Hva gjør hjelpemotoren?

Hvorfor har de fleste jetfly en ekstra motor i halen? Hva brukes de til?

Bildet viser eksosutslippet til hjelpemotoren i et Airbus A380. Bildet er hentet fra Wikipedia. Foto: David Monniaux</a Foto: David Monniaux
Bildet viser eksosutslippet til hjelpemotoren i et Airbus A380. Bildet er hentet fra Wikipedia. Foto: David MonniauxVis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er det minste interessert i fly, så har du helt sikkert lagt merke til at de fleste jetfly har et eller annet bakerst i halen. I noen fly ser det ut som et stort eksosrør, i andre fly fremstår fenomenet kun som et hull.

Det du har sett, er eksosutslippet til en hjelpemotor, eller en Auxiliary Power Unit (APU), som de kalles på engelsk. Selve motoren er skjult inne i flyets haleparti og ble ifølge Boeing første gang brukt i modellen 727, som kom på markedet i 1963.

Starter hovedmotorene

En hjelpemotor er rett og slett en relativt liten og enkel jetmotor. Den brukes imidlertid ikke til fremdrift, i hvert fall ikke direkte. Hovedoppgaven er å bidra med energi til oppstart av hovedmotorene, som typisk henger under vingene. Starthjelpen kan leveres på flere måter, blant annet i form av elektrisk strøm, lufttrykk, hydraulisk trykk eller en kombinasjon av disse elementene.

Uavhengig av bakkehjelp

En av de store fordelene ved hjelpemotoren er at den kan startes ved hjelp av batterier plassert i flyet. Det betyr at man ikke er avhengig av bakkemannskaper for å fyre den opp. Derfor kan hjelpemotoren også startes når flyet er i luftbåren tilstand - og dermed gi starthjelp til hovedmotorer som av ulike årsaker har stoppet under marsj.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.