Hvor mange ganger må du egentlig trykke på t-bane-knappen?

Når skal du trykke på t-baneknappen, og når er det egentlig nok?

TRYKKER DU RIKTIG? Trykker du febrilsk på knappen eller bare én gang? Når kan du vite at du har trykket nok? Foto: KRISTIN SØRDAL
TRYKKER DU RIKTIG? Trykker du febrilsk på knappen eller bare én gang? Når kan du vite at du har trykket nok? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reiser du iblant med t-bane, buss, trikk eller tog? Da har du kanskje også lurt på hvordan du skal forholde deg til knappen på eller ved døren?

Når skal du egentlig trykke? Hvor mange ganger er det egentlig behov for å trykke? Går det raskere om du trykker mange ganger? Og hva om du ikke trykker i det hele tatt; vil dørene likevel åpne seg, eller vil du da bli med til neste stasjon?

LES OGSÅ: Bryter du disse uskrevne «reglene» for kollektivreisende?

- Du må være tålmodig!

ÉN GANG ER NOK: Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, sier til Dinside at det holder å trykke én gang - så må man være tålmodig og vente til dørene åpner seg.  Foto: SPORVEIEN
ÉN GANG ER NOK: Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, sier til Dinside at det holder å trykke én gang - så må man være tålmodig og vente til dørene åpner seg. Foto: SPORVEIEN Vis mer


- Jeg tar t-banen hver dag, og har sett at folk kan være litt utålmodige, og at de trykker flere ganger før t-banen har stoppet. Men det går ikke noe raskere av at du trykker flere ganger, sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, til Dinside.

Knappene på dørene på t-bane og andre kollektive transportmidler er utstyrt med et lyssignal. Dette kan fortelle deg når du må trykke og når du kan slutte å trykke.

- Det holder holder å trykke én gang; da begynner knappen å blinke, og det er et signal om at det er registrert at du har trykket og at du ønsker å gå av, forteller Asperud.

Dersom du ser at knappen blinker, trenger du altså ikke å trykke mer.

- Når du ser ser at det blinker, da må du tålmodig vente til dørene går opp, sier Asperud til Dinside.

LES OGSÅ: Her er de nye T-banevinnerne og -taperne

Det handler om sikkerhet

Din mening

Hvor mange ganger pleier du å trykke på dørknappen på banen, bussen eller trikken? (Avsluttet)
Én gang(70%) 2886
Mange ganger - jeg vet aldri når det er nok ...(23%) 967
Trykker ikke(4%) 159
Vet ikke(3%) 107
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Cato Asperud i Sporveien forteller til Dinside at du gjerne kan trykke i god tid før du skal gå av, det vil likevel bli registrert at du ønsker å gå av - og du kan se om dette er registrert ved å sjekke om knappen blinker grønt.

Det er imidlertid ikke din knappetrykking som sørger for at dørene åpner seg; det er ikke slik at knappen er en «døråpner».

Det er togføreren som åpner dørene når toget står stille og alt er trygt og sikkert for at dørene kan åpnes.

- Når t-banen kommer til stasjonen, frigjør føreren dørene, ved å gi et signal - og da åpnes de dørene som det er signalisert at noen ønsker å gå av på, forteller Asperud.

DU MÅ VÆRE TÅLMODIG: Dørene åpnes ikke fortere om du trykker mange ganger. Det er togføreren som frigjør dørene slik at de kan åpnes når det er klart, det er ikke du som åpner dørene med knappen! Foto: PER ERVLAND
DU MÅ VÆRE TÅLMODIG: Dørene åpnes ikke fortere om du trykker mange ganger. Det er togføreren som frigjør dørene slik at de kan åpnes når det er klart, det er ikke du som åpner dørene med knappen! Foto: PER ERVLAND Vis merHva om du ikke har trykket? Må du bli med videre?

Asperud forteller at det i utgangspunktet kun er de dørene som det er trykket på knappen på, som vil åpne seg.

- Men det er også en mulighet, når t-banen kommer inn til en holdeplass hvor han vet det er mange som skal av og på, at det kan hende at føreren åpner alle dørene, forteller han.

Forklaringen på at det hovedsakelig kun er de dørene det er trykket på, som åpner seg, er ren økonomi:

- Det er ingen grunn til å åpne flere dører enn du må. Tenk deg hvor mange dører som blir åpnet og lukket unødvendig hver dag, og hva det koster i slitasje og vedlikehold, sier Asperud.

Han trekker spesielt frem ytterstrekninger på t-banen, hvor det ikke er noen vits i å åpne alle dørene på et t-banesett.

Bussen og trikken åpner ofte alle uansett

Det samme systemet gjelder også på trikken, bussen og toget. Men ifølge Asperud vil trikkeføreren og bussføreren i veldig mange tilfeller åpne alle dørene ved ankomst til en stasjon, selv om ingen har trykket på knappene.

- Som oftest har trikker og busser vesentlig færre dører enn t-banen, derfor er det ofte slik at de åpner alle dører for å få en rask av- og påstigning, forklarer Asperud.

Og hvis du fremdeles skulle lure:

Dersom det ikke lyser rundt knappen i det hele tatt, er det ingen som har trykket. Da vil som hovedsak dørene ikke åpne seg. Vil du av, må du da trykke. Én gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer