Hva tåler et fly?

Alle har garantert stilt seg spørsmålet; hva tåler egentlig flyet jeg sitter i? Vi spurte SAS Braathens hva deres fly er gode for.

Publisert
Sist oppdatert

Turbulens har de fleste opplevd. Flyet rister, og har man snev av flyskrekk tror man flyet skal dette ned, krenge over, stupe. Slike ting kan gjøre flyturen ubehagelig og redselsfull. Men hva tåler egentlig flykroppen? Kan vingene knekke av turbulens? Kan rutene knuse?

Hva er sjansene?

Man hører hele tiden om at å fly er den sikreste måten å reise på. Det skal være sikrere enn bil, båt, sykle eller gå. Men hva er egentlig sjansene for å havne i en flyulykke?

Håkan Arvidsson i SAS tar på seg å forklare oss hvor solide våre bevingede doninger faktisk er. Arvidsson er sjefsingeniør i SAS. Han forteller at alle fly må ha et såkalt designkriterie for å bli godkjent for luftfart. Designkriteriet for at en "catastrophic failure" (katastrofal feil) skal oppstå er at sannsynligheten skal være mindre enn 1:1.000.000.000. Ja du leste riktig, vi snakker en til en milliard.

I følge en amerikansk undersøkelse er sjansen for å dø i en flyulykke 1:11 millioner. Det vil si at dersom du flyr hver eneste dag vil det ta 29.000 år før du vil oppleve å dø i et flyhavari. Samtidig viser undersøkelsen at du må fly døgnet rundt i cirka 86 år for at det skal skje noe dramatisk under flygningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer