Hva er korallrev?

Tekst og bilder: Sindre Storvoll

Publisert
Sist oppdatert

Rev betegnes som havets regnskoger. Over hundre land har naturfenomenet innenfor sine grenser. Majoriteten befinner seg i tropiske og subtropiske hav, og produseres i grunne, varme farvann innenfor 30 breddegrader nord og sør for ekvator. Sør-Asia, østkysten av Afrika og Mellom-Amerika har de største konsentrasjonene. Sjøliljer, sjøstjerner, snegler, fisk, muslinger og blekkspruter er kjente beboere i naturfenomenet, men artsmangfoldet i revene sammenlignes med det i regnskogene.

Det er svamper og ikke minst koralldyr som produserer revets rammeverk i motstandsdyktig kalk. Disse plantelignende dyrene med hardt skjelett, besitter såkalte polypper som er de svaiende grenene man ser i undervannsdokumentarer. Hulrommene i rammeverket fylles av skallrester og nedbrutte koralldyr eller beboere.

Rev har tre hovedformer, avhengig av beliggenhet til fastlandet. Kystrev strekker seg direkte fra land og stuper så bratt ned mot dypet. Barriererev ligger parallelt, men relativt klart atskilt fra kystlinjen. Atoller er nærmest sirkulære rev, såkalte ”ringrev”, med en lagune i midten. I dag tror vi disse har blitt utviklet på sunkne vulkaner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.