Huskeliste for smarte turister

Rådene fra britiske myndigheter er utarbeidet i samarbeid med eksperter på blant annet voldtekt.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Behold kontrollen

Finn ut det du kan om forholdene i landet før du reiser. Vær like forsiktig som du vil være hjemme. Prøv å planlegg utflukter slik at du unngår å se forvirret eller bortkommen ut. Vis sunn skepsis til nye venner, ikke fortell alt om deg og reisen din til alle du treffer. Prøv å unngå å gå ut på byen alene.

Der du bor

Ikke røp romnummeret til fremmede.
Ikke røp romnummeret til fremmede. Vis mer


Ikke vis eller oppgi romnummeret ditt til fremmede. Hold vinduer lukket, spesielt på bakkeplan, og lås rommet når du er inne. Det kan være greit å bruke en dørkile som ekstra sikkerhet om du bor alene på rommet. Ikke åpne døren for fremmede som utgir seg fra å være fra hotellet, uten å sjekke med resepsjonen at det stemmer.

Ute på byen

Om mulig, si fra hvor du går og når du er tilbake. Sikre deg at du vet navn og telefonnummer til stedet du bor. Vær forsiktig med alkohol og narkotika. Flere sammen kan passe på hverandre. Se opp for mennesker som synes å ikke respektere det du sier eller gjør. Mange voldtektsoffer blir dopet - følg med drinken din, og aksepter ikke drikkevarer fra fremmede. Husk at dop også kan virke om det plasseres i kaffekoppen eller brusglasset ditt. Føler du deg rar, syk eller svimmel kan det være at noen prøver å dope deg ned. Si fra til venner, prøv å komme deg til et trygt sted.

Kjør registrerte drosjer, og vær forsiktig med å praie på gata om du er alene.
Kjør registrerte drosjer, og vær forsiktig med å praie på gata om du er alene. Vis mer


Transport

Ikke reis med uregistrerte drosjer eller fremmede bilister. Om mulig, del drosje med noen du kjenner. For ekstra sikkerhet skaffer du deg telefonnummer til et drosjeselskap som du vet er til å stole på, og ringer dem fremfor å praie biler på gaten. Sitt i baksetet, da er det lettere å holde kontroll.

Trusler

Føler du deg truet må du ikke miste hodet - prøv å være bestemt og direkte i din avvisning og adferd. Ikke føl deg presset til å gå lenger enn du er komfortabel med. Prøv å komme deg bort fra situasjoner og mennesker der du føler deg presset. Tror du du er i fare, prøv å tiltrekke deg oppmerksomhet, rop og bråk slik at mennesker i nærheten forstår du føler deg truet. Føler du deg truet i bil, prøv å komme deg ut i befolket område, eller rop og vink ut av vinduet for å påkalle oppmerksomhet fra andre sjåfører.

Tilbake til innledningen.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer