Norwegians nye bagasjeregler

- Hva med de med store sko?

Norwegians nye håndbagasjeregler begrenser håndbagasjen du kan ha med på billigste billett. Her er svar på det mange lurer på.

ALT SKAL PÅ GULVET: Reiser du på billigste billett, må du i utgangspunktet få plass til alt du skal ha med under setet foran. - Men hva med de med store føtter og store sko, er et av spørsmålene Norwegian får på sine facebooksider. Her kan du se hva Norwegian svarer. Foto: Hanna Sikkeland
ALT SKAL PÅ GULVET: Reiser du på billigste billett, må du i utgangspunktet få plass til alt du skal ha med under setet foran. - Men hva med de med store føtter og store sko, er et av spørsmålene Norwegian får på sine facebooksider. Her kan du se hva Norwegian svarer. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert

Norwegians nye håndbagasjeregler har skapt mange overskrifter i media, og i sosiale media skorter det heller ikke på spørsmål fra folk om hvordan dette egentlig fungerer og hvordan det skal praktiseres.

På facebooksidene til Norwegian får de både ris og ros for de nye reglene. Mange uttrykker at det er bra med begrensninger på hva folk kan ha med seg, mens andre er mer kritiske.

Ifølge Tonje Næss, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, har de fått en del henvendelser om de nye håndbagasjereglene, men hun sier at de fleste ser ut til å finne den informasjonen de trenger nettsidene deres.

Vi har fått svar på en del av de vanligste spørsmålene folk stiller rundt de nye håndbagasjereglene til Norwegian. Du kan se mer om reglene nederst i artikkelen, men i korte trekk er dette endringene:

  • Den lille håndbagasjen alle kunder kan ha med seg inn i kabinen er noe større enn tidligere, men reiser du med billigste billett må den få plass under setet foran.
  • Vektbegrensningen på innsjekket bagasje øker fra 20 til 23 kilo.
  • Kunder med fleksibel billett kan ha med seg 15 kilo i stedet for 10 kilo håndbagasje.

#1: Under 10 kilo - men hva med størrelsen?

Man kan ha med seg en liten håndbagasje som får plass under setet foran, og denne kan veie maks 10 kilo. Men er det noen begrensning på størrelsen ellers - eller er det samme, bare man får dyttet det under setet foran?

- Informasjon om vekt og mål finnes på våre nettsider. Håndbagasjen som skal under setet foran kan maks være 30 x 20 x 38 centimeter og 10 kg, svarer Tonje Næss.

#2: Hva med de med store føtter?

Siterer et spørsmål fra Norwegians facebookside:

«Hva med høye mennesker med store føtter? Mannen min har igjen en cm til setet foran når han sitter. I tillegg har han store sko. Dette blir diskriminering av folk med store føtter.»

- For å gjøre ombordstigningen så smidig som mulig for alle må vi begrense mengden håndbagasje om bord og har derfor gjort endringer i regelverket. Norwegians forretningsmodell er tuftet på valgfrihet, og det ligger også til grunn for det nye regelverket. Alle reisende kan fortsatt ta med seg håndbagasje, uansett billettype. Hvis man kun trenger en bag eller veske som får plass under setet foran, kan man velge den aller billigste billettypen vår uten tilleggskostnader. De som ønsker å ha med seg en liten trillekoffert som legges i bagasjehylla, kan betale litt ekstra for dette eller velge en annen billettype. De som ønsker ekstra benplass kan også bestille sete ved en nødutgang, svarer Næss.

#3: Flere kolli?

Kan flere kolli regnes som ett om man får plass under setet?

- Du kan ta med én taxfree-pose i tillegg til det som står spesifisert på billetten din, sier Næss.

#4: Hva med taxfreepose?

Må taxfreevarene også under setet foran?

- Du kan ta med én taxfree-pose i tillegg til det som står spesifisert på billetten din. Vi ser helst at reisende legger den under setet foran, men dersom det ikke er plass kan man bruke bagasjehylla når all annen håndbagasje er plassert, sier Næss.

#5: Hva med jakker?

Må dette også legges på gulvet, eller kan det legges i hattehylla?

- Jakker skal helst plasseres under setet foran, men dersom det ikke er plass til det kan jakker plasseres oppå annen håndbagasje i bagasjehylla når all annen håndbagasje er plassert.

#6: Setene ved nødutgang og helt foran?

Hva med dem som sitter helt foran eller ved nødutgang og reiser uten betalt håndbagasje? Hvor går reiseveska - og slipper man fremdeles å betale?

- Av sikkerhetsmessige årsaker må de som sitter ved nødutganger eller de fremste setene legge håndbagasjen sin i bagasjehyllene, uansett billettype. De må selvsagt likevel følge mål- og vektrestriksjoner for sin billettype.

De nye bagasjereglene

Dette er inkludert i de forskjellige billettypene fra og med nå:

  • LowFare: En liten håndbagasje som får plass under setet foran på maks ti kilo. Dersom du ønsker å ha med deg ekstra håndbagasje til bagasjehyllen, må du kjøpe det i tillegg eller velge en annen billettype. Ekstra håndbagasje kan bestilles opptil fire timer før avreise. Prisen på ekstra håndbagasje varierer avhengig av flyvning, men vil for eksempel ligge på 50 kroner innenriks og innen Skandinavia, og 90 kroner for interkontinentale reiser.
  • LowFare+: En liten håndbagasje som får plass under setet foran og en liten trillekoffert til bagasjehyllen. Den totale vekten på håndbagasjen er ti kilo. Dersom det blir fullt i bagasjehyllene kan du bli bedt om å sjekke inn håndbagasjen gratis i gaten. Hvis du vil være sikret å få med seg all håndbagasjen din om bord, kan du kjøpe Priority Boarding i tillegg, og dermed være en av de første til å gå om bord flyet. I tillegg kan du sjekke inn et kolli på 23 kilo.
  • Flex og Premium: En liten håndbagasje som får plass under setet foran og en liten trillekoffert til hattehyllen. Den totale vekten på håndbagasjen er 15 kilo. I tillegg kan du sjekke inn to kollier på 23 kilo hver.

Norwegian nekter å refundere håndbagasjegebyr

Transportklagenemnda har gitt kunder medhold i at Norwegian har ilagt gebyr for overvekt av håndbagasje ulovlig, fordi nemnda mente at Norwegian ikke kunne dokumentere at bagasjen til kundene hadde vært for tung.

Men Norwegian har bestemt seg for å ikke etterkomme vedtaket - og de vil altså ikke tilbakebetale gebyret til kundene som er rammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer