Hvilken storby passer deg?

Vil du på shoppingtur? Drikke godt øl? Feste? Oppleve kunst og kultur? Eller spise gourmetmat?

Hvilken storby bør du dra til? London? Paris? Madrid? Lyon? Eller kanskje Tallinn? Foto: Britain on View
Hvilken storby bør du dra til? London? Paris? Madrid? Lyon? Eller kanskje Tallinn? Foto: Britain on View Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for storbyferie, men hvor skal du dra?

Valgmulighetene er nær sagt uendelige, men her skal du få hjelp til å vurdere hvilken som passer best for deg. Alt avhenger selvsagt av hva du har lyst til å gjøre når du er på storbyferie - shoppe, gå på museer, feste, spise godt ...

Vi har tatt utgangspunkt i byer i Europa, som du fint rekker å ta en ferie i over en helg. Det betyr at fantastiske byer som New York eller Buenos Aires ikke er med. Men vi anbefaler deg selvsagt å reise til mer fjerntliggende storbyer, også.

Hvilken storby skal du velge?

- Jeg vil shoppe klær

Du vil reise på storbyferie for å fornye garderoben, finne klær og sko du ikke får tak i hjemme, og gjerne gjøre noen kupp. Da bør du dra til London eller Milano.

Er det shopping du ønsker, ere London og Milano gode alternativ. Foto: Stine Okkelmo
Er det shopping du ønsker, ere London og Milano gode alternativ. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


London, fordi utvalget her er helt enormt - her finner du alt fra billig og bra kjedebutikker, til verdens mest eksklusive designere. I tillegg koster pundet bare 10,17 kroner nå, i motsetning til hva det har gjort de siste fem-seks årene, da vi har måttet betale 11-12 kroner for pundet. Vi kan bare nevne Harrods, Selfridges, Harvey Nichols, Topshop, Marks & Spencer ... Men glem ikke at det finnes mange små og unike butikker i London, hvor du får kjøpt klær ingen andre har.

Milano er en selvfølge for deg som liker designerklær og -sko. Italia har flust med flinke designere - Pucci, D&G, Versace, Armani, Ungaro ... Alle de store italienske motehusene har butikk i motemekkaet, men blir det for caro, kan du ta turen til fabrikkutsalgene litt utenfor sentrum, og gjøre kupp på forrige sesongs designervarer.

Shoppingtips:
Designerkupp i London
Londons beste markeder
Londons beste bruktbutikker
På shopping i Milano

- Jeg vil ha eksotisk storbyferie

Istanbul - kontrastenes by. Her ser du Den blå moské. Foto: Selim Guler
Istanbul - kontrastenes by. Her ser du Den blå moské. Foto: Selim Guler Vis mer


Vil du oppleve noe helt annerledes på storbyferien, er Istanbul et soleklart valg. Tyrkias flotteste by har en europeisk og en asiatisk del, og her venter markeder, vannpiper, en av verdens flotteste moskeer, Den blå moskee, en av verdens flotteste bysantinske kirker, Hagia Sofia, tyrkisk meze og mye mer.

Les mer om Istanbul: Istanbul - en blås for livet og Storbyguide: Istanbul

En helt annen type eksotisk ferie får du der som du reiser til St. Petersburg. La deg bergta av Vinterpalasset, gå i Rodion Romanovich Raskolnikovs fotspor, drikk vodka og prøv å unngå å bli ranet av politiet. Annerledes og spennende ... Les vår reisereportasje fra byen: Magisk møte mellom øst og vest

- Jeg vil ha en billig storbyferie

Da bør du sette kursen over kjølen. Svenskenes kronor er verdt mye mindre enn våre norske (100 sek= 85 nok), så her får du mye for pengene. Svenske spisesteder tar dessuten ikke så ublue priser som de norske, og du kan få deg en lunsj med drikke helt ned i 70-80 svenske kroner.

Det er selvsagt Stockholm og Göteborg som utpeker seg. Til begge byene kan du komme deg for en billig penge både med fly, buss og tog.

Les mer om Stockholm her: Storbyguide: Stockholm, Grønn tur til Stockholm - kan tog og buss konkurrere med flyet?

Les mer om Göteborg her: Stil og smak i Göteborg og Snartur til Göteborg

- Jeg vil se kunst i topp klasse

Jasså, det er høyverdig kultur som står i fokus når du drar på storbyferie? Vel, de aller fleste store byer i Europa har et eller flere interessante kunstmuseer. Men har du tenkt å bruke hele helgen på å beskue kunstverk, er både Madrid, London og Barcelona gode alternativ.

Madrid har selvsagt Pradomuseet, som er i verdensklasse, og hvor du finner en av verdens beste samlinger av europeisk kunst fra 1300-tallet og fram til tidlig 1800-tall.Du kan bruke flere dager hvis du skal få med deg alt. I tillegg finner du Museo Reina Sofia, der Piccassos verdenskjente Guernica henger. Dette museet for moderne kunst fra1900-tallet gir en fin kontrast til de klassiske maleriene i Prado. Sist, men ikke minst, Museo Thyssen-Bornemisza, hvor du kan se eksempler på tendenser i europeisk kunst fra 1300- til 1900-tallet, og en stor samling amerikansk kunst fra 1900-tallet.

London er kjent for det fantastiske British Museum, der du kan se alt fra skatter fra egyptiske gravkamre til romerske kunstgjenstander. En reise i nesten hele verdens kunst og historie. Victoria & Albert Museum er en annen klassiker - her kan du se kunstgjenstander og design fra way back when og frem til i dag. På Tate Britain og Tate Modern kan du se hhv. britisk kunst fra 1500-tallet og frem til i dag, og internasjonal moderne kunst. Tate Modern er blitt en magnet også pga. den flotte bygningen - en gammel kraftstasjon.

Barcelona er et eneste stort kunstgalleri i seg selv, kan man nesten si. Her har den geniale Gaudi satt sitt preg på byen med den fantastiske katedralen Sagrada Familia, skulpturparken Parc Güell og det spennende huset Casa Milà. I tillegg kan du besøke Barcelonas senter for moderne kultur, CCCB. Barcelona er også kjent som en by der gatekunstnere har relativt fritt spillerom - det ser du på husvegger over hele byen.

Husk at det finnes en rekke andre spennende museer i disse to byene (og selvsagt i andre storbyer, også). Og ikke glem at å besøke små gallerier kan være vel så spennende. Finn forøvrig ut hvilke som er verdens mest populære museer her.

- Jeg vil hygge meg med øl og god mat

Ølets hjemland er Tsjekkia, og da er selvsagt Praha en fin destinasjon for deg som liker å tilbringe storbyhelgen på en kafé, pub eller restaurant med et glass gyllent brygg i hånden. Praha er blitt en skikkelig magnet for storbyturistene, og det er ikke så rart, så vakker som bysentrum er. Les mer om Praha i reportasjene Perfekte Praha og Storbyguide: Praha.

Den korteste turen for å nyte godt øl tar du bare rett over Skagerrak til København. Vi nordmenn elsker jo København, og det er ikke minst fordi her finnes det godt øl, og det er ingen som løfter på øyenbrynet hvis du setter deg ned med en kald en før klokken 12 på dagen. Les mer om hva København har å by på i vår Storbyguide: København og finn ut hva som er Hot i København for tiden.

København er imidlertid ingen spesielt billig by. Da vil vi heller anbefale Tallinn. Den estiske hovedstaden er fin som fy - den middelalderske gamlebyen ser ut som en filmkulisse. Og her finnes det flust av hyggelige kroer og kneipper som serverer stødig mat og godt og billig øl. Les mer i vår Storbyguide: Tallinn. Vi tok forresten julehandelen der for noen år siden - det kan anbefales.

- Jeg vil feste

Finn frem finstasen og erobre londonnatten. Foto: Britain on View
Finn frem finstasen og erobre londonnatten. Foto: Britain on View Vis mer


Oj oj, du vil ha liv og røre i storbyen? Da er både Madrid, London og Paris fine reisemål. Nå skal det godt gjøres å ikke finne en fest i en hvilken som helst storby i løpet av en helg, men drar du til en av disse tre byene, er du sikret at det blir gøy.

I Madrid snur de døgnet på hodet. her begynner ikke festen før i ett-totiden, og den varer til langt utpå morgenkvisten. Her er det liv og røre også ute i gatene - selv om det er november. I Chueca og La Latina ligger tapasbarene tett, og i Madrid blir det gjerne feststemning på de mange torgene utover natten, også. Det hele må selvsagt rundes av med churros y chocolate - friterte bakkels med varm sjokoladesaus ... Les mer om Madrid i artiklene Syv madrilenske tips, Slik gjør du Madrid og selvsagt Storbyguide: Madrid.

Paris er lysenes by, og her er det også gode muligheter for å få festet skikkelig. Det finnes flere supertrendy utesteder i den franske hovedstaden. Det er moro, men dyrt. Her er det bare å dra på seg sin fineste stas, og nyte den dyre drinken uten et kny. Sjekk ut våre to pariseksperters utelivstips (og andre gode tips) i saken Innsidetips til Paris. For flere tips, les vår Storbyguide: Paris.

Det går selvsagt ikke an å komme utenom London når vi snakker om fest og moro. Makan til mangfoldig uteliv finner du ikke i andre europeiske storbyer, tør vi påstå. Uansett hva slags musikk du liker, hvilket kjønn du prefererer eller om du helst vil danse, drikke eller sjekke - i London finnes stedet for deg. Gjør litt research på forhånd for å finne ut hva som foregår når du er i byen - TimeOut London er et godt utgangspunkt. Sjekk også hvilke steder som nevnes i saken Her fester du best i London.

- Jeg vil spise gourmetmat

Står maten i høysetet, er Lyon, Paris og London topp destinasjoner. Foto: Colourbox
Står maten i høysetet, er Lyon, Paris og London topp destinasjoner. Foto: Colourbox Vis mer


Hvis storbyferien for deg handler om å utfordre ganen, og fylle magen med mat som er så lang unna fiskepinnene du pleier å spise på tirsdager, da er Lyon, Paris eller London byene å besøke.

Lyon regnes for å være Frankrikes gourmethovedstad. Her har flere av landets beste kokker åpnet sine egne gourmetrestauranter, men det er også flust av rimeligere og mindre formelle bouchons, franske kroer, som serverer herlige flereretters lunsjer og middager. Les mer om hva du kan oppleve i Gourmetbyen Lyon.

Vi må selvsagt ta med Paris. Også her finnes det et stort utvalg restauranter i topp klasse - La Tour d'Argent, Relais Louis XIII og Ze Kitchen Galerie, for eksempel (alle med michelinstjerner). Men du behøver ikke bruke hele feriebudsjettet på å spise på de dyre restaurantene for å få gourmetmat. Sjekk ut de to restaurantene i denne artikkelen. Begge er anbefalt av Michelinguiden, men maten koster ikke skjorta. Sjekk også ut hvilke som regnes som Paris' beste brasserier.

London har i løpet av de siste fem årene seilt opp som en utfordrer på gourmetfronten. Her er det ikke lenger fish n' chips eller sheperd's pai som gjelder (selv om det er godt, det også). Det popper opp med bra restauranter i byen, og det spennende med London, er at i denne smeltedigelen finner du mat fra omtrent hver krik og krok av verden. Peruviansk mat? Jada. Mongolsk? Jada. Kinesisk og fransk? Selvsagt! De mest kjente gourmetrestaurantene er for eksempel Gordon Ramsey, The Square, Nobu og Rhodes Twenty Four. Men husk at i London får du knallgod mat til billigere pris, også. Sjekk ut de to restaurantene i denne artikkelen, eller se hvilke steder restaurantguider som Square Meal anbefaler.

Mer for matmonsen:
Mest gourmét for pengene
I tapaens vugge - bli med til San Sebastian
Ti topp restauranter i Roma
Nye veier til norsk gourmetmat

Nb!

Merk deg at dette er forslag, og at det selvsagt finnes mange andre storbyer vi kan anbefale deg å besøke: Lisboa, Valencia, Roma, Dublin ... Det er opp til deg å velge. Synes du forresten London ble anbefalt vel mye i denne saken? Ok da, journalisten må innrømme at hun som tidligere londoner er litt subjektiv. Men det kan ikke stikkes under en stol at London har "alt" :-)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer