Vinterferie corona 2021 - regler og råd

Hva er lov i vinterferien?

Det er lov å reise på hytta. Men det kan være andre corona-relaterte ting du ikke får lov til i vinterferien.

ER DETTE LOV? Du kan både reise på hytte, hotell og i alpinbakken i vinterferien, men det er en del forbehold du må vite om. Her fra Skigaarden i Hemsedal. Foto: Halvard Alvik / NTB
ER DETTE LOV? Du kan både reise på hytte, hotell og i alpinbakken i vinterferien, men det er en del forbehold du må vite om. Her fra Skigaarden i Hemsedal. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Covid-19 og corona har vært et mareritt for de fleste i snart ett år. Ikke bare er det mentalt slitsomt å være isolert fra venner, familie og jobb, men å holde oversikten over de til enhver tid gjeldende reglene for karantene, isolasjon og reise kan være veldig vanskelig.

Råd og regler har kommet og gått - noen ganger trukket tilbake. Et godt eksempel på dette er at de såkalte ring-tiltakene i og rundt Oslo oppheves fra midnatt natt til torsdag 18. februar, skriver NTB, samtidig som helse- og omsorgsminister Bent Høie varsler at det snart vil komme nye, nasjonale råd - uten å røpe når disse vil være på plass.

Det er med andre ord trøblete å holde tritt med reglene som gjelder nå.

Slik blir vinterferien

Og nå kommer vinterferien, ei tid da barna har fri fra skolen og mange har fri fra jobb. På grunn av all tvilen folk kan ha knyttet til hvilke råd og regler som gjelder i vinterferien har vi laget en oversikt over dette.

Det korteste og generelle rådet er fortsatt at alle unødvendige reiser frarådes, at du bør redusere antall personer de har kontakt med og at du bør vise ekstra hensyn til de i risikogruppen.

Kan jeg dra på vinterferie?

Ja. Ifølge norske helsemyndigheter kan du reise til hytta - enten egen og leid - eller på hotell. Du bør imidlertid unngå å reise med kollektivtransport, om det er mulig.

Samtidig må du være forberedt på å kansellere planene på kort varsel. Helse Norge understreker nemlig at smittesituasjonen kan endre seg raskt, og derfor må alle må være forberedt på at planene for vinterferien kan endre seg.

Som følge av at smittetrykket og regler som kan endres, må du også være forberedt på å måtte gå i karantene enten i løpet av eller etter ferien - spesielt om du reiser på hotell, der situasjonen fort kan bli uavklart.

Bør jeg ta corona-test før jeg drar på ferie?

Tja.

Oslo kommune oppfordrer for eksempel sine innbyggere til å teste seg før avreise - både for egen del og for å hindre at de drar med seg smitte til resten av landet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke negativ til oppfordringen, men understreker at en negativ test «bare er et øyeblikksbilde», og at man fortsatt likevel kan være smittet - og dermed ikke gjør som man vil av den grunn.

– Man bør absolutt teste seg ved nyoppståtte symptomer på covid-19, som feber, slapphet, bortfall av smaks- eller luktesans, hodepine, tett nese eller andre luftveissymptomer, skrev Nakstad i en e-post til Dagbladet mandag denne uka.

SMITTEVERN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ber den norske befolkningen til å være varsomme rundt smittevern - selv med negativ test. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Kan jeg reise til utlandet?

Nja-ei. Det frarådes.

Det er imot reiserådene. Regjeringen anbefaler å ikke reise utenlands. Det er blant annet fordi faren for importsmitte er høy. Det er dessuten svært få land som er unntatt fra reiserådene, og i de landene er det strenge innreiseregler.

- Risikoen er for høy. Både for å bli smittet, men også på grunn av endringer i tiltakene i landene du besøker og muligheten for å kunne komme tilbake. Fly innstilles, og regler i ulike land endrer seg raskt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie om den saken.

Gjelder andre regler der jeg ferierer?

Ja, det er meget mulig. Du må til enhver tid sette deg inn i og følge smittevernsrådene som gjelder i kommunen du skal besøke. Her er Helse Norges oversikt over alle kommunenes corona-informasjonssider.

Kan jeg reise på ferie om jeg er syk?

Ifølge regjeringen skal du holde deg hjemme om du ikke er frisk. De generelle nasjonale anbefalingene gjelder også i vinterferien. Og test deg så snart som mulig om du tror du er smittet.

Hvilken kommunes regler skal jeg følge - min eller den jeg besøker?

Er det lettere tiltak i kommunen du reiser til, bør du som hovedregel følge rådene som gjelder i kommunen du kommer fra, skriver helsemyndighetene.

Kan jeg reise med kollektivtransport?

Ja. Men ifølge myndighetene bør det som nevnt unngås.

Må jeg i karantene etter ferien?

Ikke nødvendigvis. Men du må være forberedt på at det kan skje. Det kan være i løpet av eller etter ferien, og spesielt om du skal på hotell, hvor situasjonen fort kan bli uavklart dersom det skulle oppstå smiteesituasjoner, ifølge Helse Norge.

Kan jeg dra på hytta?

Ja.

Kan jeg ha besøk på hytta?

Ja. Det oppfordres likevel til å møtes utendørs.

Du kan ha besøk av inntil fem gjester samtidig. Dersom alle gjestene er fra én og samme husstand, kan de ifølge norske helsemyndigheter være enda flere.

Alle som ikke er i samme husstand bør imidlertid holde én meters avstand. Du bør derfor ikke ha flere gjester enn du har god plass til på hytta. Det anbefales å begrense overnatting - og personer fra ulike husstander bør ikke dele soverom.

Helse Norge oppfordrer til å sørge for god hygiene og godt renhold, spesielt om personer fra ulike husstander deler bad.

Kan jeg handle i den lokale hyttebygda?

Tja. Ifølge helsemyndighetene bør du handle i hjemkommunen din før du reiser.

Om du må handle nødvendige varer andre steder, bør du velge et tidspunkt når det er lite folk, oppfordrer Helse Norge. Eventuelt bør ikke mer enn én person ta seg av handlingen.

Kan jeg stå på slalåm eller lignende?

Ja.

Norske helsemyndigheter oppfordrer likevel til å huske smittevernsrådene når du er på alpin- og skianlegg, badeland eller lignende steder og til å unngå steder hvor det er trengsel og mange folk samlet.

Hvor er det best å samles?

Det oppfordres fortsatt til å møtes utendørs, hvor det er mindre risiko for smitte. Det er derfor anbefalt å heller gjøre aktiviteter og ha sosial sammenkomst ute, skriver helsemyndighetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer