Hva het NYC før?

Test deg selv.

New York City har ikke alltid hett NYC ... Foto: Colourbox
New York City har ikke alltid hett NYC ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet sikkert at Oslo en gang i tiden har gått under navnet Christiania, og at Trondheim har hett både Trondhjem og Nidaros.

Test deg selv: Aktuell geografi

Men vet du hvilken norsk by som tidligere lød det klingende vakre navnet Viktoriahavn? Eller hvilket afrikansk land vi snakker om når vi refererer til forhenværende Sørvest-Afrika?

Ta testen nedenfor og sjekk hvordan det står til med de kombinerte historis- og geografikunnskapene dine.

Knuste ruter i kampens hete

Stedsnavn, bynavn og landsnavn har gjennom historien forårsaket mange tumulter. Bare se på konflikten som har vært rundt navnet på det som i dag er Norges 3. største by, Trondheim. Roger Lockertsen tok i 2006 doktorgraden sin med avhandlingen «Namnet på byen Trondheim. Ei språkhistorisk og faghistorisk tilnærming». Her beskriver han hvordan trønderne i 1929 gikk berserk i gatene fordi de striddes om navnet på byen Trondheim. I 1930 ble Nidaros det nye, offisielle navnet på byen som da var kjent som Trondhjem. I dag er navnet Trondheim, etter at Stortinget vedtok å gi byen tilbake sitt opprinnelige navn.

- Forkjemperne for de to bynavnene sto beinhardt mot hverandre. Etter vedtaket om endringen til Nidaros i 1929 var temperaturen i de to frontene så høy at det kom til fysiske konfrontasjoner, ruteknusing, steinkasting og forfølgelse, sier Lockertsen til Forskning.no i en artikkel fra 2006.

Test deg selv: Hvilket land er bildet fra?

Men den midtnorske konflikten i 1920-årene er selvsagt ikke den eneste i verden med et sådant temperament. Nord-Irland er et annet eksempel på navnekonflikter; unionister og motstandere av navnet Nord-Irland kaller gjerne området Ulster, og det er flere ganger fremmet forslag til den britiske regjeringen om å bytte navn fra Nord-Irland til Ulster.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer