Hva er egentlig et pass?

Selv om du har pass, er det ikke det samme som å si at du har rett til å reise utenlands, eller rett til å slippe inn i et land.

Publisert
Sist oppdatert

Passet har først og fremst til formål at myndigheter i ulike stater skal kunne sjekke utlendingers identitet. Passet er altså et identitetsbevis. Passet er også en legitimasjon for at innehaveren kan påberope seg utstederstatens diplomatiske beskyttelse. Selv om du har pass, gir det deg ikke automatisk rett til å reise inn i et land, eller ut av et land. Men siden store andeler av verdens land krever pass ved innreise, er passnektelse i praksis det samme som utreiseforbud.

Pass på utløpstidene

Selv om passet er utløpt, vil en del stater anerkjenne det i en periode etter utløpstiden. Enkelte land vil imidlertid kreve at du har et pass som er gyldig så og så lenge etter innreise eller estimert utreise. For eksempel kreves det at du har pass som er gyldig minst tre måneder etter endt besøk til New Zealand. Sørg derfor på å reise med pass som ikke er utløpt.

Pass på passet

Mister du passet må du få utstedt et duplikatpass. Eventuelt kan du få et korttidspass som har gyldighet for en enkelt reise, eller et toårspass som gjelder for to år.

Har du det travelt, er nødpass alternativet. Det kan utstedes i andre politidistrikter enn der du er bosatt, og utenom passkontorenes vanlige åpningstider. Ikke alle politikontorer utsteder nødpass. I Oslo er det for eksempel kun Grønland passkontor som utsteder slike. De koster det samme som vanlig pass, men gjelder kun for én reise.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer