Hvor NORSK er du?

Brunost, potetstappe, joikakaker og taxfree. Hvor norsk er du?

Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er for de fleste av oss over, og det er igjen tilbake til den berømte striskjorta (som vi ikke vet hvordan ser ut) og havrelefsa (som de færreste av oss har smakt). Med eimen av tennvæske fortsatt vibrerende i nesegangen etter utallige regnvåte grillkvelder, griper vi oss i å tenke over hva som er det typisk norske, og om vi nå er så norske som klisjeene vil ha det til.

Symboler vs. levemåte

Thomas Hylland Eriksen skriver om norsk identitet og globalisering hos Aschehoug, og mener at det nasjonale selvbildet ikke stemmer med virkeligheten.

Ifølge det norske nasjonale selvbildet er nordmenn stort sett et folk av fiskere og bønder som lever nær naturen, dyrker det enkle og jordnære, og blir keitete og klossete når de reiser ut i verden. Dette nasjonalromantiske bildet stemmer dårlig med virkeligheten, som viser at nordmenn i mange henseender har samme livsstil som andre europeere. De nasjonale symbolene gir nordmenn en sterk nasjonal identitet, men de gir en dårlig beskrivelse av den nasjonale kultur, altså nordmennenes faktiske levemåte, fastslår Eriksen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer