Afrika. I boka Hotel Tropical forteller Fløgstad om de monumentene som imperialistene etterlot seg langs fra Filippinene i øst, til Chile i Vest og helt til Oseania; herskaplige hoteller hvor livré-kledde oppvartere iler raskt for å gjøre kolonialistene til lags.

Dei ville ha ha stader å bu som var av same slag som det dei var vane med, eller betre, skriver Flagstad.

Om Raffles Hotel i Singapore skriver Fløgstad følgende: I utgangspunktet bygt for å huse de morderiske galningana og rasistiske desperadoaene som i praksis utførte dei imperialistiske erobringane..."

Hotel Tropical-prosjektet er handler mer om å gi en kommentar til resultatene av imperialistmaktenes - Frankrike, Italia, Spania og Portugal – grådighet, heller enn å være en reiseskildring. Historie går hånd i hånd med geografi, arkitektur og litteratur, og med rause digresjoner til livsstil og musikk.

DinSide har laget en kunnskapstest om temaene i boken. Sjekk hva du vet om litteratur, politikk og hoteller.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Bokfakta

Forfatteren Kjartan Fløgstad ble født i 1944. Han har jobbet som industriarbeider og sjømann, men har også en universitetsgrad. Fløgstad har gitt ut romaner, dikt, essays og gjendiktninger, og har mottatt en rekke priser for sitt forfattervirke, blant annet Nordisk råds litteraturpris i 1978.

Tittel: Hotel Tropical
Forlag: Universitetsforlaget
Utgitt: 2003
Pris: 349 kroner

Illustrert

Underholdning på DinSide Reise:

pixel
  • Test deg selv - bevis hva du kan
  • Moro på tur - reisehumor
  • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer