Sommerferien 2020

Hva skjer med attraksjonene i sommer?

Mens noen familieattraksjoner allerede har åpent, har myndighetene nå satt en dato for åpning av fornøyelsesparkene.

ÅPNER? Tusenfryd håper på å kunne åpne, tilpasset retningslinjer for smittevern fra myndighetene. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER? Tusenfryd håper på å kunne åpne, tilpasset retningslinjer for smittevern fra myndighetene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 7. mai kl 19:15:

Mandag 4. juni kunne justisminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie forsikre nordmenn om at det nå er trygt å planlegge for ferie i Norge, samtidig som rådet om å unngå unødvendige fritidsreiser ikke gjelder lenger.

På regjeringens pressekonferanse torsdag 7. mai, kunne regjeringen dessuten fortelle at det er satt en dato for når fornøyelsesparker skal kunne åpne.

En annerledes sommer

Vi har spurt helseministeren om de vil innføre spesielle smittevernregler for denne typen attraksjoner,om det er avklart hvilke regler som vil gjelde og om det er noen typer attraksjoner som ikke vil kunne åpne på grunn av for stor smittefare.

- For å beholde kontrollen over pandemien må vi gjenåpne samfunnet gradvis og kontrollert. I tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon vil vi gjøre det med 14. dagers mellomrom. Torsdag 7. mai vil vi legge fram en mer helhetlig plan for tiltakene fremover, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til Dinside.

Han understreker at dersom vi sammen klarer å holde smitten nede gjennom å være flinke med å holde avstand, være hjemme hvis vi er syke og vaske hendene ofte og grundig, kan vi gradvis åpne opp mer.

Sammen med datoer for når blant annet skolene skal gjenåpne for alle elever i grunnskolen og på videregående skole, kunne regjeringen torsdag fortelle at fornøyelsesparkene kan åpne fra 1. juni.

Fornøyelsesparkene nevnt under, som sier de har planlagt åpning før dette, må altså vente til 1. juni.

Gjenåpningen forutsetter at smitten ikke blusser opp igjen, påpekte statsminister Erna Solberg torsdag.

- Dersom smitten blusser opp igjen, kan det hende at vi ikke kan lette på tiltakene slik som vi nå planlegger for, uttalte Solberg på torsdagens pressekonferanse.

Noen har åpnet, noen venter

Dinside har kontaktet flere av familieattraksjonene her til lands for å høre hvordan de ser for seg at sommerens sesong kan bli. Her er en kort oppsummering av hvilke som har åpnet, og hvilke som venter på å åpne.

Lenger ned i artikkelen kan du lese mer detaljer om hver av parkene.

Tusenfryd: Har ikke åpnet, venter på retningslinjer og hvilke konkrete tiltak man må ta hensyn til før en åpning.

Kongeparken: Har ikke åpnet, jobber med en bransjestandard og ønsker å åpne på en måte som er tilpasset coronasituasjonen.

Bjørneparken: Åpnet 1. mai, og har innført en rekke smittebegrensende tiltak for våre besøkende og ansatte. Deler av attraksjonene må holde stengt som følge av dette. Rovdyrsenteret åpner 15. juni.

Hunderfossen Eventyrpark: Skal etter planen åpne 21. mai, ved klarsignal fra myndighetene. De vil tilrettelegge driften etter smittevernkrav som vil gjelde innen bransjen.

Namsskogan Familiepark: Parken planlegger for åpning som innebærer en rekke smitteverntiltak, og venter på endelig beskjed fra myndighetene om hvilke føringer som gjelder.

Dyreparken: Dyreparken i Kristiansand er per i dag åpen for besøk, og venter på retningslinjer fra myndighetene videre for sommersesongen. Badelandet er foreløpig stengt og avventer også regler for mulig åpning.

Lilleputthammer: Planlegger for åpning med en reduksjon i antall besøkende. Avventer svar fra myndighetene på torsdag, men har selv forberedt tiltak for å overholde smittevernregler som måtte komme.

Dette sier Tusenfryd

- Vi forholder oss til de retningslinjer og restriksjoner som myndighetene har satt inntil videre og har tillit til at myndighetene foretar nødvendige vurderinger på når de ulike type virksomheter kan få anledning til å gå i drift med smitteverntiltak på plass, sier Bjørn Håvard Solli, administrerende direktør for Tusenfryd til Dinside.

Han sier videre at de ikke forventer at man for sommeren vil kunne ha en helt «normal» driftssituasjon, men er overbevist om at parkene vil kunne tilpasse driften i tråd med de smittevernskravene som til enhver tid vil gjelde.

- Foreløpig har ikke familieparkene anledning til å starte opp ennå og vi ser samtidig at rådene i forhold til smittevernstiltak justeres fortløpende. På bakgrunn av dette tenker vi at vi må få komme tilbake til konkrete tiltak når vi vet oppstartsdato og hvilke føringer som vil være gjeldende da, sier Solli.

Slik ønsker Kongeparken å tilrettelegge tilbudet

Håkon Lund, lekemester for Kongeparken, sier at de per dags dato ikke har noen dato for når de kan åpne, men at det jobbes med en felles bransjestandard for parker i Norge.

- Det som er viktig for oss er å tilrettelegge det store fritidsanlegget Kongeparken er, slik at vi kan åpne på en trygg måte, sier Lund.

Han sier videre at de med utgangspunkt i bransjestandarden som det jobbes med vil vurdere hver enkelt attraksjon. Dette vil også innebære at kun en familie vil slippe til i hver attraksjon av gangen, og at de vil desinfisere etter hver familie.

- Vi jobber med systemer for å unngå kø i størst mulig grad. Dette kan for eksempel innebære at folk må ha med seg mat selv. Generelt jobber vi med en familiegruppe-tankegang, som vil bli annerledes fra tidligere år.

Lund sier videre at de for å unngå at det blir for mange besøkende på en gang, vil utjevne besøkstoppene fra tidligere år.

- Alle vil måtte bestille billettene sine online, og dette vil sette en begrensning per dag på antall personer, sier Lund.

Egentlig skulle Kongeparken åpnet 4. april i år.

- Vi har selv tatt initiativ til å holde stengt, og må være tålmodige, jobbe opp mot myndighetene og ha dialog med dem. Vi mener å kunne levere en trygg og god opplevelse, og kan gjøre dette på en trygg og strukturert måte, mener Lund.

Bjørneparken holder åpent

Bjørneparken på Flå åpnet fredag 1. mai og holder åpent helger og helligdager frem til 20.juni, da de åpner daglig.

- Vi har innført en rekke smittebegrensende tiltak for våre besøkende og ansatte. Det dreier seg om «vanlige» avstandsbegrensninger, men har også medført at vi har måttet ta bort flere av våre opplevelser der besøkende kommer for tett på hverandre eller en dyrepasser. Ellers fôrer vi dyrene våre på vanlig måte med publikum tilstede, sier Kees Oscar Ekeli direktør for Bjørneparken til Dinside.

Han sier videre at de vurderer ytterligere tiltak til sommerenytterligere tiltak.

- Vi kommer sannsynligvis til å kun selge nettbilletter med en begrensning på antall fra 20.juni, legger han til.

Ekeli sier videre at det kan være at det går andre veien, at de får tillatelse til å åpne fornøyelsesinnretninger og at det ikke lenger kreves en avstand på 1 meter mellom besøkende, som vil kunne gjøre at de kan åpne flere av sine opplevelser og attraksjoner.

Når det gjelder Rovdyrsenteret inne i Bjørneparken, tar den sikte på åpning 15.juni.

- Vi har ikke laget de konkrete tiltakene enda, men vi må nok ta sikte på mest mulig utendørs formidling i år. Vi har et opplevelsessenter der man kan ta og føle på alt fra skinn, skaller, spor, utstoppa dyr, skjermer med touch og lignende, som ikke er veldig coronavennlig slik sett. Vi kommer til å jobbe med en tiltaksplan i løpet av mai, sier daglig leder Karen Johanne Gulsvik.

Hunderfossen ønsker å åpne

Direktør Hogne Høstmælingen ved Hunderfossen Eventyrpark sier til Dinside at de planlegger for å åpne torsdag 21. mai, men at de foreløpig er rammet av forskriften som sier at fornøyelsesparker skal holde stengt.

- Det er tillyst nærmere informasjon om vår bransje i torsdagens pressekonferanse fra regjeringen, sier han videre, og forteller at parkene jobber i fellesskap med å utarbeide en bransjestandard for smittevernregler.

- Vi forholder oss til alle vedtak vi blir pålagt, og vår bransje er fra før sterkt regulert av ulike tilsyn. Vi er trygge på at vi skal kunne overholde myndighetenes smittevernkrav, sier Høstmælingen.

Han sier at familier vil gå i fellesskap som «kohort» i parkene, at de har store friluftsarealer og svært god kontroll på antall gjester i parken.

En av attraksjonene på Hunderfossen Eventyrpark. Foto: NTB Scanpix
En av attraksjonene på Hunderfossen Eventyrpark. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det vil være mange ansatte til å følge opp ekstraordinært renhold, og vi tenker digitale løsninger for å overholde avstandskravene. I tillegg kan vi faktisk spore hver gjest som har vært hos oss hvilken dag. Alt dette til forskjell fra bymiljøer og naturbaserte turistattraksjoner uten egne ansatte til å følge opp smittevern, sier han videre, og legger til at de er optimister på å finne gode løsninger for å kunne åpne.

- Når det gjelder vårt badeland, vil vi måtte forholde oss til egne nasjonale krav for badeanlegg. Disse er også per i dag stengt ved forskrift. Vårt badeland gjennomgår en større utvidelse i år, og vi håper jo veldig at våre gjester får oppleve denne oppgraderingen i sommer, sier Høstmælingen.

Namsskogan Familiepark vil åpne - med tiltak

- En normal sommer blir det nok ikke hos oss. Men vi gjør oss klar for en åpning med følgende tiltak, sier daglig leder Sarah Wyss:

  1. Avstandskultur i kø ved inngangen, aktiviteter, restaurantene og suvenirbutikken
  2. Økt renhold pluss flere stasjoner med desinfiserende midler
  3. Ingen utlån av vogner til gjester (det er vanskelig å følge opp vasking av dem hvis dem blir satt en plass og plukket opp av en ny gjest)
  4. Tilpassing av dyrepresentasjoner slik at ikke for mange samles på en plass
  5. Oppfordrer våre gjester til å ta ansvar selv slik at vi kan ha åpent. Blant annet inkluderer det at man ikke kommer hit om man har symptomer eller er syk.
  6. Beskytte de ansatte ved å sørge for god avstand mellom dem og ha gode rutiner på håndhygiene

- Vi mener generelt at vi har en stor park med god plass og at vi kan godt tilrettelegge for å overholde smittevernreglene. Vi venter derimot enda på en endelig avgjørelse fra regjeringen om hva vi skal forholde oss til, sier Wyss.

Dyreparken har åpnet

Anniken Bjørnstad Schjøtt, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Dyreparken i Kristiansand, sier til Dinside at Dyreparken per i dag er åpen for besøk.

- Besøkende kan oppleve alle dyrene våre samt gå tur i parken som er på over 600 mål. Man kan også komme å bo og oppleve sjørøverhotellet vårt, som består av selvhusholdningsleiligheter, forteller hun.

Bjørnstad Schjøtt sier videre at de venter spent på regjeringens uttalelser som skal komme med føringer for sommeren.

- Vanligvis ville Dyreparken nå utvidet tilbudet sitt for nesten hver helg fremover mot sommeren. Vi må avvente hvilke retningslinjer som kommer, men er klare for iverksette det som skal til for at gjester skal kunne få komme og oppleve alt det spektakulære vi kan tilby, på en trygg måte, sier hun.

Bjørnstad Schjøtt sier videre at badelandet enn så lenge stengt, på lik linje med alle landets badeanlegg, og at de her må avvente hvilke regler som kommer. Det samme gjelder hva de gjør videre for å begrense smitte, ettersom de enda ikke vet hvilke regler de må forholde seg til.

Lilleputthammer vil begrense antallet gjester

Geir Kolstrøm, salg og markedssjef for Lilleputthammer familiepark og Lekeland Hafjell, sier til Dinside at de forbereder seg på at det vil bli begrensninger på totalt antall personer i Lilleputthammer i år, det samme for Lekeland, og at de til enhver tid har oversikt over antall personer som er inne.

Ut fra det arealet vi har så antar vi at en reduksjon på cirka 25 prosent besøkende av det vi tidligere har hatt som en norm, og godt innenfor de restriksjonene myndighetene så langt har gått ut med, sier Kolstrøm.

De gleder seg til å få en avklaring fra myndighetene på torsdag, og vil være klare med ansatte og det som skal til fra og med årets pinse, som er i overgangen mai/juni.

Han sier videre at kjøp av billetter er forhåndssolgt, som gir god kontroll på antall gjester. De har også forberedt for en rekke omfattende tiltak for å unngå kø, for god håndhygiene og for å unngå at det blir for mange personer samlet på et sted samtidig.

- Ut ifra hva vi ser av tiltak på blant butikker og kjøpesentrene, og på barneskoler og barnehager, så har vi planlagt tiltak som er langt mer omfattende enn disse og vi er sikre på at vi på en god måte kan overholde de smittevernregler som myndighetene setter, sier Kolstrøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer