Hva er reisefeber?

Du skal ut å reise langt i morgen. Natten i forkant av reisedagen får du ikke sove. Du er helspent, heltent og sjekker om du har pakket billettene omtrent tretten ganger i timen.

Publisert
Sist oppdatert

Rastløs og urolig, vettskremt og nysgjerrig - og med bein som truer med å klappe sammen under deg ved innsjekkingsskranken? Slik har mange det i forkant av den store reisen. Men hva er det som skjer i kroppen når reisefeberen herjer som verst?

- Når noe skal skje setter kroppen seg i forsvarsposisjon. Den gjør seg klar til å ta seg av det som skal skje. Da produserer kroppen adrenalin som er et hormon, sier Steinar Bergseth, biokjemiker og rådgiver i Norges forskningsråd.

Adrenalin

- Det er hormonet adrenalin som raser rundt i kroppen når en er spent og nervøs, sier biokjemiker Steinar Bergseth.
- Det er hormonet adrenalin som raser rundt i kroppen når en er spent og nervøs, sier biokjemiker Steinar Bergseth.
Vis mer

Bergseth sier at adrenalinet gjør at blodårene utvider seg med det resultat at kroppen blir varm og tidvis skjelven.

- Men mye er også avhengig av personlig egenhet. En trygg og sterk person vil være mindre utsatt for reisefeber enn en som er mer nervøst anlagt.

Biokjemikeren mener også at ferdigheter og erfaring bidrar til å dempe spente nerver.

- Når du behersker et område godt vil du naturligvis være mindre redd. Jeg er trygg i jobben min, men vil være redd for å styre et seilfly. Folk som har reist mye og har mye erfaring er ikke urolig for å krangle om billetter i innsjekkingen eller lete etter hotell på egenhånd, sier Bergseth.

Sitring

Når kroppen forbereder seg på en faktisk eller innbilt fare reagerer den. Reaksjonene kan være dypere pust, blekhet eller sitring. Dette er en måte å forberede seg på det som skal komme. Men kroppen reagerer noenlunde likt på glede, angst, sinne og spenning. Dette forteller psykolog Einar Hjertø til DinSide Reise.

- Man har injisert stoffer som gir sitring og aktivering i flere personer. Deretter har man satt testpersonene i ulike situasjoner som utløser angst, sinne eller glede. Testpersonene opplevde da den sitrende følelsen helt forskjellig utfra hvilken situasjon de ble satt i. De opplevde seg glad eller sint mye basert på om omgivelsene var glade eller sinte. Kroppens fysiologiske reaksjoner var den samme. Dette sier noe om hjernens behov for og evne til å skape mening ut fra den informasjonen som individet har til rådighet til enhver tid. En slik informasjon kan være tidligere reiseerfaringer, forventninger, fantasier, behov og forestillinger, sier Hjertø.

Hjertø forklarer videre at reisefeber kan knyttes til det å forlate hjemmet og begi seg ut på noe fremmed og ukjent. Det forhold man har fra tidligere om det ukjente farger reisefeberen; Forventningsfull spenning og mestring, eller redsel knyttet til katastrofe og angst?

- Samtidig kan det være et slags kick en får som følge av at man setter idealiserte forestillinger ut i livet, omtrent som julaften før man vet hva pakkene inneholder. Trivselen på reisen videre vil avhenge mye av hvor flink man er til å bære tapet av at ikke alt ble slik det skulle bli, at man har evnen til å gjøre det beste ut av ting. Optimister er naturlig begavede som reisende, sier psykologen.

God følelse

De erfaringer man har fra å reise vil farge reisefeberen.
Illustrasjonsfoto
De erfaringer man har fra å reise vil farge reisefeberen.
Illustrasjonsfoto Vis mer

Å være spent og nervøs i forkant av en reise er ikke en negativ følelse skal vi tro ekspertisen ved Sana Reisemedisinsenter i Stavanger.

- Å ha reisefeber er en god følelse. Man får reisefeber og blir kanskje skjelven fordi man gleder seg. Det er en følelse man skal ta vare på, sier Linda Horne Meland, sykepleier ved Sana Reisemedisinsenter.

Personer som er feberhete i forkant av den store reisen kan altså trøste seg med at nerver både er sunt, naturlig og ikke minst gledesfrembringende.

Relaterte artikler

 • Fortsatt trygt å reise

 • Lammet av flyskrekk

 • Angst i kabinen

 • Fly og ulykker
 • Artikkelen ble første gang publisert 28.11.2001.

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer