Refusjon ved flykansellering

Høyesterett: Ingen frist for å kreve kanselleringserstatning

Flere flyselskap har hatt ulovfestede frister for når passasjerer må ha bedt om refusjon for kansellerte flyturer for at de skal få igjen pengene sine. Nå har vår høyeste domstol slått fast at det ikke kan settes en slik frist. Forbrukerrådet kaller dette en «forbrukerseier».

OSLO LUFTHAVN: I april ble over 600 flyvninger kansellert, og det skapte hodebry for mange reisende. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Amanda Walnum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det er flyselskapet som kansellerer flygingen - som ikke har vært uvanlig i år - er det slik at passasjerene som blir rammet kan kreve å få pengene sine igjen, uavhengig om de har refunderbar eller ikke-refunderbar billett.

Men, dette er en standarderstatning passasjerene må kreve selv fra flyselskapet for å få erstatningen.

Flere flyselskap har operert med frist for å melde refusjonskravet, en frist som ikke nevnes i noe lovverk. Fristen har typisk vært på to og tre måneder.

Høyesterett: Ikke lov med en slik frist

Og, det er denne fristen som nylig har vært til vurdering i landets høyeste rettsinstans - dette er saken:

  • En mann opplevde at flyet hans ble veldig forsinket fra Thailand til Norge, men flyselskapet Finnair avslo erstatningskravet hans under henvisning til at slike krav må framsettes innen rimelig tid, noe de mente var innen to måneder.
  • Mannen tok saken til Forliksrådet og vant, men Finnair valgte å ta saken videre til retten.
  • Enden på visa er at mannen, med Forbrukerrådet som partshjelper, vant fram. Høyesterett har nå fastslått at det i loven ikke finnes en slik frist, og at Finnair dermed ikke kan kreve at passasjerene som rammes av kanselleringer eller forsinkelser er rask på labben med å kreve erstatning.

I tillegg understreker Høyesterett at reisende til og fra norske lufthavner har krav på erstatning grunnet forsinkede fly i inntil tre år etter hendelsen.

PARKERT FLYMAT: Singapore Airlines inviterer til flymat-restaurant i parkerte fly, men foreløpig kun ved Singapore Chiangi-flyplassen. Du kan booke servering både i suite, businessklasse og økonomiklasse. Foto: Singapore Airlines Vis mer

Slik reagerer Norwegian og SAS

Pressesjef Tonje Næss i Norwegian sier til E24 at de følger gjeldende rettspraksisen, og at de nå som høyesterettsdommen har kommet, vil gå gjennom den og forholde seg til den.

Også SAS forklarer at de tidligere har praktisert to måneders reklamasjonsfrist basert på lagmannsrettens dom.

- Vi vil nå praktisere regelverket slik vi gjorde før denne dommen, i tråd med Høyesteretts avgjørelse, forklarer John Eckhoff, pressesjef i SAS.

Bedre info kan gi raskere krav

Høyesterett presiserte også viktigheten av at informasjon om kompensasjonen gis til passasjerene som får flyreisene sine kansellert.

- Dersom flyselskapene var mer aktive med å gi passasjerene informasjon, ville det trolig ha medført at de fleste krav ble framsatt innen kort tid. SMS, e-post eller annen varsling med lenker og info kunne ha lettet prosessen for alle parter, og sørget for at kravene kom så raskt som mulig, sier direktør Ingen Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en pressemelding.

- Høyesterettsdommen er en viktig forbrukerseier, legger Blyverket til.

Et eksempel på manglende informasjon opplevde undertegnede journalist i vår da Norwegian kansellerte en planlagt flytur grunnet pandemien:

Fortsatt ubetalte corona-erstatninger

Tidligere i år, da coronavirusutbruddet rammet oss for fullt, opplevde flyselskapene en tsunami av refusjonskrav fra passasjerer som fikk reisene sine kansellert av flyselskapet.

Nå i desember, over et halvt år etter de første kanselleringene, er verken Norwegian eller SAS i mål med å betale ut alle refusjonene som er rettet mot dem:

Ifølge pressesjef John Eckhoff i SAS gjenstår fem prosent av kravene de har fått inn, mens Norwegian ikke vil si noe konkret om hvor mange utbetalinger de ikke har behandlet ennå.

Les mer om dette her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer