Hotellrommet i rommet

Få har råd til det, men spennende er det. Dette koster verdens mest eksklusive pakkereise.

International Space Station er nok ikke noe vanlig hotellrom, men verdens dyreste er det nok - selv om det ligger utenfor verden. Foto: wikipedia.com
International Space Station er nok ikke noe vanlig hotellrom, men verdens dyreste er det nok - selv om det ligger utenfor verden. Foto: wikipedia.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

12. oktober reiste romturist nummer 6, Richard Garriott, ut i rommet. Den 47 år gamle multimillionæren har tjent seg rik på dataspill, men på den 10 dager lange ferien hans i rommet kan han ikke re-starte om han fikler det til med joy-sticken.

- Det er en million ting jeg kan gjøre feil og som kan drepe både meg og resten av mannskapet, uttalte Garriott til Wired Magazine før han satte seg i det russiske romskipet i Kasakhstan for noen dager siden.

Stjernebyen

Det kommer opp få turer til månen på et restplassøk, og det er heller ikke bare å hoppe på om du har penger nok. Det vil si cirka 30 millioner dollar, rundt 191 millioner kroner. Garriott har ligget åtte måneder i hardtrening i Russland, nærmere bestemt i Star City utenfor Moskva.

Romturister frem til dags dato.

 • 1. Dennis Tito (Amerikansk): 28. april, 2001
 • 2. Mark Shuttleworth (Sør Afrikansk / Britisk): 25. April, 2002
 • 3. Gregory Olsen (Amerikansk): 1. oktober, 2005
 • 4. Anousheh Ansari (Iransk / Amerikansk):18. september, 2006
 • 5. Charles Simonyi (Ungarsk / Amerikansk): 7. april, 2007
 • 6. Richard Garriott (Amerikansk): 12. oktober, 2008

 • Star City ble grunnlagt på 60-tallet og var lenge den hemmelige treningsbasen til russiske astronauter som skulle ut i rommet. Du kunne ikke en gang finne den lille byen på kartet før inntil nylig. Du må beregne noen lange måneder i ganske enkle omgivelser her, om du har råd og lyst til å reise ut i rommet.

  Til himmels i miniromskip - se video

  Det er selskapet Space Adventures som har satt sammen rom-pakkene til de få turistene som har tatt seg tid og råd til å oppfylle drømmen sin. Turene går til Intenational Space Station, ICC og russiske MIR.

  Omtrent slik ser det ut når du kommer frem til hotellet ditt hvis du reiser med Space Adventures. Bildet er av Atlantis ved romstasjonen MIR. Foto: wikipedia.com
  Omtrent slik ser det ut når du kommer frem til hotellet ditt hvis du reiser med Space Adventures. Bildet er av Atlantis ved romstasjonen MIR. Foto: wikipedia.com Vis mer


  240-mile-high-club

  Om du først er medlem i 400-kilometerklubben, har du antakelig ikke behov for noen av de andre alternativene til romturisme.

  Hvis du fortsatt vil ut i rommet, men ikke for en hver pris - så finnes det flere tilbydere av såkalte suborbital flights. Ingen er operative enda, men Virgin Atlantic skilter med å være de første til å gjennomføre den noe spesielle reisen i 2010.

  Forruten Space Adventures og Virgin Galactic, har Starchaser, Blue Origin, Armadillo Aerospace, XCOR Aerospace, Rocketplane Limited og det europeiske "Project Enterprise", planer om å ta turister ut i rommet fra rundt 200.000 dollar, rundt 1,27 millioner kroner.

  I et fartøy som dette kan du bli fløyet ut i rommet for rundt 200 000 dollar. Bildet er av Virgin Galagtics Spaceship One. Foto: wikipedia.com
  I et fartøy som dette kan du bli fløyet ut i rommet for rundt 200 000 dollar. Bildet er av Virgin Galagtics Spaceship One. Foto: wikipedia.com Vis mer


  Passasjerene vil bli fløyet i spesialbygde fartøyer som når en høyde opp mot 160 kilometer over bakken. Der vil de oppleve fra tre til seks minutter i vektløshet, samtidig som du får menneskehetens garantert beste fotomulighet til en skyfri stjernehimmel.

  Treningscampen for disse turene vil ligge på rundt tre dager.

  Og for deg som skulle tenke på å booke 10 dager med Space Adventures til ICC, er turene fullbooket ut 2009...

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer