Hvis valutakursen fikk bestemme

Vi spør ekspertene om råd: Hvor får vi mest for kronene sommeren 2004?

Publisert
Sist oppdatert

I januar rådet vi reiselystne nordmenn til å legge ferien til land der dollaren er gangbar valuta, i samråd med valutaeksperter. To måneder senere sjekker vi valutakursene igjen: Hvor får vi mest for kronene i sommer?

Euroen ventes å være fortsatt kostbar i sommer, for oss som betaler med kroner.
Euroen ventes å være fortsatt kostbar i sommer, for oss som betaler med kroner. Vis mer


Dollar på billigsalg

Det vil si, dollaren sliter omtrent like mye som kronen. Det er derfor fremdeles dollarstyrte land vi bør reise til, om vi ønsker å strekke kronene så langt som mulig. Likeledes er land som bruker pund og euro land vi bør holde oss unna, skal vi tro på ekspertene.

I følge Eirik Larsen, valutaanalytiker i DnB Markets, er kronen fortsatt ute i hardt vær, trass i hele to rentekutt siden vår siste samtale.

- I det store og det hele er den norske kronen fortsatt svak, sier Larsen, som ikke tror på merkbare endringer i den nærmeste fremtid.

- Selv om det er små tegn til at den styrker seg nå, venter vi ikke noen merkbar oppgang i kronekursen før i andre halvdel av 2004, legger han til.

Vi sjekker dagens valutakurser mot 12. januar, og kursene har ikke forandret seg merkbart. En dollar har blitt ørlite dyrere, nå må du ut med 7,03 kroner for en dollar mot 6,8 i januar, mens euroen har stått på stedet hvil. Og Larsen holder fast ved prognose om en betydelig svekket dollar i forhold til kronen i sommer.

Mest for kronene

Ekspertenes råd gjelder fortsatt. Her kan du lese mer om hvor du får mest for kronene - og hvor du mister mest når du veksler til ferievalutaen.

Larsen holder fremdeles åpent for en fortsatt svekkelse av dollaren, så de som planlegger en shoppingferie 'over there' kan spare hundrevis, eller tusenvis av kroner, avhengig av feriebudsjettet.

I korte trekk er dette populære land og områder du der kronene vil strekke lengst, sommeren 2004:
- USA
- Sør- og Latin-Amerika
- Thailand.

Her er landene som blir ekstra dyre med dagens valutakurser:
- Storbritannia
- Eurosonen (Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Portugal, Nederland, Belgia, Luxemburg, Østerrike, Finland, Irland og Hellas).

Ikke bare valuta

Det er ikke bare valutaen som spiller inn når det gjelder å velge billigst mulig reisemål. Prisnivå - og kostnadsnivå på kost og losji er andre gode indikatorer.

  • Her kan du lese mer om hvilke land som er billigst, i følge statens reiseregulativer. OBS: Artikkel fra 2002.
  • Her kan du lese mer om de billigste sydenlandene, og hvilke land du typisk får de billigste pakketurene til. OBS: Artikkel fra 2003.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer