Høyt til hest

Det finnes ingen bedre måte å oppleve naturen på enn til hest.

Bytt ut apostlenes hester med en ekte gamp, og naturopplevelsen blir helt annerledes. Foto: Stine Okkelmo
Bytt ut apostlenes hester med en ekte gamp, og naturopplevelsen blir helt annerledes. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Islandshestene er fabelaktige terreng-
hester, og veldig morsomme å ri.
Islandshestene er fabelaktige terreng-
hester, og veldig morsomme å ri. Vis merHvorfor slite seg rundt i fjellheimen til fots, når du heller kan sitte på hesteryggen?

- Da kan vi tølte og trave litt, roper hesteguide Hege noen hesterumper foran oss.

Tjohooo! Vi suser innover på stiene i full fart. Det humper noe forferdelig, og skinka får en skikkelig omgang før vi til slutt finner rytmen og klarer å slappe av i salen og følge hestens bevegelser.

Med vinden i ansiktet svever vi bortover stiene i fullt tølt. Rundt oss bretter den norske fjellheimen seg ut i all sin prakt.

Vi rir på stiene rundt Hjerkinn Fjellstue ved Dovre Nasjonalpark, godt og vel 1.000 meter over havet. Islandshestene er kløppere i å bevege seg i dette terrenget, og plasserer beina perfekt mellom steiner og trerøtter mens vi ryttere konsentrerer oss om å henge med og se nogenlunde elegante ut, vi også.

Sofatølt

Hesten jeg rir, Spurdning, er en liten, rød islandshest med futt og tæl, og nå tølter hun i vei med stor iver. Islandshesten har nemlig to ekstra gangarter, pass og tølt i tillegg til de tre vanlige - skritt, trav og galopp. Pass er en totaktig gangart der høyre og venstre beinpar beveger seg paralellt. Tølt er derimot en firtaktig gangart der beina beveger seg hurtig og taktfast som en tromme. Kommer man først inn i det, er det nesten som å sitte i en sofa.

Det er godt å strekke beina litt i hvilepausene.
Det er godt å strekke beina litt i hvilepausene. Vis mer


Badenymfe

Vi har kommet til en bred elv, og vasser rett gjennom. Vannet rekker hestene oppunder magen, og vi må løfte beina for ikke å bli våte. En liten frekkis som heter Svartur blir geleidet over broen. Dagen før fant han det nemlig for godt å legge seg ned og ta en avkjølende dukkert i det kalde vannet, noe rytteren helst ikke vil gjenta.

Vel over fortsetter vi innover vidda, på smale stier mellom reinlav og lyng. Duskregnet og de lave skyene fra i morges har forsvunnet, og nå skinner sola. Det går ikke an å ha det bedre enn dette.

Etter et par kilometer til, kommer vi til det som kalles Eventyrskogen. Istidens isbreer har formet flere morener som ligger side ved side i dalføret. Vi rir i den myke sanden som har blitt skurt ut under isbreene da de fortsatt holdt den norske fjellheimen i et iskaldt grep. Rundt oss vokser krokete bjørketrær opp av den tjukke reinlaven. Stien slynger seg langs toppen av en av morenene. Stemningen er trolsk. Vi tølter og galopperer bortover, og kjenner den friske fjellufta i ansiktet. Skulle nesten ønske turen aldri tok slutt.

Men det gjør den, etter godt og vel tre timer. Og da vi kommer tilbake til stallen ved fjellstua, og stiger av hestene, kjenner vi at rumpa antagelig ikke hadde tålt så mye mer, uansett. Her er det ingen bønn - i morgen kommer gangsperra.Har du lyst til å ta en ridetur i fjellheimen?

Det finnes staller som arrangerer rideturer i skog og fjell over hele landet. Du kan dra på ukestur, helgetur, eller bare en dagstur. De fleste krever ikke at du har så mye rideerfaring fra før. Er du uerfaren, får du en snill hest som ikke vil gjøre en flue fortred. Skal du på en ukestur, må du trene deg opp litt på forhånd. Hvis ikke kan du få problemer med å fullføre hele uken, på grunn av mørbankede skinkemuskler og gangsperre.

Du trenger heller ikke proft utstyr for å være med - bare sørg for å ha på deg bukser uten kraftige sømmer på innsiden av lårene - da slipper du vonde gnagsår. Aller helst bør du ha fottøy med glatt såle og en liten hæl, for å forhindre at foten sklir gjennom stigbøylen og blir hengende fast hvis du skulle falle av, men som regel går det greit med joggesko eller gummistøvler. Hør hva turarrangøren anbefaler. Du får vanligvis låne hjelm, så det trenger du ikke tenke på.

>>Fjell og vidde - rideturer i Norge
>>Øl, vin og sjiraff - rideturer i utlandet

Denne saken ble første gang publisert i september 2005. Den er oppdatert i juli 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer