Hva er Oslos nye landemerke?

Holmenkollen er borte. Hvilken bygning overtar ikonstatusen?

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av oktober ble Norges største turistattraksjon, hoppbakken i Holmenkollen, revet til fordel for en helt ny holmenkollbakke som skal stå klar i mars 2010, året før Oslo arrangerer Ski-VM.

Mellom 850.000 og en million betalende besøkende har valfartet til Holmenkollen årlig, men nå som tårnet er borte, hva er det som skal ta over ikonstatusen som Oslos flotteste attraksjon og landemerke?

Tipper på Operaen

DinSide Reise har satt sammen en liste over kandidater til Oslos nye landemerke. Lenger nede i artikkelen har vi laget en avstemningsboks, hvor dere, leserne, avgjør hvilke av byggverkene fortjener å ta over tittelen etter Holmenkollen. Stem nederst i artikkel. Hvis du har andre forslag enn de vi har listet, vil vi gjerne høre fra deg i debattsystemet under.

Slik vil nye Holmenkollen se ut. Foto: JDS Architects
Slik vil nye Holmenkollen se ut. Foto: JDS Architects Vis mer


Vi snakket med adm. direktør i Visit Oslo, Tor E. Sannerud, og spurte hvilket landemerke han trodde ville gå av med seieren.

- Operaen har jo fått mest oppmerksomhet i det siste, så den vil nok være Oslos nye profil inntil den nye holmenkollbakken blir klar i 2010.

Norges største sommerattraksjoner

Mye nytt fremover

Sannerud sier at det aldri har vært så mye byfornyelse siden 1800-tallet i Oslo.

- Det beste store innslaget i Oslo vil jo være den nye Holmenkollbakken. Ellers knyttes det store forventninger til Tjuvholmen, som vil få en fantastisk flott bygning når kunstmuseet, opplevelsessenteret og skulpturparken åpner i 2012. Det bil bidra til å modernisere Oslos fysiske profil, sier han.

Et annet landemerke Sannerud tror vil sette et stort preg på Oslos profil om noen år, er det nye Munch-museet som skal bygges i Bjørvika.

Oslo får skryt i storavis

Her er kandidatene:

NB! Se bildespesial nede i saken!

Operaen
Operahuset i Oslo åpnet i april 2008 og er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta AS. Bygningen, som ligger i Bjørvika ved Oslo Sentralbanestasjon, er dekket med plater av hvit marmor både utvendig og innvendig. Selveste taket, som ser ut som et isfjell som stiger opp fra fjorden, er åpent for ferdsel for turister.

Vigelandsparken – Monolitten
Et besøk i Vigelandsparken er et ”must” for de fleste besøkende i Oslo. En av de mest kjente skulpturene er Monolitten som står på Vigelandsparkens høyeste punkt. Den 17 meter høye søylen er hugget ut av en eneste granittblokk og består av 121 figurer.

Det kongelige slott
Kongen og dronningens hovedresidens fra 1849 har gateadressen Henrik Ibsens gate 1, som er ved enden av Karl Johan, og er omgitt av Slottsparken. Deler av slottet er åpent for publikum i sommermånedene og det er her utenlandske statsoverhoder som kommer til Oslo på statsbesøk, bor.

Akershus Festning
Denne 700 år gamle borgen er en av de mest betydelige festningene i Norgeshistorien. I dag er området fortsatt militært, med daglig vakthold fra Hans Majestet Kongens Garde. Her kan turister besøke museer, kafeer, og utstillinger, mens i sommermånedene tilbys et spekkfullt program med alt fra historiske skuespill til konserter.

Oslo Rådhus
Oslo Rådhus er plassert ut mot Rådhusplassen og har blitt bygd i fremtredende rød teglstein med to tårn på 63 og 66 meter. Her finner en rekke utstillinger, arrangementer og seremonier sted, blant annet den årlige utdelingen av Nobels fredspris. Rådhuset besøkes hvert år av over 100 000 gjester og turister, og er daglig arbeidsplass for ca. 450 kommunalt ansatte og politikere.

Ekebergrestauranten
Dette funkis-byggverket fra 1929 opererer daglig som en restaurant og ligger i åsen over Bjørvika med nydelig utsikt over Oslofjorden, byen og det nye Operahuset. Arkitekter og interesserte fra hele verden har flokket hit for å se den uvanlige bygningen som ble tegnet av arkitekt Lars Backer. Den fredede bygningen sies også å være et av de fineste eksempler på klassisk funksjonalisme i Norge.

Aker Brygge
Populære Aker Brygge er et område bestående av et kjøpesenter, en rekke serveringssteder, i tillegg til en småbåthavn og terminal for Nesoddbåtene. Hvert år har Aker Brygge rundt seks millioner besøkende, sommeren er spesielt populær for utepils, til tross for at området har noen av de stiveste halvliterprisene i hele landet.

Stortingsbygningen
Den vakre Stortingsbygningen som ligger i Karl Johans gate, er fra 1866 og har to gjenkjennelige løver som vokter inngangsplatået. Det er den svenske arkitekten Emil Victor Langlet som har tegnet bygningen, som er hovedsete for Norges nasjonalforsamling.

Oslos beste landemerke

Hva er Oslos flotteste landemerke? (Avsluttet)
Operaen(52%)
Vigelandsparken - Monolitten(20%)
Akershus Festning(8%)
Det Kongelige Slott(5%)
Oslo Rådhus(5%)
Aker Brygge(4%)
Stortingsbygningen(4%)
Ekebergrestauranten(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer