Hva kan du pakke i kofferten og håndbagasjen?

Pakker du feil, kan det koste deg dyrt. Se hva du bør pakke hvor, når du skal ut å fly.

PASS PÅ HVA DU LEGGER HVOR: Du bør ikke pakke verdisaker og dyre julegaver i kofferten som skal sjekkes inn - men det er heller ikke alt du kan ta med i håndbagasjen. Foto: KEYSTONE/NTB SCANPIX
PASS PÅ HVA DU LEGGER HVOR: Du bør ikke pakke verdisaker og dyre julegaver i kofferten som skal sjekkes inn - men det er heller ikke alt du kan ta med i håndbagasjen. Foto: KEYSTONE/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alt du bør pakke i håndbagasjen. Som for eksempel spekematsettet til far med tilhørende kniv, eller gaver med flytende innhold over den lovlige mengden. Men det er heller ikke alt du bør pakke i innsjekket bagasje.

Ifølge en undersøkelse fra Tryg Forsikring får flere tusen nordmenn ødelagt elektroniske gaver og skjøre gjenstander når de skal ut å fly i desember.

- Mange velger å pakke dyre og skjøre ting i bagasjen som ikke dekkes av forsikringen, sier pressetalsmann Arvid Steen i Tryg forsikring.

- Verdisaker og elektroniske duppeditter i innsjekket bagasje er risikosport, fortsetter han.

LES OGSÅ: Gjem verdisakene under jakka i sikkerhetskontrollen!

- Sjekk inn innpakkede gaver

Beregn god tid til jul!

Fredag før jul er den travleste reisedagen på Oslo Lufthavn i jula. Men uansett når i jula du skal reise, bør du regne med flere passasjerer og ofte ekstra julebagasje - som kan gjøre tiden i både innsjekk og sikkerhetskontrollen noe variabel.

- Spesielt mellom klokken 06.00 - 10.00 og 15.00 – 18.00 er det mange som reiser og derfor lurt å beregne litt mer tid enn vanlig. Det er bedre å være ute i god tid og få en fin start på juleferien, forteller Westher Andersen.

Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn sier at du bør vurdere å sende innpakkede gaver i innsjekket bagasje, men at gaver av høy verdi selvsagt bør medbringes i håndbagasjen - forutsatt at dette er tillatt.

- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt ta bort deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene. Derfor håper vi folk tar oppfordringen vår om å sende julegaver i innsjekket bagasje, sier Westher Andersen.

Tenk på erstatningsgrensene

Det er viktig å tenke før du pakker. Én ting er reglene for hva du kan ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen og inn på flyet i håndbagasjen.

Men en annen ting å ha i tankene når du pakker, er også hva forsikringen dekker. Og ikke minst hva den ikke dekker.

Reiseforsikringen dekker ikke verdigjenstander i innsjekket bagasje. Og husk beløpsgrensen for erstatning av tapt eller ødelagt bagasje. Dette må du sjekke med forsikringsselskapet ditt, men Europeiske reiseforsikring dekker for eksempel verdier for maks 15.000 kroner.

Har du ingen egen forsikring, er det flyselskapenes erstatningsvilkår som gjelder. Maksimumsbeløpet fra flyselskapen varierer etter hvilket land du skal reise fra eller til, men innenfor EU/EØS-området er maksimumsgrensen cirka 10.000 kroner.

Se hva du ikke bør pakke hvor:

#1: Flytende innhold

Hva skjer med tingene?

Dersom du har med deg ting i håndbagasjen som blir stoppet, får du ikke passere før dette er fjernet fra håndbagasjen din. Du kan da velge om du vil sjekke det inn som vanlig, innsjekket bagasje eller du kan gå til Hittegodsavdelingen og be om at det oppbevares der eller sendes hjem derfra. Du kan også velge å avgi gjenstanden til destruksjon.

Gaver med flytende innhold i mengder over 100 milliliter er ikke tillatt i håndbagasjen. Dette betyr at det hjemmelagde syltetøyet, geléen, sausen eller puddingen må holde seg innenfor volumgrensa, alternativt pakkes forsvarlig inn og sendes i innsjekket bagasje. Kaker eller bakverk med fyll utgår dermed også.

Må du ha med deg drikkevarer eller annet flytende i bagasjen, anbefaler flyselskapene at disse pakkes i egne beholdere for å unngå lekkasjer.

Lekkasjer fra bagasjen din kan koste deg dyrt: Du er nemlig ansvarlig dersom det forårsaker skader på andres bagasje eller eiendom.

#2: Gaver med ukjent og potensielt ulovlig innhold

Skal du ha med deg julegaver som er til deg selv, men som du ikke vet hva inneholder, kan det være en vrien utfordring. Du vil få problemer med å få med deg en innpakket knivblokk eller et spekematsett med tilhørende kniv gjennom sikkerhetskontrollen. Spør vedkommende som har gitt deg gaven om hvor du bør pakke den, når du skal ut og fly, og pakk den deretter i innsjekket eller håndbagasje.

Les mer om sikkerhetskontrollen og forbudte gjenstander hos Luftfartstilsynet.

#3: Ståbrett eller selvbalanserende enhjulinger

De fleste flyselskapene har innført forbud mot å sjekke inn eller ta med selvbalanserende ståbrett eller enhjulinger om bord. Dette gjelder altså både innsjekket bagasje og håndbagasje. Skal du ha med dette, må du sende det som cargo.

Les mer om dette her.

#4: Nøkler og verdipapirer

Nøkler, verdipapirer og dukumenter bør få plass i håndbagasjen og ikke sjekkes inn og sendes. For nøklene kan havne på urettmessige hender, eller kofferten kan blir borte eller forsinket - slik at du ikke kommer deg inn i huset ditt, eller i bilen.

Dette kan skape store problemer for folk, og reiseforsikringen dekker heller ikke de utgiftene du kan få rundt dette.

#5: Medisiner

I likhet med nøkler, skal du heller ikke legge medisiner i kofferten du sjekker inn. Skulle kofferten bli forsinket eller borte, vil du stå der uten medisinene dine, som du kanskje trenger der og da. Det kan være uheldig.

Husk å alltid ha med dokumentasjon på at medisinen tilhører deg. Dette kan være ved å ta med originalemballasjen med apotekets etikett, eller legeerklæring eller kopi av resept.

Flytende medisin som er nødvendig for flyreisen er unntatt fra sikkerhetsreglene om at du maks kan ha 100 ml væske i en beholder, men du kan bli bedt om å smake på medisinen.

LES OGSÅ: 6 ting du ikke bør pakke i kofferten

Pass på hvor du legger håndbagasjen!

Til sist: Vel om bord på flyet, bør du passe på hvor du legger de verdifulle tingene fra håndbagasjen.

Skader på nettbrett og lignende er et økende problem for mange reisende. Forsikringsbransjen har tidligere uttalt til Dinside at de anbefaler deg å ikke legge nettbrett eller andre gjenstander som kan skades, på hattehylla.

Hattehyllesaker vil sjelden være dekket av reiseforsikringen fordi skaden ikke kan knyttes til én konkret person eller handling. Det er ikke «skadeverk», som er det forsikringen dekker.

Også klær kan bli ødelagt av kabinkofferter med skarpe kanter eller skitne hjul. Et godt råd er å legge pent tøy fra seg med foret ut og kanskje aller best, ha en ekstra plastpose eller tøypose som du pakker klærne inn i når du legger det i hattehylla.

Artikkelen har blitt publisert på Dinside også tidligere

SE VIDEO: Vi sendte kamera med en koffert og sjekket inn: Se bagasjens ferd fra innsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer