Høyt til hest

Det finnes ingen bedre måte å oppleve naturen på enn til hest.

Bytt ut apostlenes hester med en ekte gamp, og naturopplevelsen blir helt annerledes. Foto: Stine Okkelmo
Bytt ut apostlenes hester med en ekte gamp, og naturopplevelsen blir helt annerledes. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor slite seg rundt i fjellheimen til fots, når du heller kan sitte på hesteryggen?

- Da kan vi tølte og trave litt, roper hesteguide Hege noen hesterumper foran oss.

Tjohooo! Vi suser innover på stiene i full fart. Det humper noe forferdelig, og skinka får en skikkelig omgang før vi til slutt finner rytmen og klarer å slappe av i salen og følge hestens bevegelser.

Med vinden i ansiktet svever vi bortover stiene i fullt tølt. Rundt oss bretter den norske fjellheimen seg ut i all sin prakt.

Vi rir på stiene rundt Hjerkinn Fjellstue ved Dovre Nasjonalpark, godt og vel 1.000 meter over havet. Islandshestene er kløppere i å bevege seg i dette terrenget, og plasserer beina perfekt mellom steiner og trerøtter mens vi ryttere konsentrerer oss om å henge med og se nogenlunde elegante ut, vi også.

Sofatølt

Hesten jeg rir, Spurdning, er en liten, rød islandshest med futt og tæl, og nå tølter hun i vei med stor iver. Islandshesten har nemlig to ekstra gangarter, pass og tølt i tillegg til de tre vanlige - skritt, trav og galopp. Pass er en totaktig gangart der høyre og venstre beinpar beveger seg paralellt. Tølt er derimot en firtaktig gangart der beina beveger seg hurtig og taktfast som en tromme. Kommer man først inn i det, er det nesten som å sitte i en sofa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer