Sydentur

Hotelltrøbbel gir pris-ras

Billigere ferie enn på mange år.

BADEKLARE: Nordmenn - og reisende fra hele Europa - er klare for sol og varme utover høsten. Foto: Odd Roar Lange
BADEKLARE: Nordmenn - og reisende fra hele Europa - er klare for sol og varme utover høsten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En turbulent feriesommer nærmer seg slutten. Og samtidig er det snart skolestart rundt om i landet. Det er gode nyheter for den som har ferie til gode og muligheter til å ta en sydentur de kommende ukene.

For nå stuper prisene. Og det er godt mulig å finne priser som ligger under nivået vi hadde før pandemien. Og det er en spesiell årsak til dette. Vi kommer tilbake til den. Men først litt om sommeren.

Fra lettelse til trøbbel

- Vi følte oss så lettet i vår, da de fleste pandemirelaterte restriksjonene ble borte. Nå var vi endelig tilbake til en «normal« sommersesong etter to år med coronapandemi. Lite visste vi at vi og våre Ving-gjester hadde mange utfordringer foran seg, passproblemer, endeløse flyplasskøer, flyteknikerstreik og trussel om pilotstreik, sier Marie-Anne Zachrisson som er sjef for Ving i Norge.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Hvordan ble passasjerene rammet under SAS-streiken?

- Under SAS-streiken jobbet vi døgnet rundt med å prøve å løse oppgaven med å få hjem alle våre gjester fra reisemålene. En vanskelig oppgave da det var nærmest umulig å finne erstatningsfly i sommer. Til tross for at SAS kun står for cirka 10 prosent av våre charterflyvninger så hadde vi nesten 5 000 gjester som ble berørt. På toppen av dette så hadde vi hundrevis av gjester som hadde kjøpt en ruteflybasert pakkereise med SAS hos oss. Det er fortsatt mye etterarbeid for mange kolleger.

- Påvirkes høsttrafikken av dette?

- Mange av dem som mistet ferien sin på grunn av SAS-streiken kan sjelden bare velge en senere avreisedato i år. For mange måtte ferieukene fylles med andre opplevelser i år og mange har derfor flyttet utenlandsferien til neste sommer, sier Zachrisson.

FRA FULLT TIL LEDIG: Sommeren startet med fulle fly. Nå er det mange ledige seter. Foto: Odd Roar Lange
FRA FULLT TIL LEDIG: Sommeren startet med fulle fly. Nå er det mange ledige seter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fulle fly

Nordmenn håpet på en normalsommer etter to år med Norgesferie. Og det samme gjorde reisearrangørene. Og Zachrisson kan fortelle at sommeren ga mange fulle fly til sol og varme.

- Vi så allerede ved starten av året at etterspørselen etter ferie i utlandet for sommeren i år var stor. Vi har gått med helt fulle fly i hele sesongen, over 99 prosent belegg på flyene. Men etter sommeren vil prisene synke når slutten på skoleferien nærmer seg. Det ser vi også nå for august.

- Hvordan har den generelle prisøkningen påvirket prisen på reiser?

- Kostnadsøkninger og valutasvingninger er noe vi har levd med i lang tid nå. Vi har dynamiske priser, og til syvende og sist så er det etterspørselen som styrer prisnivået, sier Marie-Anne Zachrisson .

Billigere enn før

- Det er gode priser spesielt i lavsesongen som er august og september. Samtidig ser vi at det sene bookingmønsteret fortsetter, noe som kan føre til økning jo nærmere avgang man kommer. Det er litt vanskelig å spå, men per nå ser det altså ut til å bli en vanlig høst hva gjelder priser, sier presseansvarlig Nora Aspengren i Tui.

- Priser påvirkes selvfølgelig av økte for eksempel drivstoff- og strømkostnader. Men det er først og fremst er tilbud og etterspørsel som påvirker prisene, og høstens lavsesongpriser ligger litt under det de gjorde i 2019.

Hotellmangel

Den store prisøkningen som påvirker nordmenns hverdag har foreløpig ikke slått inn på charterreseiene hos oss, sier kommunikasjonsansvarlig Beatrix Rivera i Apollo.

- Prisøkningen påvirker jo ikke våre pakkereiser enda, da vi inngikk alle kontrakter i fjor. Det er ekstra rimelig å reise utenfor skolens ferie, så ønsker man mye ferie for pengene er det mulighet for å gjøre noen gode kupp i august og september i år.

- Det vi derimot ser som er annerledes i år er at vi har langt flere ledige flystoler enn tidligere, spesielt nå for de nærmeste ukene.

Årsaken er at det finnes færre ledige hotell fordi etterspørselen er så stor fra hele Europa.

- Så dersom man planlegger å leie en villa, et hus, en leilighet eller bare bestille hotell på egen hånd så kan man gjøre et ordentlig kupp på flyreisen. Tur/retur-reiser med fly kan bestilles gjennom reisearrangørene, og man kan få en riktig billige ferie, sier Beatriz Rivera til DinSide.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer