Reiseforsikring

Hundretusener bør sjekke dette

De yngste har minst kontroll, ifølge undersøkelse.

PÅ TUR: Mange har tenkt seg på utenlandsferie i sommer, men mange må ta en titt på reiseforsikringen. Foto: Halvard Alvik/NTB
PÅ TUR: Mange har tenkt seg på utenlandsferie i sommer, men mange må ta en titt på reiseforsikringen. Foto: Halvard Alvik/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter to år med coronapandemi, hungrer folk etter å besøke utlandet. Sammen med lav bemanning har pågangen gjort at det er lange køer på flere europeiske flyplasser nå om dagen.

Mangler kontroll

Nå ber forsikringsselskapet Fremtind folk om å sjekke at reiseforsikringen er i orden, og at man setter seg inn i hva den dekker og ikke.

I en undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag av Fremtind, oppgir en av fire at de bedre burde sjekke hva reiseforsikringen dekker.

En av fire oppgir å ha full kontroll på hva reiseforsikringen dekker, og det er de over 65 år som har best kontroll, ifølge undersøkelsen

Mest usikkerhet finner vi blant de unge. Én av fire under 24 år oppgir blankt nei når de blir spurt om de vet hva reiseforsikringen dekker.

- Mange yngre har ikke, og vet ikke at de må ha egen reiseforsikring når de fyller 20 år. Det gjelder stort sett hos alle forsikringsselskap, sier skadeforebygger, Therese Hofstad-Nielsen i en pressemelding.

Nesten 200 000 nordmenn oppgir at de ikke vet hva forsikringen dekker og 150 000 har ikke reiseforsikring.

- Noen sa kanskje opp reiseforsikringen under pandemien fordi det ikke var mulig å reise. Andre har ikke gyldig reiseforsikring lenger. Du risikerer svært høye utgifter hvis blir syk eller utsatt for en ulykke på reisen uten forsikring. Et sykehusopphold i utlandet kan koste deg flere hundre tusen om du er riktig uheldig, fortsetter hun.

Dekker ikke dette

Nielsen opplyser at mange har noe høye forventninger til det som dekkes av reiseforsikringen.

- Vi dekker ikke at du roter bort tingene dine eller glemmer igjen noe på hotellrommet. Det må være et tyveri eller en hendelse som du ikke har kontroll over selv for at reiseforsikringen skal dekke det. Det er også greit å være klar over at forsinket bagasje på hjemreise ikke dekkes, selv om mange tror det, sier Hofstad-Nilsen.

Man kan heller ikke vente å få hjelp av forsikringen dersom man blir stående i kø inne på flyplassen.

- Køer utløser ingen rettigheter, har Forbrukerrådet tidligere opplyst overfor DinSide.

Trafikkforsinkelser kan man imidlertid få dekket på forsikringen.

- Den dekker trafikkforsinkelser som skyldes trafikkproblemer kundene får på vei til flyplassen. Det må skyldes en uforutsett hendelse, for eksempel en trafikkulykke, som kan dokumenteres. En forklaring som «mer trafikk enn regnet med» dekker ikke, opplyste Andreas Handeland i If i forrige uke.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer