Hurtigrutens nye stolthet

TFDS presenterer i disse dager sin fjerde Midnatsol siden 1910. Mye har skjedd med hurtigruten siden forrige århundredes begynnelse.

Midnatsol til kai i Oslo.
Midnatsol til kai i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hurtigruten var opprinnelig et frakteskip som revolusjonerte transporten langs vår lange kyst. Fra Bergen i sør til Kirkenes i nord har skipene stampet seg frem fra havn til havn med gods og folk. Det gjør de fortsatt, men ellers er det ikke mye som minner om farne tiders hurtigruter når vi går om bord i det nyeste skipet, Midnatsol.

 • Se bildene fra Midnatsol her.

 • Skroll ned for mer.

  Design og utsikt

  Skipets restaurant.
  Skipets restaurant. Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]


  Mens de gamle skipene var praktiske skuter med trange lugarer og små koøyer, var mellomgenerasjonen mer preget av transportoppgavene og nyttefunksjonen. Nå vender trenden igjen, og de nye hurtigruteskipene er bygget med tanke på et voksende marked for cruise langs norskekysten. Selskapene OVDS og TFDS kaller selv ruten for verdens vakreste sjøreise. Ikke mange vil krangle med dem om det. Spesielt stykket langs Nordland og Troms vil få frem superlativene hos de mest blaserte.

 • Les mer om øyhopping på Helgelandskysten.

 • Les også om øyhopping på Nordvestlandet.
 • Service og luksus

  Kaptein Herodd Widding.
  Kaptein Herodd Widding. Vis mer


  Nylig hjemvendt fra en tur med en av mange danskebåter på Oslofjorden, synes vi det er en sann nytelse å gå om bord i Midnatsol. Ikke bare fordi skipet er flunkende nytt - veien har gått direkte til Oslo fra dåp i Hamburg - men fordi det faktisk er pent. Her er vakker kunst, mye og store vinduer, spesialdesignede møbler og pene lugarer. Og et helt annet publikum enn på danskebåten - på godt og vondt. Gjennomsnittsalderen er høy, prisene likeså. I alle fall i høysesongen. Velger du en rundreise, får du med deg alle havner på dagtid, og 11 dager om bord. Da er prisene fra 5.500 i lavsesong per person (innvendig lugar uten dusj/WC) til 47.000 i høysesong per person (2-roms suite med balkong). Samme suiteopphold koster 26.000 i lavsesong. Prisene inkluderer alle måltider.

  De største suitene på Midnatsol ser du for øvrig bilder av i vår bilderundtur om bord.

  Internasjonalt klientell

  Hurtigrutens nye stolthet

  Cruise

  Drømmer du om en tur på Hurtigruten? (Avsluttet)
  Ja, absolutt(62%) 341
  Ja, om det hadde vært billigere(33%) 181
  Nei, absolutt ikke(5%) 27
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  18 til 20 nasjonaliteter i skipet er ikke uvanlig i sommersesongen. En sesong som egentlig strekker seg fra påsketider til godt ut på høsten. Tyske reisende er den viktigste gruppen utenlandske besøkende, og direktør Arne Trengereid forteller at tyskerne også er godt fornøyde med sine norske cruise. 80 prosent av dem vil tilbake, og 90 prosent anbefaler reisen til andre.

  Fakta om skipet

  Midnatsol er nydøpt, og settes i ordinær rute 15. april. Søsterskipet Trollfjord ble satt i rute i fjor. Skipet er fjerde generasjon Midnatsol, den første kom i 1910. Skipet er 21,5 meter bredt og 135 meter langt. Det er 309 lugarer om bord, med 674 køyer. Det er plass til 823 passasjerer i lugar, men skipet kan ta flere i forbindelse med kortere turer underveis langs ruten. Det er plass til 50 biler, og 250 konferansegjester.

 • Se bildene fra Midnatsol
 • Midnatsol er det nyeste av flåtens 11 skip. Hurtigruten frakter årlig 550.000 passasjerer fordelt på flåtens 5.500 køyeplasser. 10 prosent av gjestene er rundreisepassasjerer.

 • Få også med deg bildene fra MS Nordnorges sydhavseventyr
 • .

  Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer