Reiseforsikring

Hva dekkes når land går fra «grønne» til «røde»?

Forsikringsselskapene opplever en strøm av henvendelser med de samme spørsmålene. Dette svarer de.

FRA GRØNT TIL RØDT? Spania er ett av landene som har gått fra grønt til rødt etter «trafikklys»-kartet til norske myndigheter. Forsikringsselskapene får mange henvendelser fra bekymrede kunder som lurer på hva de skal gjøre med forestående reiser, dersom landet går fra grønt til rødt. Foto: REUTERS/Nacho Doce/File Photo
FRA GRØNT TIL RØDT? Spania er ett av landene som har gått fra grønt til rødt etter «trafikklys»-kartet til norske myndigheter. Forsikringsselskapene får mange henvendelser fra bekymrede kunder som lurer på hva de skal gjøre med forestående reiser, dersom landet går fra grønt til rødt. Foto: REUTERS/Nacho Doce/File Photo Vis mer
Publisert

Med myndighetenes system med røde og grønne land og reiseråd som kan endres plutselig eller hver 14. dag, kan det være vanskelig å vite hva man egentlig kan forholde seg til.

Etter innføringen av det nye «trafikklys»-kartet, da det først kun var et fåtall europeiske land som var rødmerket, har vi allerede sett at flere har gått fra grønt til rødt.

Uttalelser fra Folkehelseinstituttet denne uka kan tyde på at vi i slutten av uka vil få enda flere endringer i det europeiske reisekartet; de har varslet at både Sveits og Tsjekkia trolig blir røde land i løpet av uka. Også Polen risikerer en slik status, og Frankrike er også over grensen for røde land.

Har du allerede bestilt en reise til et land du trodde var grønt men som nå er blitt rødt? Eller vurder du å bestille en reise til et land som nå er grønt - men frykter hva som vil skje med betalte reiser dersom landet skulle bli rødt før avreise?

Svaret er stort sett det samme overalt: Har du bestilt reisen mens landet var grønt, kan du få pengene igjen for reisen dersom landet blir rødt etter bestilling og du dermed ønsker å avbestille.

- Mange som lurer

Lars Galtung, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring, sier til Dinside at de nå får mange henvendelser fra folk som er usikre på hvordan de kan planlegge for reiser når reiserådene kan endre seg så raskt som de nå gjør.

Også Frende, Fremtind og Storebrand forsikring sier til Dinside at de får mange spørsmål rundt dette.

- Noen opplever at de ikke får kontakt med fly- og bookingselskaper og ringer oss for å spørre om hva de må gjøre videre. Andre har reiser lenger fram i tid som de lurer på om de bør avbestille selv nå, eller vente på at arrangøren gjør det, sier Stian Falk, kommunikasjonsrådgiver i Storebrand, til Dinside.

- Ja, dette har det kommet mange spørsmål om i sommer! Folk lurer blant annet på hvor lenge de må vente på tilbakebetaling fra reiseselskapene, når vi kan hjelpe, hva de bør gjøre med bestillinger de er usikre på, når de kan avbestille og om de bør det, og om det er trygt å reise, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende forsikring.

- Vi dekker avbestilling

Galtung i Europeiske reiseforsikring beroliger kundene deres med at de dekker avbestilling av reiser der reisemålet har gått fra grønt til rødt i norske myndigheters europakart.

- Vi dekker avbestillingskostnader til røde land dersom landet var grønt ved bestilling, sier Galtung.

Dette gjelder imidlertid kun dersom det er 14 dager eller mindre til avreise og gitt at bestillingen ble gjort mens landet var grønt.

Forsikringsselskapene Dinside har snakket med, understreker imidlertid at dersom reisen blir kansellert av reiseselskapet, er det reiseselskapet som skal refundere pengene - og ikke forsikringsselskapet.

Men dersom reisen ikke blir kansellert, og reiseselskapet kjører reisen som planlagt på tross av at reisemålet er rødmerket, vil du kunne avbestille og få refundert pengene fra forsikringsselskapet.

- Dette betyr at pakketurister kan betale sluttoppgjøret for en reise frem i tid, gitt at landet var grønt ved bestilling. Reiseselskap skal imidlertid dekke kostnader hvis tur og opphold kanselleres. Hvis reisen likevel gjennomføres, vil Europeiske dekke avbestillingskostnadene fordi vi av hensyn til kundenes helse ikke gir reiseforsikring til røde land, sier kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring, Lars Galtung.

De fleste sier det samme

Når de fleste forsikringsselskapene altså dekker avbestilling av reiser dersom de ble bestilt mens landet var grønt og senere ble rødt, henger det sammen med at når landet er merket rødt, så betyr det at det er utstedt et offisielt reiseråd mot reiser til det aktuelle landet - og norske myndigheter fraråder altså reiser til dette landet.

Og generelt gjelder regelen at reiseforsikringen dekker avbestillinger til land det har kommet reiseråd for i etterkant av bestilingen.

- Storebrand dekker avbestilling til land som var merket grønt ved bestilling av reisen, om de er blitt rødt ved avreise. Foreløpig gjelder dette frem til 20. august, eller så lenge det foreligger reiseråd. Er det reiser som skal foretas etter denne dato, må kunden avvente å se om reiserådene blir utvidet, sier Falk i Storebrand.

Han poengterer at det ikke har noen betydning for rettighetene, når reisen ble betalt.

Kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende forsikring og Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan forsikring, anbefaler imidlertid å sjekke med forsikringsselskapet før man gjør større innbetalinger:

- Sjekk med forsikringsselskapet ditt hva de anbefaler. Vi har bedt kundene kontakte oss før de betaler inn større avdrag på sommerens reiser, sier Slettemoen - men bekrefter at også de dekker avbestilling for reiser der grønne land blir røde.

- Vi dekker avbestilling så lenge det foreligger et gyldig reiseråd til det aktuelle landet/området på tidspunktet reisen skal starte. Men vi anbefaler våre kunder ikke å betale inn restbeløp dersom landet man skal reise til blir rødt. Er reisen mange måneder frem i tid, anbefaler vi at kundene har litt is i magen og venter til nærmere avreise, sier Richvoldsen, og oppfordrer til å sjekke avbestillingsvilkårene hos reiseoperatør eller hotell for den aktuelle reisen - fordi det her er store variasjoner.

- Bør tenke seg godt om

Flere av forsikringsselskapene oppfordrer til å huske at ting kan endres raskt og at det kan være begrenset med kapasitet på sykehusene på reisemålet dersom man av ulike grunner skulle komme i behov for legehjelp.

- Mens du er på reise må du være klar over at det kan bli innført restriksjoner, innreise- eller utreiseforbud. Ingen vet hvor stor kapasitet det vil være på intensivplasser på feriestedet, eller hvordan det blir med muligheter for syketransport til Norge fremover, sier Slettemoen i Frende forsikring til Dinside.

Også Richvoldsen i Codan forsikring minner om at smittesituasjon og sykehuskapasitet i andre land kan endre seg. En skade i utlandet kan dermed bli krevende å håndtere eller innebære risiko for de involverte, selv om årsaken ikke er coronarelatert.

Både Codan forsikring og Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, oppfordrer folk til å tenke seg godt om før de bestiller en reise i dagens situasjon:

- Vi oppfordrer kunder og andre til å tenke seg godt om før de bestiller en reise, selv om landet nå er grønt. Vi mener det er viktig å støtte opp om myndighetenes råd og kampen mot smittespredning, både i inn- og utland, sier Richvoldsen til Dinside.

- Vi ønsker at våre kunder gjør en grundig vurdering før de bestiller reise nå, selv om landet er grønt. Vi kan ikke nekte folk å reise, og forstår godt at mange ønsker seg en ferietur utenlands. Men de må være klar over at smittesituasjonen kan endre seg fort, slik vi har sett i Spania og Belgia, og i tillegg kan kapasiteten på lokalt helsevesen være dårligere enn normalt. Vi oppfordrer også kundene våre til å sette seg godt inn i lokale bestemmelser og karanteregler, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

- Skulle kundene våre bestille reiser til røde land, må de være klar over at reiseforsikringen har store begrensinger, sier hun videre.

- Dekker ikke fremskyndet retur eller tapt inntekt

Storebrand minner om at man risikerer å måtte gå i karantene ved hjemkomst dersom et land går fra grønt til rødt mens du er der - og at reiseforsikringen i slike tilfeller ikke dekker eventuell tapt arbeidsfortjeneste.

De dekker heller ikke tidlig hjemreise dersom man plutselig vil komme seg hjem for å unngå karantene.

Også Gjensidige understreker at de ikke dekker fremskyndet retur:

- Blir det rødt mens man er i et land, erstattes ikke fremskyndet hjemreise. Det er kun ved eventuell evakuering, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer