Norgesferie:

Hotelltabben kan bli kostbar

Har du fått med deg det som står med liten skrift på nøkkelkortet?

IKKE SMEKKLÅS: På mange hoteller må du bruke kortet også når du skal låse døra. Hvis ikke blir det stående ulåst en stund. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
IKKE SMEKKLÅS: På mange hoteller må du bruke kortet også når du skal låse døra. Hvis ikke blir det stående ulåst en stund. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Kristiansand): Mange tror hotellrommet er låst når de lukker døra og går til heisen. Men de glemmer en svært viktig ting: Å bruke nøkkelkortet til å låse en ekstra gang.

Den viktige beskjeden står med liten skrift på hotellkortet - men mange gjester får det ikke med seg.

Med liten skrift: Har du sett hva som står på nøkkelkortet? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Med liten skrift: Har du sett hva som står på nøkkelkortet? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Låsetipset

Moderne hotell har dørlåssystemer der man bruker digitale nøkkelkort i stedet for tradisjonelle nøkler. Skal du åpne hotellromdøra må du holde nøkkelkortet mot en kortleser eller stikke den inn i kortåpningen.

Men visste du at du må gjøre det samme når du forlater rommet?

Døra går nemlig ikke i lås av seg selv med en gang. Hotellrommet står ulåst imellom 30 til 120 sekunder dersom du har glemt å låse det ved hjelp av nøkkelkortet.

APP: I denne videoen viser Stiftelsen norsk luftambulanse hvordan du laster ned appen "Hjelp 113". Video: Stiftelsen norsk luftambulanse. Vis mer

Tyvenes gylne øyeblikk

Du forlater hotellrommet og går til heisen eller trappa. Og døra til rommet ditt står fortsatt ulåst. Dette er tidsvinduet ubudne gjester kan benytte seg av når du er utenfor synsvidde etter å ha forlatt hotellrommet. Dermed har tyven fri tilgang til å hente med seg det du har av bagasje og verdisaker hotellrommet.

For sikkerhets skyld: Husk å låse en ekstra gang. For sikkerhets skyld. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
For sikkerhets skyld: Husk å låse en ekstra gang. For sikkerhets skyld. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette er årsaken

Dersom det oppstår en brann ved hotellet om natten skal gjestene naturligvis kunne komme seg ut av hotellet og i sikkerhet.

- Mange gjester vil i en slik situasjon kanskje ikke huske å ta med seg nøkkelkortet når de forlater rommet. Dersom man ute i gangen, og ser at denne er fylt av røyk, er det tryggere å komme seg tilbake i sikkerhet tilbake på rommet. Og da må døra kunne åpnes igjen uten nøkkelkortet, sier hotelldirektør Håvard Solum ved Scandic Kristiansand Bystranda, som i disse dager har hotellet fylt av nordmenn som ferierer i eget land.

Tur-retur nødutgangen

- Hvor mange sekunder går det før døra går i lås av seg selv?

Det avhenger av avstanden fra rommet og til nødutgangen. På det meste kan det gå opptil to minutter.

- Siden du aldri skal bruke heisen, men i stedet bruke nødutgangen eller trappa hvis brannalarmen går, skal du kunne komme deg bort til nødutgangen og tilbake i sikkerhet på rommet igjen, dersom nødutgangen er blokkert av røyk, sier Håvard Solum.

- Forteller dere gjestene om dette?

- Det står med liten skrift på nøkkelkortet, men det kan nok være at mange ikke får med seg denne viktige beskjeden.

Derfor: ikke tro at hotellromdøra er låst av seg selv. Du må låse den en ekstra gang med nøkkelkortet for å hindre at tyvene får fri adgang.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer