Corona

Hvilke unntak gjelder for deg som har hatt corona?

Har du hatt corona? Da kan disse unntakene gjelde for deg.

BESKYTTET: Noen av de coronasmittede er unntatt fra en rekke regler og anbefalinger. Foto: Liudmyla Guniavaia / Shutterstock / NTB
BESKYTTET: Noen av de coronasmittede er unntatt fra en rekke regler og anbefalinger. Foto: Liudmyla Guniavaia / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det har nå blitt innført unntak for de som har vært coronasmittet, men de gjelder ikke alle.

Under paragraf 3 Definisjoner i Covid-19-forskriften står det følgende:

  • ved godkjent laboratoriemetode har testet positivt for SARS-CoV-2, med varighet fra avisolering til 6 måneder etter prøvedato

Det vil altså si at de som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene er unntatt fra diverse regler, og regnes som beskyttet.

Hvilke unntak gjelder?

På Helsedirektoratet sine sider har de listet opp råd for personer som er beskyttet mot coronaviruset, deriblant de som har vært smittet i løpet av de siste seks månedene:

  • I private hjem og i bilen kan beskyttede personer ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre beskyttede personer selv om de er i risikogruppen.
  • Beskyttede personer kan ha nær sosial kontakt med ubeskyttede personer som ikke er i risikogruppen.
  • Beskyttede personer bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til ubeskyttede i risikogruppen som de ikke bor med.
  • Beskyttede personer kan behandles som hustandsmedlemmer og trenger ikke telles som besøkende. Ubeskyttede besøkende må fortsatt holde avstand til andre ubeskyttede
  • Beskyttede personer er ikke lenger frarådet å foreta unødvendige reiser i Norge. Men på reisen gjelder de generelle rådene som å holde avstand og bruke munnbind.
  • Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport) er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, og bruk av munnbind
  • Hvis du bor i en kommune som har forskriftsfestet hvor mange som kan være på besøk i private hjem, må du holde deg til det. Disse reglene skiller ikke enda mellom beskyttede og ubeskyttede.

I motsetning til ved besøk i privat hjem, er regelen ved arrangementer at de som har vært corona-syke må telles med.

Karantene eller ikke?

Har du vært syk med korona er det litt forskjellige regler, når det gjelder karantene eller ikke karantene.

På regjeringen.no står det følgende:

Innreisekarantene: Attest på gjennomgått covid-19 gir ikke unntak fra innreisekarantene.

Smittekarantene: Attest på gjennomgått covid-19 gir unntak fra smittekarantene. Testen må være tatt da du var syk og ha påvist koronavirus gjennom viral RNA molecular testing (PCR). Såkalt antistofftest er ikke tilstrekkelig. Testen må være minst 2 uker gammel. Det kreves at dokumentasjonen er fra norsk helse- og omsorgstjeneste.

Nå åpnes det også opp for at alle kan dra på reiser innenlands.

Regjeringen skriver at hvis personer som er beskyttet, og bor i en kommune med strenge tiltak velger å reise til en kommune med mindre strenge tiltak, vil ikke anbefalinge om å følge regler og anbefalinger i hjemkommunen gjelde dem.

Du kan lese mer om anbefalingene for innenlandsreise her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer