Hun ble bitt til blods på flytur

Veggedyrene kravlet over hele flysetet. Dermed måtte British Airways sette to av sine Boeing-fly på bakken.

Slik så ryggen til Zane Selkirk ut da hun gikk inn på flytoalettet for å sjekke seg under flighten. Foto: Zane Selkirk
Slik så ryggen til Zane Selkirk ut da hun gikk inn på flytoalettet for å sjekke seg under flighten. Foto: Zane Selkirk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En aldri så liten veggedyrepidemi har spredt seg i USA. Og da var det selvsagt bare et spørsmål om tid før de første tilfellene ble oppdaget her i Europa.

Vi har tidligere skrevet om Paris-hoteller som er infiserte av de ekle blodsugende krypene. Og også her i Norge har det vært en markant økning av tilfeller. Det er sterke mistanker om at det er amerikanske gjester som har tatt med seg veggedyrene over Atlanteren og til Europa. Ikke for det, veggedyr har eksistert i Europa lenge, men de som har kommet nå er veldig resistente og vanskelige å bli kvitt.

Ikke ta dem med deg hjem fra hotellrommet

Og hvordan har amerikanerne tatt seg til Europa fra USA? De har selvsagt flydd. Og dermed bør det ikke komme som en overraskelse for noen at også fly er infisert av veggedyr.

Slik ser veggdyret ut. Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet
Slik ser veggdyret ut. Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet Vis mer


Det var nettopp det Zane Selkirk opplvede da hun fløy fra Los Angeles til London i januar. Hun trodde hun først så syner da hun oppdaget de kravlende krekene på stolryggen foran seg. Men etter et par timer i flysetet kjente hun at det klødde og stakk. På flytoalettet oppdaget hun bitt og blodflekker på skjorten, og fikk til og med tatt fire levende veggedyr på fersken.

Selkirk meldte fra til de kabinansatte, men fikk ikke flytte sete. Dermed ble hun sittende i det veggedyrinfiserte setet i ti timer. Det verste var at hun fra London skulle videre på en ny langflyvning til Bangalore. Hun fikk ingen hjelp av BA-ansatte under mellomlandingen. Hun håpet selvsagt at ikke veggedyrene skulle bli med henne over i neste fly, men det gjorde de. I hvertfall fortsatte det å klø på kroppen hennes.

Da Selkirk etter endt jobboppdrag i Bangalore skulle fly tilbake til London igjen, opplevde hun nok en gang at hun ble bitt. Hun hadde i mellomtiden vasket alle klær og prøvd å sjekke belter, sko osv. for veggedyr. Likevel ble hun igjen bitt ombord på flyet Bangalore-London.

Zane Selkirk har nå alltid med seg hettegenser for å få en viss beskyttelse mot eventuelle kryp. Foto: Zane Selkirk
Zane Selkirk har nå alltid med seg hettegenser for å få en viss beskyttelse mot eventuelle kryp. Foto: Zane Selkirk Vis mer


I etterkant har Selkirk laget en blogg der hun forteller om sin historie. Her har hun også lagt ut bilder av bittene. Les bloggen hennes og se flere bilder her.

Satte de to flyene på bakken

Da nettsiden ble opprettet var British Airways rask til å ta tak i saken. De har måttet sette to av sine Boeing 747-fly på bakken - flyet Selkirk fløy med fra LA til London, og flyet hun tok videre fra London til Bangalore.

- Veggedyr er et problem hoteller og flyselskaper over hele verden møter innimellom. Likevel er det svært sjelden at vi får rapporter om dette. Når vi får det, er vi nøye på å undersøke saken og foreta nødvendige grep, sa en BA-talsmann etter hendelsen.

DinSide kontaktet Selkirk, som kan fortelle at hun har fått en unnskyldning fra BA, og tilbud om kompensasjon, men det er hun ikke interessert i. Hun vil bare at flyselskapet skal skjerpe renholdet av flyene sine, så andre unngår samme opplevelse.

Hun synes det hele var svært ubehagelig, og måtte gjennom en omfattende prosess da hun kom hjem igjen til LA. Hun ble nødt til å kaste det meste av bagasjen sin, mens det hun ville beholde måtte tromles på 60 grader for å ta knerten på eventuelle veggedyregg.

Ikke la veggedyr snike seg med i bagasjen din

Og selv om hun ikke var glad i bitende insekter fra før av, er det blitt enda verre etter opplevelsen på BA-flyet.

- Jeg kan få helt noia av krypende insekter, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer