Solkremer med faktor 30 kan gi bedre beskyttelse enn en krem med faktor 40, viser en svensk test av solkremer for barn. I en laboratorietest av 14 vanlige solkremer avsløres det at det ikke bare er den oppgitte solfaktoren som sier hvor godt solkremen beskytter.
- Om en produsent har både faktor 40 og 30, behøver det ikke å bety at 40 gir bedre beskyttelse, sier Sofia Källquist, testansvarlig hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut til Testfakta.

Les også: Barnas solvettregler
UV-strålene
I følge EU-anbefalinger fra 2006, skal UVA-faktoren være en tredjedel av den oppgitte UVB-faktoren, skriver svenske Dagens Nyheter.
I Testfaktas undersøkelse som vurderer hvilke solkremer som gir mest beskyttelse mot både UVA og UVB-stråler, kommer følgende kremer ut på topp:
Solfaktoren (SPF) henviser til UVB-beskyttelse. Her får alle de testede kremene god karakter, altså de holder hva faktoren lover. Men på UVA-beskyttelse er det mer ujevnt.
Ikke bare faktor som bør telle
Produsenten av en av solkremene som kom dårligst ut i faktortesten, Acos barnesolkrem, mener at foreldre må være forsiktige med å kjøpe krem bare ut fra hvilken som har mest mulig solfaktor. De bør også vurdere miljøpåvirkninger og allergirisiko ved bruk av solkrem.
Test deg selv: Har du solvett?
Konsulentselskapet Goodpoint har funnet 15 forskjellige stoffer i de testede solkremene som alle kan forårsake allergi, kontakteksem og overfølsomhet. Blant annet kan parfyme skape allergiske reaksjoner.
- Det er større fare for at barn reagerer negativt på allergifremkallende stoffer enn at voksne gjør det. Derfor bør man generelt unngå slike stoffer i produkter for barn. De fleste allergifremkallende midlene i disse produktene er der for å gi god lukt, og jeg syns at man som konsument skal spørre seg om det er nødvendig å bruke parfymerte produkter på barn, sier Tina Almström Branting, toxikolog i Goodpoint, til Testfakta.
Les også: De fæleste feriesykdommene
Testen
Den svenske solkremtesten har målt kremens evne til å hindre at UVA og UVB-stråler trenger inn i huden, både rett etter påføring og etter en stund i solen. Testen har ikke tatt hensyn til forskjellene i oppgitt solfaktor, men har som utgangspunkt at foreldre vil beskytte barna best mulig. Derfor er det ikke unaturlig at kremene med lavest oppgitt faktor kommer dårligst ut.