Hvor i verden trenger du visum?

Ferien er bestilt og alt er klappet og klart. Men har du ordnet med visum? En liten detalj som kan spolere en hel ferie – her er oversikten!

Publisert

Som oftest holder det med å vise frem pass, men enkelte land krever mer. Et visum er kort forklart en tillatelse for innreise i et land. En liten detalj, men stor nok til å ødelegge en hel ferie.

Hvem har ansvaret?

Har du ikke visum når det er påkrevd kan det gå ille. Enten blir du stoppet på avreiseflyplassen, eller så blir du stoppet i passkontrollen på reisemålet og sendt i retur med første mulige fly. Men hvem har ansvaret når det går feil?

- Som reisende er du selv hovedansvarlig for å undersøke hvorvidt et visum er påkrevd, men flyselskapet er samtidig pliktig å undersøke om en passasjer har gyldig pass og eventuelt visum ved innsjekking, forklarer avdelingsleder i konsulatseksjonen i Utenriksdepartementet, Torbjørn Holte.

Flyselskapene kan faktisk bli ilagt bøter hvis det viser seg at en passasjer ikke har tillatelse til innreise. Du som passasjer får selvfølgelig ødelagt ferien.

Hvordan går du frem?

Første bud er å ta kontakt med det vedrørende lands kontaktstasjon, være det seg en ambassade, et konsulat eller et turistsenter. Her får du oppdatert informasjon om visumkrav og hva som eventuelt kreves i forhold til en visumsøknad. Utenriksdepartementet har én tommelfingerregel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer