Hun hviler på en perle...

Adriaterhavets perle blir den kalt. Om hun fortjener det er ikke sikkert - men vakker er hun.

Publisert
Sist oppdatert

Dubrovnik, borgbyen ved havet i Kroatia, er kanskje et en av Europas største middelalderperler. Den er også kalt Adriaterhavets perle, en tittel den konkurrerer med Venezia om. Visst er Dubrovnik vakker, men Venezia er nok en større perle, etter vår mening.

Bli med til forførernes by, Venezia...

Det er likevel en arresterende by på mange måter, og den har trukket til seg turister i mange hundre år. I løpet av et år kommer en million turister til denne byen. Veldig mange av dem er cruiseturister, for Dubrovnik har blitt et svært populært cruiseanløp for middelhavscruisene. Det ventes faktisk 800 cruiseskip til byen i løpet av 2009.

Om sommeren kommer turistene i horder inn i gamle Ragusa, som byen ble kalt tidligere, da den var en republikk med stor inflytelse og et massivt knutepunkt for handel i Middelhavet.

Den mest spektakulære delen av Dubrovnik er gamlebyen. Omgitt av høye borgmurer, er gatene inne i byen små labyrinter fylt med kafeer og butikker. Det hele har en italiensk finesse over seg, med den kirurgisk rene hovedgaten Stradun, men fortsatt full av lokale innbyggere som henger ut klesvasken og mater katter i de trange smugene.

Det er ikke så mye annet å finne på i Gamlebyen, enn å titte i de små butikkene, nyte livet på en fortauskafé, eller kanskje ta en øl på baren som henger i løse luften utenfor borgmurens østside.

Se bilder fra Gamlebyen her:Fem tips til Dubrovnik

Utenfor gamlebyen, har Dubrovnik strender, et attraktivt hotelldistrikt og flere aktiviteter. Under gir vi deg fem tips til opplevelser i området.

1. Prøv et dykk utenfor borgmurene. Det finnes flere gamle vrak i området, samt en stor samling av undersjøiske amforaer. Det finnes mange dykkeskoler og operatører i området.

2. Ta deg en lokal øl på baren Buzza, som henger i luften under borgmuren på gamlebyens vestside. Fint sted å slappe av til deilig musikk.

3. Den beste restauranten i Dubrovniks gamleby ifølge byens innbyggere, er fiskerestauranten Lokanda-Peskarija, som ligger rett ved den gamle havna. Innvendig er restauranten liten, med plass til bare 40 gjester, men på terrassen utenfor er det plass til 150.

Like ved siden av Lokanda-Peskarija ligger Arsenal. Dette er også en av Dubrovniks mest populære restauranter. Litt mer turistifisert enn Lokanda, men fine lokaler og flott uteområde rett ved den gamle havna. Her får du også kjøttretter. De to restaurantene har samme eiere. Nettsiden er: www.mea-culpa.hr

4. Ta et bad ved Lapad strand. Denne lille bukten ligger i Lapad, Dubrovniks hotelldistrikt, og er en koselig og barnevennlig strand som trekker like mange lokale som turister.

5. Ta et utsiktsbilde av Dubrovnik fra et av stoppestedene på den svingete veien som går sørover fra byen (mot flyplassen). Herfra får du tatt bilde av både den flotte gamlebyen, og også den flotte øya Lopud, som forøvrig også er verdt et besøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer