Husk passet på reiser utenfor Norden

Selv om Schengen-samarbeidet ikke krever passkontroll, bør du alltid ta det med.

ANBEFALER PASS: Selv om Scengen-samarbeidet i utgangspunktet gir passfrihet, bør du alltid ha med pass utenfor Schengen. Foto: Per Ervland/Wikimedia
ANBEFALER PASS: Selv om Scengen-samarbeidet i utgangspunktet gir passfrihet, bør du alltid ha med pass utenfor Schengen. Foto: Per Ervland/Wikimedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2001 har Norge vært en del av Schengen-samarbeidet, som blant annet innebærer at man avskaffet passkontroll på grenser mellom de 25 medlemslandene.

Likevel bør du ikke ta sjansen på å legge passet igjen hjemme, om du skal på reise utenfor Norden.

Nektet ombordstigning uten pass

En av årsakene til dette, er at passet er det eneste, godkjente identitetsbeviset for nordmenn innen Schengen.

Dessuten vil det nye, nasjonale id-kortet med Schengen-funksjonalitet ikke være klart før i 2015.

Man kan oppleve å måtte vise pass ved innsjekking på fly og hotell eller ved leie av bil. Dette opplevde for eksempel en norsk flypassasjer, som skulle på tur til Wien med familien.

Passasjeren fikk ikke gå om bord på Norwegian-flyet fra Gardermoen, fordi hun ikke hadde med gyldig pass.

Da hadde passasjeren vært i kontakt med politiet på Gardermoen for å få utstedt nødpass. De fortalte at det ikke var nødvendig med pass, selv om de på egne hjemmesider råder om å alltid ta med pass på reiser utenfor Norden.

Dermed sjekket passasjeren inn bagasjen hos Norwegian med gyldig id-kort i god tro - før hun ble stoppet i gaten og nektet ombordstigning.

Les også: Husk å søke om dette før du reiser

Om bruk av pass i Schengen

Schengensamarbeidet innebærer at det ikke lenger er person- og passkontroll på grensene mellom Schengenstatene. Retten til fri reise gjelder for alle som har lovlig opphold i et Schengenland.

Norske reisende bør likevel ha med seg pass på reiser utenfor Norden, fordi passet per i dag er det eneste internasjonalt anerkjente norske identitetsbevis.

Kilde: Politiet.no


Ikke erstatning fra flyselskapet

Passasjeren valgte å kjøpe nye flybillett gjennom SAS, for å reise etter familien samme dag.

Hun klaget til Norwegian i ettertid og ba om å få refundert den nye billetten. Passasjeren reagerer også sterkt på å ikke ha fått informasjon om at hun måtte vise pass ved gaten allerede under innsjekkingen.

Saken er i ettertid behandlet i Flyklagenemnda, som slår fast at passasjeren ikke har krav på å få erstattet ekstrautgiftene for kjøp av ny flybillett.

De skriver i sitt vedtak at Norwegian informerer sine reisende om at de må ha med pass på reiser utenfor Norden i reisevilkårene, og på reisedokumentet, og derfor hadde rett til å avvise passasjeren.

Flyklagenemnda slår også fast at flyselskapet ikke kan holdes ansvarlig for at politet feilinformerte passasjeren.

Les også: Snart forsvinner væskeforbudet!

Disse landene er med i Schengen-samarbeidet:

Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer