Høy partyfaktor i hjemmekoselige Lisboa

Reiseekspertene har talt. I år er det Lisboa som er trendy, og dessuten er Portugal verter for fotball-EM. Av: Vibeke Montero. Bilder: Photito.com

Publisert
Sist oppdatert
Fest i Portugal året rundt og døgnet rundt. Foto: www.photito.com
Fest i Portugal året rundt og døgnet rundt. Foto: www.photito.com Vis mer


Lisboa er en av årets heteste reisemål, og et spennende alternativ for deg som er ferdig med Barcelona, Roma og Paris. Portugals hovedstad er overkommelig som weekenddestinasjon, og fortsatt en billigere by å besøke enn sine større søsken rundt Middelhavet.

 • Se de vakre bildene fra Lisboas gater og folkeliv.
 • Lever om natten

  Vi har sjekket trykket i storbyen, og funnet ut èn ting: Det er vanskelig å reise til Lisboa uten å havne midt oppi en eller annen festival. Dette er byen som aldri sover. La deg friste av religiøse, sakrale festivaler, musikk som gir frysninger langs ryggraden eller fyrverkeri og party i gatene!

 • Sånn ser Lisboas partykalender ut.
 • Distriktene alle snakker om

  Det kanskje aller beste med Lisboa er at med kun en smule planlegging, kan du få med deg det beste byen har å by på selv på kort tid. Hovedstaden hviler på sju små høyder som har skapt en naturlig oppdeling av distriktene som hvert har sin spesielle sjarm.

  Alfama-distriktet er beryktet for sine fargerike mennesker og for sin arkitektur som er den samme i dag som i middelalderen. Her lever byens pirater og prostituerte i skyggene av praktfulle Castelo de São Jorge.

 • Les mer om Alfama her
 • Lisboa dekker flere høyder, og det kan være en prøvelse å nå over alt til fots selv om avstandene er relativt små. Foto: www.photito.com
  Lisboa dekker flere høyder, og det kan være en prøvelse å nå over alt til fots selv om avstandene er relativt små. Foto: www.photito.com Vis mer


  Baixa-distriktet er i dag brede gater med moderne klesbutikker, banker og restauranter. Tar man en titt på gatenavnene, kan man spore opp gatenes opprinnelige funksjon som håndverkverksteder og utsalg.

 • Les mer om Baixa her
 • Elegante Chiado er byens eksklusive område, godt egnet for shopping og en kaffe på uterestaurant.

 • Les mer om Chiado her
 • Bairro Alto er Lisboas partydistrikt. Her festes det i hundrevis av små barer og kafeer, turister side om side med lisboenserne selv. Sove, sa du? Det må bli på en annen ferie!

 • Les mer om Bairro Alto her
 • Belem ligger helt nede ved elveløpet der Portugals mange oppdagelsesreisende la fra kai da de skulle ut og legge verden for sine føtter.

 • Les mer om Belem her
 • En distriktsoversikt vil ikke være komplett uten å nevne Cristo Rei, den imponerende Jesus-figuren som overvåker Lisboa fra den andre siden av elva. Et religiøst ikon som vi protestanter kan nyte kitsch-verdien av.

 • Les mer om Cristo Rei her
 • Party-by

  Uansett hvor du velger å feste, så bør du ta det som en utfordring å holde følge med lisboa-innbyggerne selv. De går ut i 10-tiden på kvelden for å spise, så tar de runden fra bar til bar, før de ender opp på nattklubb i sekstiden.

 • Vi har funnet fram til Lisboas kuleste utesteder
 • Som å komme hjem

  Lisboa har en egen evne til å få deg til å føle deg hjemme. Du beveger deg ikke rundt som turist, men som en fremmed som er i ferd med å bli husvarm. At det er trangt i gatene, bratt i bakkene og skrått mellom husene, gjør at alt komprimeres, og blir lett tilgjengelig. At du sitter og humper tett i tett med gamle damer og små, portugisiske menn på trikken bidrar også til følelsen av å høre til.

  Glem de som sier at Lisboa er liten nok til å oppleves som fotgjenger. De kan umulig ha tatt trikken. For selv om Lisboa er liten, så er den bratt og kronglete. Og skal du oppleve de ulike distriktene med undersåttene og korsryggen i behold, pluss ha overskuddsenergi til å feste på Lisboa-vis, er trikken tingen. En konsentrert smak av Lisboas arkitektur og sjarm får man på linje 28, dersom man tar den fra Rua da Conceicao (Baixa), gjennom Alfama og til slutt går av i Bairro Alto.

 • Praktisk informasjon om trikkene finner du her
 • Skjebnesvanger lengsel

  Som en skarp kontrast til det inntrykket man får av Lisboas innbyggere etter en kveld på byen, har dette folket en dypere, melankolsk side. Noen går så langt som å si at portugisere er født pessimistiske. Forklaringen kan være denne:

  De er preget av århundrer med fjerne hav som stjeler deres elskede, savnet etter ektemenn som aldri vender hjem, ubesvart kjærlighet. Blandet med latinsk lidenskap gir dette dem et større spekter å spille på. Du får sjalusi, svik, stolthet og fado, musikken som også kalles portugisisk blues. Fado betyr skjebne, og har lenge bare eksistert for portugisere i Portugal, men nå, etter vi har lært oss å digge tyrkisk disco, er ikke fadoen like utilgjengelig som før.

 • Les mer om hvor du kan høre live fado
 • Shopping

  Enhver hovedstad med respekt for seg selv gir deg muligheten til å bruke reisekassa på shopping. I Lisboa kan du velge mellom små, spesialforretninger som du finner i Bairro Alto distriktet, eller du kan isolere deg i et av Europas største og beste kjøpesentre og føle hvordan pengene brenner hull i lomma.

 • Lisboas beste kjøpesenter
 • Ønsker du shopping med karakter, skal du ta turen til "Feira da Ladra Campo de Santa Clara". Et fargerikt og populært loppemarked som finner sted ved Campo de Santa Clara i Alfama distriktet hver tirsdag morgen mellom 08 - 13.00, samt hele lørdag.

  To må-se museer

  Ok, museumsbesøk er kanskje ingen prioritet, men disse to museene gir deg et unikt innblikk i Portugals folklore, og er noe utenom det vanlige.

  Utilsiktet match? I Alfama finner du mange vegger som fortsatt er dekorert med fliser. Foto: www.photito.com
  Utilsiktet match? I Alfama finner du mange vegger som fortsatt er dekorert med fliser. Foto: www.photito.com Vis mer


  Museu Nacional do Azulejo, Rua da Madre de Deus 4
  Portugisiske fliser er verdenskjent, og overalt i Alfama ser du gamle fasader prydet med tradisjonelle fliser som er i ferd med å forfalle. Designet på flisene er en egen måte å oppdage Portugals historie på. Vil du se og lære mer, er dette museet et interessant stopp. Der har de en stor samling av fliser fra 1600-tallet fram til vår tid. Trenger du en ytterligere bekreftelse på at dette er portugisisk høykultur, skal du ta den nyrestaurerte metroen, der unge kunstnere har fått jobben med å dekorere med egen-designede samtidsfliser.

  Amalias hjem, Rua de São Bento 193
  Fadomusikken vil i lang tid fremover være knyttet til divaen Amalia Rodrigues. I 1940-årene ble hun kjent, og har fortsatt å dominere fadoscenen fram til sin død i 1999. Har du ikke hørt Amalia synge, må du få gjort noe med det. Ta for eksempel turen til Amalias hjem som ble åpnet som museum i 2001. Et besøk her oppsummerer alt fado handler om. Fado og saudade - skjebne og lidenskap. Dette har allerede blitt en pilegrimdestinasjon for portugisere.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer