Høyt hevet over Adriaterhavets perle

Dubrovnik er en klassiker som flere igjen oppdager.

Publisert
Sist oppdatert
Vakkert langs Dubrovniks bymur. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Vakkert langs Dubrovniks bymur. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Høyt hevet over Adriaterhavets perle

 1. Bilder: En vandring rundt Dubrovniks gamleby
 2. Besøkstips


Dubrovnik er en av de absolutte gullstedene i Middelhavet, og en av Kroatias viktigste attraksjoner. Landet som i år har fått sin Syden-renessanse har en befolkning på omtrendt samme antall som Norge, og landets vugge sies å ligge i nettopp Dubrovnik, den historiske byen helt syd i landet med omkring 55.000 innbyggere.

Urolig historie

Dubrovnik ble grunnlagt i første halvdel av 600-tallet av en gruppe flykninger fra Cavtat (eller Epidarus som det het da). De bosette seg på en øy som de kalte Laus. Ved foten av fjellet på motsatt side, Srd, utviklet de bosettingen under navnet Dubrovnik (navnet stammer fra ordet "dubrava" som er et slags eiketre - et treslag som tidligere omkranset byen). Kanalen som skilte bosettingene ble fylt på 1100-tallet, og er nåværende Stradun. Siden den gang har bosettingene vært en by.

1100-tallet var også en urolig tid, og murene ble reist rundt gamlebyen som et vern mot fiender - arabere, venezianere, makedoniere og serbere - som alle ville innta Dubrovnik. Sjøfart og handel dannet grunnlaget for en velstående by, og 14- og 1500-tallet var Dubrovinks gullalder, da byen ble selvstendig republikk med eget styre, egen valuta og eget flagg. Byen ble hardt skadd av jordskjelv i 1667. Senere falt republikken for Napoleon i 1808, og ble i 1815 en del av Dalmatia og Kroatia.

Vi har gått bymurene rundt - se bildene

Moderne ødeleggelser

I oktober 1991 ble byen angrepet med stor styrke av styrker fra Serbia og Montenegro. Byen var omringet i åtte måneder og måtte tåle store tap og store skader i kraftige bombardement. Nå er mye av det gamle restaurert til glede for stadig økende mengder besøkende turister.

Nytt og restaurert har reist seg fra ruinene. Dubrovnik ble fjernet fra risikolisten hos UNESCO i 1998. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Nytt og restaurert har reist seg fra ruinene. Dubrovnik ble fjernet fra risikolisten hos UNESCO i 1998. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Gamlebyen i Dubrovnik har stått på UNESCOs liste over verdensarven siden 1979.

Noen interessante kuriosa

 • Byens første apotek ble åpnet i 1317, og det er fortsatt i drift
 • Det første karantenesykehuset - lasarett - ble åpnet i 1377
 • Første barnehjemmet ble åpnet i 1432
 • Et 20 kilometer langt system for vanntransport ble bygget i 1436
 • Den store kroatiske 1600-talls forfatteren Ivan Gundulic skrev noen udødelige linjer som nå leses ved åpningen av den årlige Dubrovnik Sommerfestival.

  Akk du vakre, akk du kjære, akk du søte frihet. Alt sølv, alt gull, alle menneskeliv, kan ikke måle seg med din skjønnhet ... (Fritt oversatt)

  Vi har gått bymurene rundt - se bildene

  Her er noen stalltips for et besøk til Dubrovnik


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer